Olay yaratan yeni buluşlar

Güncelleme Tarihi:

Olay yaratan yeni buluşlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Uzaktan kumandalı akıllı haplar

İsviçreli mikroteknoloji uzmanları, ilaçların etkisini artırıp, riskini azaltmaya yarayacak uzaktan kumandalı ‘‘akıllı kapsül’’ geliştirdiler. Bu mikrokapsül vücuda girdikten sonra radyo sinyalleriyle, sindirimin hangi aşamasında olduğunu bildiriyor. Etkili olması gerektiği yere gelince de, kapağı açılıyor ve içindeki ilaç boşalıyor. Yani ilaç istenirse midede, istenirse bağırsakta patlatılıyor.

Şişen ayaklar için şişen ayakkabı

Ayaklar gün içinde şişiyor, büyüyor. İşte bunu gözönünde bulunduran Amerikan Bcam firması, ayakla birlikte büyüyüp, esneyen bir ayakkabı geliştirdi. Tüm bunlar ise, ayakkabının içinde bulunan bir sensor, pil, pnömatik sübop ve mikroçip sayesinde oluyor. Sensor, ayaklardaki şişmeyi saptadıktan sonra ayakkabıyı ayağa uydurmak için şişiriyor.

Tren tüneldeyken camda çizgi film

Alman Jörg Moser-Metius, Berlin metrosunun camlarını bir tür sinemaya dönüştürüyor. Proje bittiğinde metro ya da tren tünele girdiği an yolcular, yan pencerelerden çizgi film seyredebilecekler. Proje mimarı Metius, bunu gerçekleştirmek için belli bir hat üzerinde peşpeşe 900 projektör kuracak. Her bir projektör tek bir görüntüden sorumlu olacak. Tren, hatta yaklaştığında projektör görüntüyü her bir cama yansıtacak. 900 resimden oluşan görüntü, böylece yolcular için 30 saniyelik bir film haline gelecek.

Çalışmayan işçiyi ihbar eden düdük

Japon mühendisler, tembelliğe imkan vermeyen bir uyarı sistemi geliştirdiler. ‘‘Nap Man’’ adını taşıyan uyarı sistemi, saat gibi bileğe takılıyor. Parmaklar işlemediğinde, bilekteki sistemden 105 desibel gücünde, rahatsızlık veren bir düdük ötmeye başlıyor. Japonların bir başka icadı da, işe gidip gelirken, metro veya otobüste uyuyup, ineceği durağı kaçıranlar için. ‘‘Earlarm’’ adını taşıyan sistem, kulağa takılıyor ve çalar saat gibi kurulabiliyor. Kulak saati, süre dolduğunda çalarak uyandırıyor.

Kendi resminle anında çıkartma

Bu da Japon icadı. Özellikle de genç kızlar arasında çok moda. Bildiğimiz şipşak foto kabinlerine girip, düğmeye basarak poz poz resim çektiriyor ve anında üzerinde kendi resimleri bulunan çıkartmalara kavuşuyorlar. Tek tek ya da topluca çektirilen çıkartma resimlerinin fonunda ise Havai manzaraları veya New York gökdelenleri bulunabiliyor.

Kalem gibi alkol ölçer

Alcopen adı verilen bu icat, kandaki alkol miktarını çok kesin bir şekilde ölçmeye yarıyor. Geçenlerde Hannover Fuarı'nda tanıtılan bu kalemin ucundaki iğneyle koldaki damardan az miktarda kan alınıyor. Kandaki alkol, kalemin içine yerleştirilmiş ince bir diyafram tarafından test ediliyor ve alkol miktarı kalemin üzerindeki dijital göstergeye yansıyor.

Aklaşan saçlara mucize krem

Düsseldorf'daki Henkel-Schwarzkopf firmasınca üretilen bir saç kremi sayesinde beyazlaşmış saçlar yine eski rengini alabilecek. İçinde boya bulunmayan ‘‘Poly Re-Nature Creme’’ adlı saç kremi kuru saça sürülüyor ve 5-20 dakika bekledikten sonra bol suyla durulanıp özel bir şampuanla yıkanıyor. Saçların devamlı aynı renkte kalması için kullanımın iki haftada bir tekrarlanması gerekiyor. Süper krem, şimdilik sarı ve kumral saç üzerinde etkili oluyor. Siyah ve kızıl saçlar için de çalışmalar yaptıklarını söyleyen yetkililer, Almanya'da mayıs sonunda piyasaya çıkarılacak kremin 20 mark'tan satılacağını açıkladılar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!