Okul seçimi 3 yaştan itibaren başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Okul seçimi 3 yaştan itibaren başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2013 00:00

Çocuğu 3 yaşına gelen ailelerin kafasındaki en önemli soru, “Çocuğumu hangi okula göndereceğim?”

Haberin Devamı

Devlet okuluna verecekler için pek sorun yok. Adrese dayalı kayıt sistemi ailelerin bu anlamda işini kolaylaştırıyor. Ama, özel okula çocuğunu verecekler için süreç daha da zor. Çocuklarına uygun en iyi okulu seçme telaşında olan veliler onlarca soruya yanıt aramaya çalışırlar. Çoğu kişi çocuklarının eğitimiyle ilgili kararı alırken öncelikle kendi deneyimlerinden hareket eder, bir kısmı da çevrenin etkisinde kalır. Çocuğun hayatı üzerinde okul yıllarında ve sonrasında etkili olacak bu karar onların bir birey olarak gelişimlerini de, geleceklerini de etkiler. Çocuğunun gereksinim ve yeteneklerini bilen, onu yakından tanıyanlar için bile zorlandıkları bu kararda seçenekleri tek tek irdelemekte fayda var.

Bu soruları sormadan okuldan ayrılmayın

Haberin Devamı

Bazı veliler okulu ziyaret etmeden önce bazı sorular hazırladıklarında kendilerini daha rahat hissederler. Bu konuda yardımcı olabilecek bir kontrol listesi oluşturun. Veliler kendilerini bu kontrol listesindeki her soruyu sormaya mecbur hissetmemelidir ama bir kontrol listesi kullanarak ziyaretiniz esnasında gözlemlerinizi not alabilir ve böylece ziyaret ettiğiniz okulları karşılaştırabilirsiniz. İşte sormanız gereken sorular:

Okulda disiplin nasıl sağlanıyor? 
Çocukları evden alma ve eve bırakma uygulamasındaki güvenlik prosedürü nedir?
Ödeme seçenekleri ve prosedürleri neler? 
Çocuğum burada güvende olacak mı?
Ne kadar veli katılımı bekliyorsunuz veya istiyorsunuz?
Sınıf düzeni nasıl?
Çocukların ne kadar serbest oyun zamanları var?
Öğretmenlerin çoğu en az üç yıldır bu programda mı çalışıyor? Hizmetiçi eğitim alıyor mu?
Bir sınıftaki maksimum öğrenci sayısı kaç? 
Öğretmen öğretilenlere rehberlik etmek için iyi bilinen, kaliteli bir okul öncesi müfredatı kullanıyor mu? 
Müfredatta farklı öğrenme stilleri dikkate alınıyor mu? 
Eğitim programı çocuklara konuları ayrıntılı ve çoklu şekillerde keşfetme fırsatı veriyor mu? 
Derste gün içinde çeşitli aktivitelerin sunulduğu günlük bir rutin izleniyor mu? (örneğin; resim, -mış gibi oyunları, dışarıda oyun, okuma ve fen aktiviteleri)
Veliler okula randevu almadan gelebilir mi? 
Yılda en az iki kez veli toplantısı yapılıyor mu?

Haberin Devamı

Çocuğunuz için en uygun okul hangisi?

Birçok çocuk için, okul öncesi eğitim okula hazırlığın ilk adımdır. Okul öncesi eğitimi, paylaşmayı ve yönergelere uymayı öğrenmek ve ilkokul öğreniminin temelini atmak için bu dönem bir fırsattır. 
İşte çocuğunuza uygun en iyi okul öncesi kurumu bulmak için ipuçları:

