Okur Temsilcisi'ne mektuplar

Güncelleme Tarihi:

Okur Temsilcisine mektuplar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2003 02:50

Seyahat ekindeki pansiyon

GAZETENİZİN
3 Temmuz tarihli Seyahat ekinde Antalya Çıralı'daki bir tesisten bahsedilirken, güzel bir işletmeymiş gibi söz ediliyor ve bir nevi tavsiye ediliyordu.

Biz de bunun üzerine iki aile olarak tatilimizi geçirmek için bu işletmeye önceden rezervasyon bedeli ödeyerek gittik. Fakat karşılaştığımız manzara karşısında (pislik, bakımsızlık ve özensizlik) büyük hayal kırıklığına uğradık. Bu işletmede hiç kalmadığımız halde paramızı da geri alamadık. Böyle bir işletmeyi yeterince araştırmadan haber yaptığınız için sizi kınıyorum.

Uğur YÜKSEL-ANKARA

TEMSİLCİNİN NOTU Okurumuzun eleştirisini, Hürriyet'in ilavelerden sorumlu Yazı İşleri Müdürü Neyyire Özkan şöyle yanıtladı: ‘‘Hürriyet Seyahat gazetesinde, yazarımız Reyan Tuvi, o hafta yazdığı güzergáhı anlatırken bir de rehber veriyor. Rehberde yer alan adresleri ise muhtelif zevk ve ilgiye göre dağıtmaya özen gösteriyor. Okuyucumuzun gittiği konaklama mekánı rehber bölümünde yer almış. Yazarımız buranın butik bir pansiyon olduğunu belirtmiş, özellikle bahçe atmosferinden söz etmiş. Okuyucumuz memnun kalmadığını söylüyor, haklı olabilir. Ancak dünyanın her yerinde olduğu gibi seyahat yazarımız rehberde yer alan her yerin kalitesi ve kalitesinin sürekliliği konusunda garanti veremiyor. Sadece bilgi verirken titiz davramaya çalıyor. Dileğimiz, okuyucumuzun yayınımızı bu gözle değerlendirmesi.’’



İnsan infaz edilir mi?

TÜRKÇE'yi öğrenmek, onu doğru ve güzel konuşup yazmak, hiç değilse buna gayret etmek önde gelen vatandaşlık görevlerimizden biri olmalıdır. Her okur yazar Türk'ün kitaplığına koyması gereken ilk kitap iyi bir Türkçe sözlüktür.

Geçenlerde KADEK'in önde gelen liderlerinden biri, iddiaya göre örgütün aldığı karar uyarınca öldürülmüş. Bu haber gazetenizde, hem de Genel Yayın Yönetmeninizin köşesinde, anılan şahsın ‘‘infaz edildiği’’ şeklinde ifade edildi.

‘‘İnfaz’’ bir yargı kararının yerine getirilmesi, uygulanmasıdır. Dolayısıyla kişi infaz edilmez, yargı kararı ne ise kişi üzerinde o infaz edilir.

Metehan YAŞAR

TEMSİLCİNİN NOTU Okurumuz haklı. Bu konuyu Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'ün de katıldığı bir toplantıda Hürriyet Yazı İşleri de tartıştı ve bu sözcüğün hatalı kullanıldığında görüş birliği oluştu.



Madonna fotoğrafı

30 Ağustos tarihli gazetenizin 1. sayfasında ‘‘Gelini böyle öptü. Madonna'dan şaşırtan şov’’ başlıklı haber ve fotoğraf ben ve benim gibi çağdaş yaşam çizgisindeki okuyucularınızda bile tepki uyandırdı. Bu ülkenin gerçeği olan dindar vatandaşlarımızda uyandırdığı rahatsızlığı ise gazeteniz üst yönetimi düşünse iyi olacak.

TV dizilerine bile özenip intihar dahil çeşitli eylemlere kalkışan saf, eğitimli, eğitimsiz bunca genç nüfusa sahip, seks takıntılı bireylerin yoğun olduğu ülkemizde, bu gibi haber ve görüntülerin sıkça yayınlanması bir yana; Cumhuriyet tarihimizin en anlamlı gününe saygısızlık örneği olarak, hem de baş sayfa 1. sütuna konulması affedilmez bir saygısızlıktır.

Prof. Dr. Tülin AYTA


Çemberlitaş’ın onarım rakamı

GEÇTİĞİMİZ günlerde Çemberlitaş'la ilgili olarak bir haber okudum. Habere göre 20 kişilik bir ekibin çalıştığı ve 2 yıl önce Büyükşehir Belediyesi tarafından 275 trilyon liraya ihale edildiği yazıyor. Bu rakam doğru mu, yoksa 275 milyar lira yazılacaktı da bir hata mı oldu? Beni ve diğer İstanbulluları aydınlatırsanız sevinirim. Zira tarihi de olsa o kadar paraya Çemberlitaş'tan herhalde birkaç yüz tane inşa edilir. Ya da fiyatlar şişirilip yine birileri zengin mi edildi? Zaten güç bela ödediğimiz vergiler, kaldırım taşlarından sonra şimdi de buralara yatırılarak mı çarçur ediliyor.

M. Levent YERLİKAYA

TEMSİLCİNİN NOTU Okurumuz haklı, buradaki rakam 275 milyar lira olacaktı. Muhabirlerimiz, bu hatadan ötürü özür diliyorlar.



