Okul yok, Türkçe yok her evde çanak anten

Güncelleme Tarihi:

Okul yok, Türkçe yok her evde çanak anten
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Güneydoğu'da eğitim büyük bir sorun. İlköğretim okulu bulunmayan köylerde okul çağına gelen çocuklar eğitim alamadıkları gibi Türkçe'yi de öğrenemiyor.

Bunlardan biri de Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'ne bağlı Çiftlik Köyü çocukları.

50 haneli 500 nüfuslu Çiftçilik Köyü 1998-1999 eğitim yılını yine okulsuz kapatıyor. Okulsuz köyün ilk ya da orta öğretim yaşındaki çocukları da Türkçe'yi konuşamıyor. Okul yaşındakilerden sadece 7'si, 5 kilometre uzaklıktaki Karpuzcu Köyü okuluna gittiği için akranları arasında Türkçe konuşabilme şansına sahip.

Erkekler Türkçe öğrenebilmek için askere alınmayı bekliyor, kızlar şanslarına küsüyor. Aileler ise yetkililerin duyarsızlığından yakınıyor.

Şanlıurfa Valiliği ve Siverek Kaymakamlığı'na yaptıkları başvurulardan sonuç alamadıklarını kaydeden Köy Muhtarı Mehmet Ögüt, ‘‘Biz de bu ülkenin vatandaşıyız ve Türkçe öğrenmek, eğitim almak bizim de hakkımız’’ diyor ve ekliyor: ‘‘Okul olmadığı için çocuklarımız Türkçe öğrenemiyor. Gençlerimiz ise Türkçe'yi ancak askerlikte, o da yarım yamalak öğrenebiliyor. . Devlet bizim köyde okul yaparsa bizde her türlü maddi ve manevi desteği veririz’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!