OHAL komisyonu: Adaylara MİT incelemesi

Güncelleme Tarihi:

OHAL komisyonu: Adaylara MİT incelemesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2017 22:35

Hükümetin, FETÖ operasyonundaki mağduriyetleri gidermek amacıyla kurmayı planladığı, OHAL İnceleme Komisyonu üyelerinin MİT incelemesinden geçtiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Komisyonda görevlendirilecek 7 kişi, iki yıl süreyle görevden alınamayacağı için geçmişe doğru FETÖ taraması yapılıyor. Ocak ayı sonunda 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Başbakanlık’tan 3, Adalet Bakanlığı’ndan 1, İçişleri Bakanlığı’ndan 1, Yargıtay ve Danıştay tetkik hâkimlerinden birer olmak üzere 7 kişilik OHAL İnceleme Komisyonu’nun bir ay içinde oluşturulmasına karar verilmişti. Hükümetin, kurulmasına ilişkin kararnameyi yayınlamasının üzerinden üç ay geçmesine rağmen OHAL İnceleme Komisyonu kurulamadı.

REFERANDUMDAN SONRA

Alınan bilgiye göre, komisyonda görev alacak 7 kişinin isminin açıklanmamasının en önemli nedeni, bu kurulda görev almak için belirlenen adaylarla ilgili hem Adalet Bakanlığı hem de MİT tarafından araştırma yürütülmesi. Görev süreleri iki yıl olarak belirlenen ve bu süre zarfında görevden alınamayacak kurul üyelerinin ‘sakıncalı’ isimlerden oluşmaması için tarama yapıldığı belirtildi. Adaylarla ilgili olarak istihbaratın detaylı incelemesi nedeniyle seçeneklerin birkaç kez değiştiği belirtildi. Komisyonun 7 üyesi açıklansa bile çalışmaları referandumdan sonra başlayacak.
Komisyona, kanun hükmünde kararnameler kapsamında yayımlanan listelerle ihraç edilenler başvuru yapabilecek. İdari işlem kapsamında ihraç edilenler başvuru yapamayacak. Başvurular, belgeler ve dosyalar üzerinden değerlendirecek. Sözlü savunma olmayacak. Komisyon kararına karşı mahkeme yoluna gidilebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!