Finans memuru

25 Ağustos tarihli gazetenizde, ‘‘4 Viagra İçip Ölmek İstedi’’ başlıklı haberde adı geçen kişi, Aventis Firması'nın Finans Müdürü değil, finansta çalışan bir memurdur. Haberde belirtildiği gibi hastaneye başkaları tarafından götürülmemiş, kendisi gitmiştir.

Arzu İpek BAŞARA

Universal McCann



AKP'liye takipsizlik

2 Haziran'da gazetenizde ‘‘AKP'liye taciz suçlaması’’ başlıklı bir haber yayımlandı. Haber, müvekkilimi yıprattı. Oysa haber kaynağı konumundaki Aslıhan Aytekin şikáyetten vazgeçtiği için, müvekkilimiz hakkında Delice Savcılığı takipsizlik kararı verdi. Bunun duyurulmasını rica ederim.

AKP Delice

İlçe Başkanı

Ercan HAN vekili

Av. Necati ONAN



Bulut’un kızının yaşı

BİR Hürriyet okuru olarak 08.09.2003 tarihli Hürriyet Gazetesi'ndeki bir haberin hangisi doğrudur merak ettim. Talat Bulut'un kızı ön sayfada 7 yaşında yazılmış, 7'nci sayfadaki ise 9 yaşında. Acaba hangisi gerçek yaşıdır?

Mecit ÇENESİZ

TEMSİLCİNİN NOTU Sayın Yener Süsoy röportajında, Hazal Bulut'un 1996 doğumlu olduğunu açık açık yazmıştı. Ancak bu bir hata sonucu farklı yazılmış. Sayfa editörü özür diliyor.



Eleştiriden ders alın

HÜRRİYET Gazetesi'nin bu sayfadaki eleştirileri yayınlaması güzel, fakat eleştilerilerin çoğalması pek hoş değil. Bu eleştirilerden ders çıkarıp, yanlışlarınızı azaltmanız lazım diye düşünüyorum. Fotoğrafınızı da değiştirirseniz iyi olur. Ne o çocuk gibi tişört; kravatlı bir fotoğraf lütfen. Selamlar.

Yılmaz ÖZCAN/ANKARA


Reklamlar ve yazılar

OKUYUCUNUZLA aranızda, yazılı ve sözlü olmayan gizli bir anlaşmanız var. Bu anlaşma gereği, okuyucu her gün 300 bin TL verir ve bir adet Hürriyet Gazetesi alır; yani haber satın alır, ilan satın alır, fakat reklam satın almak için bu parayı vermez. Kafanıza göre, bana ait olan arka sayfayı, hatta bana ait olan diğer sayfaları reklamla kapatamazsınız. Reklamlar için ekstra sayfalar açarsınız. Zaten yapıyorsunuz bunu.

Ayrıca yıllarca okuduğum yazarların ve haberlerin yerini kafanıza göre değiştiremezsiniz. Zira bu gazete sizin değil, parayı verip alan bizim malımız. Bir de ne olur ‘‘Yazısı elimize geçmedi, yayınlayamadık, özür dileriz’’ şeklindeki mantıksız açıklamalara bir son verin. İnsan bu açıklamaya sadece gülüyor ve tek bir tuşla dünyanın diğer ucuna bilgi yolladığımız bir teknoloji çağında Hürriyet'in nerede kaldığını sorgulamaya başlıyor.

Ayrıca yabancı ülkelerde olduğu gibi ne zaman bizim gazetemiz de her sabah, ‘‘Abi bugün eki gelmemiş, VCD'si yok’’ bahaneleri sunulmadan kapımıza bırakılacak?

Abdullah DOKUR

adokur@superonline.com

TEMSİLCİNİN NOTU İlanlar, gazeteler için yaşamsal önemde. Günümüzde artık gazetelerin özgür olup olmadığı, aldığı ilanlara bakılarak değerlendiriliyor. Dünyanın en ciddi gazeteleri de önemli miktarlarda ilan alıyorlar. Hürriyet içinde de reklam-ilan dengesi her gün çok hassas bir şekilde değerlendiriliyor.



OKURLARIMIZDAN KISA KISA

SABAHAT SANCAKLI Gazetenizi zevkle okuyorum. İlaveleremiz de çok güzel. Ancak bulmacalar bana yetersiz geliyor. Lütfen bulmaca sayfalarına daha fazla yer verin.

OSMAN TAN22 Eylül tarihli gazetenizde, Galatasaray-Fenerbahçe maçında ‘‘Hakan tek şutunda ağları havalandırdı’’ diye yazmışsınız. Hakan'ın attığı şut muydu? Top kafasına çarpıp kaleye girdi ve herkes bunu TV'de gördü.

M. TAŞÇI (HAMBURG) Gazetenizde sık sık ‘‘fair-play’’ sözcüklerini görüyorum. Bunun yerine öz Türkçemizi kullanarak yazmanızı isterdim. Sizi kınıyorum.

BÜLENT KOÇOĞLU29 Ağustos tarihli gazetenizde, ‘‘Nişanlısı sorumlu’’ başlıklı bir haberde ‘‘otopsi yapan cumhuriyet savcısı’’ifadesi yer alıyordu. Savcılar otopsiye katılır ama otopsi yapmaz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!