Öğrenci, keşfedilecek

Güncelleme Tarihi:

Öğrenci, keşfedilecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim görevlileri, sorunlu 10 üniversitede öğrenci profili çıkarmak amacıyla, ‘‘Çok Gizli’’ kayıtlı bir anket yapacak. ‘‘Türban profili’’nin de çıkarılacağı anketle öğrencilerin eğilimleri, sosyo-ekonomik durumları, hayata bakış açıları gibi konular belirlenip, YÖK'e teslim edilecek.

YÖK, 70 soruluk bir anketle öğrencinin profilini çıkaracak. Önümüzdeki öğretim yılından başlayarak, tümüyle yasaklanacak olan ‘türban’ da, ilk kez anket konusu oluyor. Üniversite öğrencisinin türban takmasının ardındaki nedenlerin araştırılacağı anket sonucunda, ‘türban profili’ de çizilecek.

Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim görevlilerince uygulanacak ‘Çok Gizli’ kayıtlı anketin sonuçları, değerlendirmelerle birlikte ‘‘gereği için’’ YÖK'e verilecek.

Anket, türban konusunda en çok sorunun yaşandığı saptanan, başta İstanbul olmak üzere Ankara Gazi, İstanbul Marmara, Elazığ Fırat, Malatya İnönü, Kayseri Erciyes, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Samsun Ondokuz Mayıs, Erzurum Atatürk ve Konya Selçuk üniversitelerini kapsayacak. Söz konusu 10 üniversitenin, özellikle Eğitim ve İktisadi İdari Bilimler fakültelerindeki öğrencilere yönelik olacak anketin uygulanması sırasında, öğretim görevlileri gözlemde bulunacak. Öğretim görevlileri, anket için girdikleri sınıflardaki genel durumu da not alacaklar. Sınıflarda türban takan öğrenci sayısı, sınıf içindeki durumları, diğer öğrencilerle ilişkileri ve erkek öğrencilerin tutumlarını inceleyecek olan öğretim görevlileri, sonunda ayrı bir rapor hazırlayacaklar. Kızların yanısıra, erkek öğrencilere de uygulanacak ankette, öğrencilerin ‘‘din-laiklik çatışması’’ hakkındaki düşüncelerinden başlayarak, türban konusuna yaklaşımlarını ölçen sorular yer alıyor.

Öğrencilere yöneltilen ‘‘Üniversitelerdeki en büyük sorun’’ ile ilgili sorunun yanıtı olan beş ayrı alternatif arasında ‘türban’ da bulunuyor. Türban konusu, 70 soru arasında çeşitli biçim ve zamanlarda üstü kapalı ve doğrudan sorular olarak yöneltilip, öğrencinin türbana yaklaşım ve bakış açısının gerçek yüzünün araştırılması hedefleniyor. Sorular arasında türban eylemlerinin yanısıra, siyasi öğrenci eylemlerine de yer veriliyor.

Öğrencilerin sosyal durum ve statülerini belirlemek için ailelerinin yaşam biçimiyle ilgili soruların yer aldığı ankette, ‘‘Ailenizin gelir düzeyi nasıl?’’ sorusu da yöneltiliyor.

GÜLEN, LİDER OLABİLİR Mİ?

Öğrencilere okudukları gazete, izledikleri TV kanalı ve programı hakkında sorular yöneltilen ankette, mevcut parti liderlerinden kimi beğendikleri soruluyor. Liderler hakkında değerlendirme istenirken, ‘‘Sizce kim lider olabilir?’’ sorusuyla Nur cemaati liderlerinden Fethullah Gülen'in yanısıra, Zülfü Livaneli de lider olabilecek kişiler arasında sıralanıyor.

Ankette ‘‘Kime benzemek istersiniz?’’ sorusuyla öğrencilerin yaşamında etkili olan kişi ve TV yıldızları araştırılıyor. Yanıt şıkları arasında Mükremin Çıtır tiplemesini canlandıran Yılmaz Erdoğan da bulunuyor.

Öğrencilerin ailesiyle birlikte oturup oturmadığı sorusunun yöneltildiği ankette, aile yanında olmayanların barınma biçimlerini belirleyecek çeşitli sorular yer alıyor. Ev ya da yurtta kaldığı sorgulanan öğrencilerin, vakıf, devlet veya kişiye ait hangi tür yurt ya da pansiyonda barındığı soruluyor. Bu sorunun yanıt şıkları arasında, bazı tarikatlar tarafından kullanılan ‘ev pansiyonlar’ da sıralanıyor.

İlginç sorular

Özellikle türban sorununun yoğun yaşandığı üniversiteleri kapsayan araştırmanın özünü oluşturacak ankette, ad-soyad sorulmadan yer alan bazı sorular şöyle:

Cinsiyetiniz?

Aileniz son 5 yıldır nerede oturuyor?

Nasıl barınıyorsunuz?

Hangi tür yurtta kalıyorsunuz?

Harçlığınız yetiyor mu?

Ailenizin ekonomik durumu?

Eğlenmeyi seviyor musunuz?

Nereleri tercih ediyorsunuz?

Eğlenceyi sevmemenizin nedenleri?

Kız-erkek ilişkileri hakkında düşünceniz?

Üniversite ortamını nasıl buluyorsunuz?

Eylemler hakkındaki düşünceleriniz.

Okul idaresinin tutumunu nasıl buluyorsunuz?

Moda nedir?

Kime benzemek istersiniz?

Hangi isimler sizce lider olabilir?

Üniversitedeki en büyük sorun nedir?

Din-laiklik çatışması hakkındaki düşünceleriniz

Türban nedir?

Hangi gazeteleri okuyorsunuz?

Hangi televizyon kanalını seyrediyorsunuz?

Hangi televizyon programını seviyorsunuz?

MODA NEDİR?

Ankette, öğrencinin harçlığının yeterli olup olmadığı, eğlenceyi sevip sevmediği, eğlenceye karşı tutumu, kız-erkek ilişkisine ait değerlendirmesi ve üniversite ortamıyla ilgili düşünceleri hakkındaki sorular yer alıyor. ‘‘Moda nedir?’’ sorusuyla, giyim-kuşam hakkındaki düşünceleri bir kez daha araştırılan öğrencilere, okudukları fakülte ya da yüksekokul yönetiminin ve öğretim üyelerinin tutumu da soruluyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!