Okulları mutlaka ziyaret edin: Bazı soruların cevabını bir telefon konuşmasında öğrenebilirsiniz (eğitim ücreti gibi) ama içine girip öğretmenlerle ve yöneticiyle tanışmadan bir okul öncesi kurumunun nasıl bir yer olduğunu anlayamazsınız.  
Referansları kontrol edin: Olumlu söylenti güçlü bir onaydır. Belli bir okul öncesi kurumu hakkında olumlu bir söylenti varsa, velilere neden burayı bu kadar övdüklerini sorun.  
Başka velilerle görüşün: Arkadaşlarınıza, komşularınıza, çocuk doktorunuza, büyük çocuğunuzun öğretmenine – güvendiğiniz insanlara danışın ve size kaliteli bir okul öncesi eğitim merkezi önermelerini rica edin.  
Çocuğunuz okulu test etsin: Okulu çocuğunuzla birlikte ziyaret edin. Çocuğunuzun ve öğretmenlerin nasıl etkileşim kurduğunu ve okul ortamında rahat hissedip hissetmediğini görmek isteyeceksiniz. Öğretmenler çocuğunuzu tanımaya çalışıyorlar mı? Çocuğunuz aktivitelerden keyif alıyor mu?

Haberin Devamı


Bunlara dikkat!

Okul, çocuğunuzun ihtiyaçlarına uygun mu?
Farklı okulları incelerken, çocuğunuzun kişiliğini ve öğrenme stilini düşünün ve çocuğunuzun ortama nasıl uyum sağlayacağını gözünüzde canlandırmaya çalışın.   
Okul ailenizin ihtiyaçlarını karşılıyor mu?
Okul şehrinizdeki veya yaşadığınız yerdeki en popüler okul bile olsa, ailenizin temel gereksinimlerini karşılamadıkça kararınızdan pişmanlık duyabilirsiniz. Okulun saatleri yetişkinlerin çalışma saatlerine uygun mu? Yeri size yakın mı? Ücretini karşılayabiliyor musunuz?  
Çocuğunuza uygun mu?
Okulun disiplin felsefesi nedir? 
Çocuğum burada güvende olacak mı? 
Ne kadar veli katılımı bekliyorsunuz veya istiyorsunuz?
Sınıf düzeni nasıl? 
Çocukların ne kadar serbest oyun zamanları var?

Haberin Devamı

İyi bir okul öncesi eğitim kurumunun ipuçları

Çocuğun genel okul hazırbulunuşluğu becerilerini destekler.
Çocuklar zamanlarının çoğunu materyallerle veya diğer çocuklarla oyun oynayarak veya çalışarak geçirirler. Ortalıkta amaçsız dolaşmazlar ve uzun süre sessiz oturmaları beklenmez.
Çocukların gün içinde çeşitli aktivitelere erişimi olur. Gruplara ayrılmış bloklar ve diğer materyalleri ararlar; -mış gibi oyunları oynamak için aksesuarları; resimli kitapları; boyaları ve başka resim malzemeleri ve eşleştirme oyunları, delikli tahta ve yapboz gibi masa oyunları vardır. Bütün çocuklar aynı anda aynı şeyi yapmak zorunda değildir. 
Öğretmenler çocuklarla gün içinde farklı zamanlarda bireysel olarak, küçük gruplar halinde ve bütün grup olarak
çalışırlar. Zamanlarının tamamını bütün grupla geçirmezler. 
Sınıf öğrenci çalışmalarıyla, kendi uydurdukları yazılarla ve öğrencilerin öğretmenlere anlattıkları hikâyelerle süslüdür. 
Çocuklar sayıları ve alfabeyi günlük deneyimleri bağlamında öğrenirler. Bitkilerin ve hayvanların doğal dünyası ve yemek pişirme, yoklama alma veya yemek servis etme gibi anlamlı aktiviteler öğrenme aktivitelerinin temelini teşkil etmektedir. 
Çocuklar projeler üstünde çalışırlar ve oyun oynamak ve keşfetmek için çok zamanları (en az bir saat) vardır. 
Çocuklara her gün dışarıda oynama fırsatı verilir. Daha çok öğretim için
dışarıda oyun oynama zamanından asla fedakârlık edilmez.
Öğretmenler gün içinde çocuklara bireysel olarak veya küçük gruplar
halinde kitap okur, sadece grup hikâye saatinde değil. 
Müfredat ileride olanlar ve yardıma ihtiyacı olanlara göre ayarlanır. Öğretmenler çocukların farklı geçmişlerinin ve deneyimlerinin aynı şeyleri aynı zamanda ve aynı şekilde öğrenmedikleri anlamına geldiğini kabul eder.

Haberin Devamı


Yarın: ilkokul seçimi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!