Okul tercihlerinde en çok sorulan sorular

Güncelleme Tarihi:

Okul tercihlerinde en çok sorulan sorular
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 21, 2001 15:15

Öğrenci Seçma Sınavı'nı geçen adaylar tercih listesi oluşturma telaşına giriyor. İşte akıllara en çok takılan sorular ve yanıtları

Â
Haberin Devamı

* Devlet lisesi, özel lise, yabancı dil ağırlıklı özel lise, süper lise veya fen lisesinde öğrenim gören ve bu liselerden mezun olan adaylar 2 yıllık meslek yüksekokullarını tercih ettiklerinde AOBP´leri 0.5 katsayısıyla mı, yoksa 0.2 katsayısıyla mı çarpılır?

Yanıt: Bu liselerde okuyan ya da mezun olan öğrenciler için 2 yıllık meslek yüksekokulları alan dışı tercih kabul edilir ve AOBP´leri 0,2 katsayısı ile çarpılır.

* ÖSS´den sonra hem merkezi yerleştirme ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını, hem de özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programlarını kazanabilir miyim? Her iki programı da kazanırsam hangisini tercih edeceğim? Ya da her iki programa da kayıt yaptırabilir miyim?

Haberin Devamı

Yanıt: ÖSS´den sonra hem merkezi yerleştirme ile öğrenci alan yükseköğretim lisans ve ön lisans programlarından biri, hem de özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan yükseköğretim programları kazanılabilir. Merkezi yerleştirme ile bir programa yerleştirilip, ayrıca özel yetenek sınavıyla da bir program kazanılırsa hangi program daha çok isteniyorsa, o program seçilmelidir. Aynı anda her iki programa kayıt yaptırılamaz.

* 2 yıllık bir ön lisans programından mezun durumdayım. Ancak henüz askerliğimi yapmadım. Bu yıl yine bir ön lisans programına yerleştirilirsem kayıt yaptırabilir miyim?

Yanıt: 2 veya 3 yıllık bir yükseköğretim programından mezun olan ve askerliğini yapmamış olan adaylar yeniden bir ön lisans programına kayıt yaptıramazlar. Ancak, 4-6 yıllık bir lisans programına yerleştirilme durumunda kayıt yaptırabilirler.

* Okulunda Sosyal Bilimler alanında okuyan ya da bu alanda mezun olan bir öğrenci eşit ağırlıklı ya da sayısal puan türünde tercih yaptığında AOBP´nin 0.5 katsayısı ile çarpıldığı programlar hangileri?

Yanıt: Okulunda Sosyal Bilimler alanında okuyan ya da bu alanda mezun olan bir öğrenci, eÅŸit ağırlıklı puan türündeki Avrupa BirliÄŸi iliÅŸkileri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri Ä°liÅŸkileri, Çocuk GeliÅŸimi ve EÄŸitimi, Felsefe, Felsefe Grubu ÖğretmenliÄŸi, Ä°ktisat, Ä°ÅŸletme, Ä°ÅŸletme Bilgi Yönetimi, Ä°ÅŸletme-Ä°ktisat, Okul Öncesi ÖğretmenliÄŸi, Psikoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Reklamcılık, Sanat ve Sosyal Bilimler Programları, SınıfÂÖğretmenliÄŸi, Siyaset Bilimi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası Ä°liÅŸkiler, Sosyoloji programlarını seçtiÄŸinde AOBP 0.5 katsayısı ile sayısal puan türündeki; HemÅŸirelik, HemÅŸirelik ve SaÄŸlık Hizmetleri, Ebelik, SaÄŸlık MemurluÄŸu programlarını seçtiÄŸinde AOBP´si 0.5 katsayısı ile çarpılır.

Haberin Devamı

* En fazla kaç tercih yapabilirim? Tercih yaparken 4 yıllık lisans programlarının arasına 2 yıllık önlisans programı da yazabilir miyim?

Yanıt: Bir tablodan (2001 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu) tercih yapma hakkı olan adaylar en çok 18, iki tablodan tercih yapma hakkı olan adaylar ise bu tabloların birinden 18´i geçmemek üzere toplam 24 tercih yapabilirler. Tercih yaparken 4 yıllık lisans programlarının arasına 2 yıllık önlisans programları yazılabilir.

* 2001 ÖSS´de üç puan türünden sadece sözelde 120´nin üzerinde puan aldım. EA ve SAY puan türünden 4 yıllık tercih yapabilir miyim?

Yanıt: ÖSS EA ve SAY puan türüyle öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmeniz için ilgili ÖSS puanınızın 120 ve üzeri olması gerekmektedir.

