Okul servisinde ’zehir’ satan var

Güncelleme Tarihi:

Okul servisinde ’zehir’ satan var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2008 00:00

Meclis Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’na okullarda madde bağımlılığıyla ilgili bilgi veren Milli Eğitim bürokratlarının anlattıkları, dinleyenlerin tüylerini ürpertti. Bürokratlar, bazı okulların karşılarındaki kahvehanelerde uyuşturucu satıldığını, hatta bazı okul servislerinde bile küçüklere ’zehir pazarlandığını’ saptadıklarını kaydettiler.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) bürokratları, okullarda madde bağımlılığı oranlarıyla ilgili bilgilere ulaşmaya çalışan Meclis’e çarpıcı bir ihbarda bulundu. TBMM Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’na bilgi veren MEB Özel Rehberlik Genel Müdürü Ruhi Kılıç, 42 bin okul için sadece 13 bin rehber öğretmen bulunduğunu vurguladı. Ankara’da bir okulun karşısındaki kahvehanede bile uyuşturucu pazarlandığını belirten Kılıç, şunları söyledi:

Esnafı tehdit ediyorlar

"Sivil polis, bunları engelliyor. Esnaf da ihbarda bulunarak yardımcı oluyor. Ama uyuşturucu satıcıları esnafı, ’Sizin de çocuklarınız var, onları alıştırırız’ diye tehdit ediyor. Bazı okul servislerinde bile uyuşturucu pazarlandığına rastladık. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Genelde servis şoförlerini inceliyoruz."

Araştırma tartışması

Bu arada, Avrupa’da 2007’de yapılan Alkol ve Diğer Madde Kullanımına Yönelik Avrupa Okul Araştırması’nı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın engellediği ortaya çıktı. Cinsel içerikli soruları ve öğrencileri teşvik edici olacağı gerekçesiyle ankete izin verilmemesi komisyonda tartışıldı. AKP’li Başkan Necdet Ünüvar’ın, buna itiraz eden bürokrat ve öğretim üyeleriyle yeni bir toplantı düzenlemesi önerisine, CHP’li Canan Arıtman tepki gösterdi. Arıtman, "Bir hekim olarak bu soruların sorulması gerektiğini düşünüyorum. Tüm AB ülkelerinde yapılan, AB’de bilimselliği şüphe götürmeyen bir araştırma neden Türkiye’de yapılmıyor?" dedi.

Bizim çocuklarımız farklı

Ankete karşı çıkan Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ferhunde Öktem, "Avrupalı çocuklarla bizim çocuklarımız bir değil. Bizim halkımızda emniyet kemeri takma oranı bile yüzde 7. ’Bana bir şey olmaz’ deyip AIDS taşıyıcısıyla ilişkiye giriyor. Bizim dvranış modelimiz böyle" dedi. Arıtman da, "Eğitim eksikliğinden kaynaklanan sorunları nasıl bir kültürel davranış formu olarak sunabilirsiniz? Çocuklarımız Avrupa’dakilerle aynı müzikleri dinliyor, aynı filmleri seyrediyor. Bu çağda o kadar fark yok" görüşünü dile getirdi. Bunun üzerine komisyonun farklı uzmanlarla konuyu yeniden görüşmesi kararlaştırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!