Okula giden yol Çankaya'dan geçti

Güncelleme Tarihi:

Okula giden yol Çankayadan geçti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2001 00:00


Erzurum'un Güzelova Köyü'nde 17 yaşındaki Tuba Uykan, ilkokulu bitirmesinin ardından ailesi tarafından okumasına izin verilmeyince Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e mektup yazdı. Yazılan mektup Cumhurbaşkanlığı tarafından dikkate alınındı. Böylece Uyan'a, Erzurum Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yardım edilerek 6. sınıftan itibaren yeniden okula başlatıldı.

Erzurum şehir merkezine 13 kilometre uzaklıkta bulunan Güzelova Köyü'nde çiftçi bir ailenin çocuğu olan 17 yaşındaki Tuba Uykan, 1995 yılında ilkokulu bitirmesinin ardından ailesi tarafından ortaokulda okumasına izin verilmedi.

Ancak Uykan, okuldan alınmasının üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen okuma isteğini yitirmedi. Her defasında ailesine okumak isteğini yenilemesine rağmen babası tarafından, ''Hayır okuyamazsın. Artık yaşın ilerledi ve evlenmen gerekir'' cevabıyla karşılaştı.

Genç Uykan, bu sözler üzerine okuma azmini anlatmak için 2001 yılının Ocak ayında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e mektup yazarak, okula devam ettirilmesi için yardım istedi.

Aradan bir ay geçmesine rağmen mektubuna bir cevap alamayan Uykan, ümidini yitirmeyip, ikinci bir mektupla talebini yineledi. Uykan mektuplarında, ''Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer / Çankaya Köşkü/ Ankara'' adresini kullandı.

Uykan'ın ikinci mektubu şöyle:

''Sayın Cumhurbaşkanım, sizi devletimin başında bulunan en büyük insan olarak görüyorum ve bana yardım etmenizi talep ediyorum. Ben 17 yaşında bir köy kızıyım. Ancak ailem beni ilkokul 5'i bitirdikten sonra okuldan alarak, okumamama izin vermedi. Ve beni evlendirmek istiyorlar. Ben köyde yaşayan diğer arkadaşlarım gibi evlendirilmek istemiyorum. Okumak ve sizin gibi bir ''hukukçu'' olmak istiyorum. Lütfen bana yardım edin ve okumamı sağlayın...''

CUMHURBAŞKANI SEZER'DEN YANIT...

Uykan'ın gönderdiği bu mektup üzerine, bu kez Erzurum Valiliği'ne Cumhurbaşkanlığı'ndan bir mektup geldi.

Cumhurbaşkanı Sezer'in imzasıyla gelen mektupta, Uykan'a hitaben ''Seni çok sevdim. Okuman için ne gerekiyorsa yapacağım...'' ifadeleri yer aldı. Cumhurbaşkanı Sezer, ayrıca Erzurum Valisi Derya Kadıoğlu'ndan da ''Tuba'nın durumunun incelenmesi ve her türlü yardımın yapılması'' talebinde bulundu.

Bunun üzerine Vali Kadıoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak'a durumu ileterek Tuba'nın durumunun incelenmesini ve gerekenin yapılmasını istedi.

Böylece Tuba Uykan, çok istediği okuluna yeniden kavuştu.

Ancak, Tuba Uykan'ın yaşının büyük olması nedeniyle, o şimdilik sadece derslere girebiliyor. Vali Kadıoğlu, Uykan'ın mayıs ayından itibaren dışardan bitirme sınavlarını takip edeceğini, başarılı olması halinde ise Uykan'ın liseye yerleştirileceğini bildirdi.

TUBA UYKAN: ''HAYATIMIN EN MUTLU ANI...''

Tuba Uykan, geçtiğimiz hafta içerisinde evlerine gelen bir telefonla hayatındaki en mutlu anı yaşadığını ifade ederek, şunları söyledi:

''Evde anneme yardım etmek için köy çeşmesinden su getirmeye gitmiştim. Eve geldiğim zaman telefon çaldı ve telefonu alan annem Vali Derya Kadıoğlu'nun beni istediğini söyledi. Telefonu alınca Vali Bey'le konuştuğuma hala inanamadım. Bana, ''Cumhurbaşkanı Sezer, sana mektup göndermiş ve okuman için bize talimat vermiş. Biz de senin okuman için ne gerekiyorsa yapacağız''.

Bu sözler üzerine Vali Kadıoğlu, beni görmek istediğini söyledi. Ben de babamla birlikte Vali Bey'in yanına giderek ziyarette bulunduk.

Şimdi okula 6 yıl aradan sonra yeniden başlamanın mutluluğunu yaşıyorum. Ama o telefon geldiği zaman hayatımın en mutlu anını tatdım.

Ben de bundan sonra okuyacağım ve Cumhurbaşkanımız gibi iyi bir hukukçu olacağım.''

ANNE UYKAN: ''ÇOK SEVİNDİM''

Bu arada 17 yaşında tekrar okula başlayan Tuba Uykan'ın annesi Hamiyet Uykan ise, kendisinin hiç okumadığını, ancak çocuklarının okumasını çok istediğini söyledi.

Kızlarını maddi imkansızlıklar ve köyde süregelen gelenekler nedeniyle okutmadıklarını belirten anne Uykan, ''Ben okumadığım için çok pişmanım. Ancak kızmı okumak için gösterdiği azminden dolayı kutluyorum. İnşallah bundan sonra okur ve iyi bir meslek sahibi olur.''

Anne Uykan, 4 çocuğu olduğunu, bunlardan birinin askerde bulunduğunu, diğer küçük 2 kızının ise halen ilköğretim okulunda okuduğunu söyledi.

''KIZ ÇOCUKLARI OKUTULMUYOR''

Köyde 3 yıldır öğretmenlik yapan Okul Müdür Yardımcısı Rana Kahyalar ise, köyde ilköğretim okulu bulunmasına rağmen birçok ailenin kız çocuklarını 5. sınıftan sonra okuldan alarak evlendirdiklerini söyledi.

Bu geleneğin yıkılması için çalışma yaptıklarını söyleyen Kahyalar,Tuba'nın köyde yaşayan diğer kızlara örnek olduğunu ve bundan sonra bu geleneğin yıkılacağını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!