Haberin Devamı

* Okulunda Fen, Fen Bilimleri alanında okuyan ya da mezun olan öğrenci EA Puan türünde ya da SAY puan türünde tercih yaptığında AOBP´nin 0.5 katsayısı ile çarpıldığı programlar hangileri?

Yanıt: Okulun Fen, Fen Bilimleri alan kolunda okuyan ya da mezun olan bir öğrenci EÅŸit Ağırlık puan türündeki: Ekonomi, Ekonometri, Felsefe, Felsefe Grubu ÖğretmenliÄŸi, Ä°ktisat, Ä°ÅŸletme, Ä°ÅŸletme-Ä°ktisat,ÂSınıf ÖğretmenliÄŸi, Okulöncesi ÖğretmenliÄŸi programlarını seçtiÄŸinde EA-AOBP´si 0.5 katsayısı ile çarpılır. Sözel Puan türündeki Anaokulu ÖğretmenliÄŸi, Görme Engelliler ÖğretmenliÄŸi, Ä°ÅŸitme Engelliler ÖğretmenliÄŸi, Zihin Engelliler ÖğretmenliÄŸi programlarını seçtiÄŸinde AOBP´si 0.5 katsayısı ile çarpılır.

Haberin Devamı

* Bu yıl sınava ilk kez giriyorum. Okul birincisiyim. Bulunduğum okulun geçien yıl ÖSS ortalaması sayısal puan türünüde 119.915. Okulumun ÖSS sayısal ortalamasının düşük olması AOBP´mi olumsuz yönde etkiler mi?

Yanıt: Okulunuzun ÖSS ortalaması okul birinciliğinizi olumsuz etkilemeyecek. Size gelecek AOBP 80 olacak. Kendi alanınız ile ilgili tercih yaptığınızda 40, alan dışı tercih yaptığınızda 16 puan alacak ÖSS puanınıza katkı sağlayacaktır. Meslek lisesinde okuyorsanız 80 olan AOBP alan içi tercihlerinizde 0.65 katsayısı ile çarpılarak ve 52 puan eklenecek.

* 2001 ÖSS´de 120´nin altında, örneğin 117.312 puan aldığımda AOBP´den gelen 27 puanı da ekleyerek dört yıllık bir lisans programını tercih edebilir miyim?

Haberin Devamı

Yanıt: Dört yıllık bir program tercihi yapabilmeniz için ÖSS´den en az 120 puan almanız gerekiyor.

* Okulunda Yabancı Dil alanında okuyan, ya da bu alandan mezun olan bir öğrenci EA ve SÖZ puan türünde tercih yaptığında AOBP´nin 0.5 katsayısı ile çarpıldığı programlar hangileridir?

Yanıt: Okulunda yabancı dil alanında okuyan ya da mezun olan bir öğrenci EA puan türündeki Sınıf Öğretmenliği, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Turist Rehberliği, Turizm İşletmeciliği, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, Turizm ve Otelcilik, Uluslararası Finans, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Ticaret programları seçtiğinde AOBP´si 0.5 katsayısı ile çarpılır. Sözel Puan türündeki Anaokulu Öğretmenliğini seçtiğinde AOBP´si 0.5 katsayısı ile çarpılır.

* İkinci öğretim nedir? Normal öğretimden farkı var mıdır? İkinci öğretimden normal öğretime yatay geçiş yapılabilir mi?

Yanıt: Bazı yükseköğretim kurumlarında normal örgün, önlisans ve lisans programlarının bir kısmının eşdeği programlar örgün eğitim saatleri dışındaki zamanlarda (akşam saatlerinde, hafta sonunda) yürütülmektedir. Bu öğretim şekline ikinci öğretim denir. İkinci öğretim programına kabul edilen öğrenciler, normal öğretim öğrencilerinden daha yüksek öğrenim harcı öderler. İkinci öğretimden normal programlara yatay geçiş yapılmamaktadır.

* Liseden bu yıl mezun olacağım. Alanım Fen Bilimleri. Bildiğim kadarı ile hem mühendislik, hem de işletme tercihi yapabilirim. Her iki tercihim için de ÖSS´de sayısal puanıma bakılarak mı yerleştirme yapılacak?

Yanıt: Liselerin Fen Bilimleri alanından mezun olacak ve mezun öğrencileri ÖSS-SAY puan türü ile yerleştirme işlemi yapılan programların yanı sıra ÖSS´de EA puan türü ile alan Ekonomi, Ekonometri, Felsefe, Felsefe Grubu Öğretmenliği, İktisat, İşletme, İktisat-İşletme, Sınıf Öğretmenliği programlarından tercih yaptıklarında EA-AOBP 0.5 katsayısı ile çarpılacak. Bu programlara ÖSS-EA puanı baz alınarak yerleştirme yapılacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!