Öğrencilerin iş ararken yaptığı 10 hata

Güncelleme Tarihi:

Öğrencilerin iş ararken yaptığı 10 hata
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2003 09:46

Üniversite öğrencileri iş ararken birçok hata yapıyor. İş ararken ne yapmaları gerektiğini çok fazla bilmiyorlar. Monster.com üniversite öğrencilerinin iş ararken yaptığı en önemli 10 hatayı yazdı.

Haberin Devamı

1. İşe başvurduğunuzda o konuda yetkili olduğunuzu düşünmeyin

Okulda, bazı konularda eğitim alınıyor. Üniversitede seçtiğiniz konu üzerine eğitim almanız o konuda uzman olduğunuzu göstermiyor. İş yaşamı çok farklı. Bakış açısı, okuldaki eğitime benzemiyor. İşyerleri çalışana eğitim vermiyor. O iş için doğru eleman olduğunuzu göstermenizi bekliyorlar. Bir işyerinde başarısızsanız çoğu kez ikinci şans verilmez. Firmalar kendileri için ne yapabileceğinizi bilmek isterler.

 

2. Geçerli bir iş tecrübeniz olduğunu düşünmeyin

Bir konu üzerine tecrübeniz olduğuna inanıyorsanız işyerleriyle konuşurken bu konu üzerine konuşun. Fakat bir üniversite öğrencisinin iş tecrübesi hiçbir zaman yeterli değildir. Okulda bulunduğunuz süre içinde yaptığınız çalışmalar önemlidir. Ama çalıştığınız sürenin az ve yarı zamanlı olması geçerli iş tecrübesi için yeterli olmayabilir.

Haberin Devamı

 

3. Tüm kariyer imkanlarını araştırın, yarıda kesmeyin, peşini bırakmayın  

Üniversite öğrencileri kariyerleri için uzun süre araştırma yapmazlar. Öğrencilikte olduğu gibi kariyer konusunu da hazır elde etmek isterler. Kendileri için enteresan gelecek kariyerler de öğrenmezler.

 

4. Tek bir iş arama yöntemi kullanmayın

Bir işe girmek için başlama noktanızı belirlemek zordur. Bu konuda çeşitlendirme yapmanız gerekir. Daha çok iş arama metodu denenmelidir. Belki de bu sayede daha kolay iş bulabilirsiniz.

 

5. İş hayatınızdaki aralıklara üzülmeyin

İlk işiniztüm hayatınız boyunca yapacağınız görev değildir. Çok az insan aynı organizasyonda 30-40 yıl çalışma imkanı bulmuştur. Bu nedenle gereksiz stresten uzaklaşın. İş hayatında aralıklar olabilir. Bu noktada kendinize soracağınız en iyi soru “nereden başlamalıyım” olmalıdır.  

Haberin Devamı

 

6. Okuldakidanışma merkezini görmemezlikten gelmeyin

Birçok üniversitede kariyer merkezleri öğrencilere danışmanlık veriyor. Eğer okulunuzda böyle bir yer varsa mutlaka gidin. Elinizin altındaki bu değerden sonuna kadar faydalanın.

 

7. Kariyer uzmanlarından çok, bilgili kişilere güvenin  

Üniversite öğrencileri kariyer uzmanlarına danışmayı severler. Aslında, yapacağınız ya da yapmak istediğiniz iş konusunda tecrübeli ve bilgili insanlara danışmak daha iyi olabilir. 

 

8. Fırsat çıktığında pas geçmeyin

Üniversitede özel bir uzmanlık alanında eğitim almış olabilirsiniz. Bunun yalnızca işe giriş için yeterli olacağını unutmayın. İşle ilgili gerçek bilgileri ancak işe girdikten sonra elde edebilirsiniz.

Haberin Devamı

 

9. Seçimleriniz konusunda insanlarla konuşmayı ihmal etmeyin

Özel bir kariyer ve iş buldunuz diyelim. İnternette okudunuz, çok cazip geldi. İş ne kadar cazip gelirse gelsin o şirket hakkında bilgi toplayın. Bunun için insanlarla konuşun.

 

10. Kariyer konusunda araştırma yapın, olanakları genişletin

Bir iş konusunda eğitim aldınız. Ama bununla yetinmeyin o konu hakkında gerekli kanun altyapısını öğrenin. Finansman bilgisine de ihtiyacınız olacak. Bu sayede gireceğiniz iş konusunda daha çok bilgi sahibi olursunuz. Hata yapma olasılığınız azalır.

 

Kaynak: Monster.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!