Okullarda şiddete karşı imza kampanyası

Güncelleme Tarihi:

Okullarda şiddete karşı imza kampanyası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2006 14:48

Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Eğitim-Sen'in okullarda yaşanan şiddet olaylarının sona erdirilmesi amacıyla ülke genelinde düzenlediği imza kampanyası İstanbul'dan başlatıldı.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, kampanyanın başlatılması nedeniyle Akgün Otel'de düzenlediği basın toplantısında, önlem alınmadığı takdirde okullarda yaşanan şiddet olaylarının ”hemşehrilik ve siyaset” boyutuna taşınacağını söyledi.
Özcan, şiddetin nedenlerinin çözülmesi gerektiğini belirterek, olaylardan sadece aile, öğretmen veya medyanın sorumlu tutulamayacağını kaydetti.
Şiddet olayların engellenmesinde birinci önceliğin ailede olduğunu dile getiren Özcan, çocuğunun yaptığı olayları “kahramanlık” olarak algılayan, çocuğuna “kendini dövdürme, döv” şeklinde öğütlerde bulunan aileler olduğuna dikkat çekti.
Özcan, herkesin kendi hayatını yaşadığı ve devamlı şiddet içeren anne-baba kavgalarının yaşandığı ailelerin çocuklarının şiddete daha yakın olduklarını anlattı.
Çocukların eğitiminde oyuncak seçiminin de çok önemli olduğunu ifade eden Özcan, tabanca, tüfek, kılıç gibi şiddeti çağrıştıran, şiddeti öğreten oyuncak seçiminin yanlış olduğunu vurguladı.
Özcan, okullardaki şiddetin bugünkü eğitim sistemi ve siyasi bakışla çözülmesinin çok zor olduğunu savunarak, okulların bir çoğunda çocuğu meşgul edecek, eğitecek ve gelişiminde rol oynayacak kütüphane ve spor salonlarının bulunmadığını dile getirdi.
Çocukların yanlış davranışlarına yaklaşımlarıyla ilgili öğretmenlere eğitim verilmediğini de söyleyen Özcan, okullardaki rehberlik hizmetlerinin yeterli olmadığını kaydetti. Özcan, ”Kendilerini ispatlamaya çalıştıkları yaşlarda çocukları anlamaya çalışmalı, onları dinlemeli ilgi ve sevgiyle yaklaşmalıyız” diye konuştu.
Yaptıkları araştırmaya göre, öğrencilerin ağırlık olarak macera ve mafya filmlerini izlediklerine dikkat çeken Özcan, izledikleri filmlerden etkilenen çocukların onlar gibi giyinmeye ve onlar gibi davranmaya çalıştıklarını söyledi.
Özcan, bu konuda medyaya da büyük görev düştüğünü ve bu tür şiddet içerikli filmlerin gece geç saatlere alınması, onların yerine çocuklara iyi örnek oluşturacak filmlerin yayınlamasını istedi.
İnternet kafelerde çocukların şiddet içerikli oyunlar veya sanal kumar oynadıklarına da dikkat çeken Özcan, internet kafelerin mutlaka kontrol altına alınmaları gerektiğini bildirdi.

-ÖĞRETMENLERE TACİZLER-

Özcan, okullarda öğrenci şiddetinin giderek arttığını dile getirerek, kadın öğretmenlerin liselerde öğrenciler tarafından sıkça sözlü ve fiziksel tacizlere uğradıklarını söyledi.
Kadın öğretmenlerin “korkarak” derslere girdiklerini ileri süren Özcan, “Liselerde öğrenciler, öğretmene tokat atabiliyor, tebeşir ve kağıt fırlatabiliyor, bazen itip kakıyor, hakaret edip sözlü tacizlerde bulunuyor” diye konuştu.
Özcan okul çevrelerinin güvenliğinin de yeterli olmadığını ve özellikle ikili öğretim yapan okullarda öğrenci ve öğretmenlerin çıkışlarda korktuklarını anlatarak, “Türkiye'de son bir ay içinde okul çevrelerinde meydana gelen olaylarda 7 kişi ölmüş, 70 kişi şiddete maruz kalmıştır” dedi.

-İMZA KAMPANYASI-

Şuayip Özcan, bugün ülke genelinde aynı anda imza kampanyası başlattıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Okullarda şiddet olaylarının sona ermesini sağlamak, bilim yuvalarını şiddetin esiri olan gençlerin terör estirdiği ve çeteleşmenin alabildiğine kol gezdiği yerler olmaktan çıkarmak amacıyla Türkiye genelinde imza kampanyası başlatmış bulunuyoruz.
21 Nisan'da sona erecek kampanyadan toplanan imzalar, TBMM Dilekçe Komisyonu'na sunulacaktır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, siyasi partilerin genel başkanları, medyanın üst düzey yöneticileri ve sivil toplum kuruluşlarına da şiddete karşı ortak hareket etmek amacıyla mektup gönderilecektir.”
Açıklamadan sonra Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, ilk imzayı atarak, imza kampanyasını başlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!