ÖÄŸrenci affı Meclis’te

Güncelleme Tarihi:

Öğrenci affı Meclis’te
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 10, 2005 12:32

2000-2001 öğretim yılından sonra üniversitelerden atılan ve kendi isteği ile ilişiği kesinlere yeni haklar getiren yasa teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
  Serbest kıyafet okul sevgisini artırdı

Haberin Devamı

2000-2001 öğretim yılından sonra üniversitelerden her ne sebeple olursa olsun atılan ve kendi isteği ile ilişiği kesinlere yeni haklar getiren yasa teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

AKParti Grup Başkanvekilleri Faruk Çelik, Eyüp Fatsa, Sadullah Ergin, İrfan Gündüz ile Van Milletvekili Hacı Biner ve İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu'nun imzasını taşıyan teklife göre, yükseköğretim kurumlarının hazırlık ve diğer bütün sınıflarında ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan ve 2000-2001 öğretim yılından itibaren, kendi isteği ile ilişiği kesinler dahil, her ne sebeple olursa olsun atılan öğrencilere, ilişiklerinin kesilmesine neden olan bütün dersler için bir öğretim yılı devam ve 3 sınav hakkı verilecek.
  Â
Öğrenciler, daha önce başarısız oldukları dersler programdan çıkarılmışsa bu derslerin yerine kurumlarınca belirlenecek başka derslerden sınava girecekler. Bu sınavlarda başarılı olmaları halinde öğrenciliğe intibakları yapılacak.
  Â
Uygulamalı eğitim-öğretim yapan okullardan ayrılan öğrencilere devam edemedikleri dersler ve uygulamalar için devam imkanı sağlanacak. Bu öğrenciler için öngörülen sınav süreci, ilgili yönetmeliklerdeki devam şartını tamamladıktan sonra başlayacak.
  Â
NOT YÜKSELTMEK İÇİN SINAV HAKKI

Haberin Devamı

Sınıf geçme sistemi uygulayan yükseköğretim kurumlarında en çok üç dersten başarısız olup, bir üst sınıfa geçemeyen öğrencilere, üst sınıfa devam etme ve alt sınıfta başarısız oldukları dersler için üç sınav hakkı verilecek. Not ortalaması nedeniyle sınıfı geçemeyen veya mezun olamayan öğrencilere de istedikleri üç dersten not yükseltmek için bir sınav hakkı tanınacak.
  Â
Yükseköğretim Kanunu'nda öngörülen azami öğrenim sürelerini doldurduktan sonra kurumları ile ilişiği kesilen öğrencilere ise alamadıkları dersler için bir defaya mahsus olmak üzere bir yıl devam etme ve sınav hakkı verilecek.
  Â
Başvuru süreleri içinde askerlik zamanı gelmiş olanlar, teklifin öngördüğü hakları kullandıkları takdirde tecilli sayılacak. Halen askerlik görevini yapanlar, terhislerinden sonraki 2 ay içinde müracaat edebilecek. Gözlem altında veya tutuklu bulunanlar, bu durumlarının sona ermesini izleyen 2 ay içinde başvurdukları takdirde haklarını kullanabilecek.

Haberin Devamı

Konumlarına göre bir ile üç arasında sınav hakkının tanınacağı aftan, örgün eğitimde yaklaşık 240 bin, açık öğretimde de 677 bin civarında öğrencinin yararlanacağı bildirildi.
 Â
LİSANSÜSTÜ EĞİTİM
  Â
Teklif, lisansüstü öğrenim görürken ilişikleri kesinlere de çeşitli haklar getiriyor.
  Â
Buna göre, 2000-2001 öğrenim yılından teklifin yasalaşıp yürürlüğe girdiği tarihe kadar her ne sebeple olursa olsun kurumları ile ilişiği kesilen lisansüstü öğrencilerine başarısız oldukları dersler ve yeterlilik için iki sınav hakkı, yüksek lisans öğrencileri için bir yıl, doktora öğrencileri için 2 yıl tez hazırlama süresi verilecek.
  Â
Doktora yeterlilik sınavına girebilmek için yabancı dil sınavında başarısız olanlara da bir sınav hakkı tanınacak.
  Â
Sanatta yeterlilik ve tıpta uzmanlık alanlarında baÅŸarısız olanlara baÅŸarısız oldukları derslerden laboratuar veya uygulamalı derslere devam ve eksik rotasyonlarını tamamlamaları koÅŸuluyla iki sınav hakkı tanınacak.Â
  Â
Getirilen düzenlemelerden yararlanmak isteyen öğrenciler, kanunun yayımı tarihinden itibaren 2 ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvuracak.

Haberin Devamı

CHP’DEN HÜKÜMETE: SORUNU BİZLE DEĞİL, ÜNİVERSİTELERLE MUTABIK KALARAK ÇÖZ

 

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz ise AKP’yi öğrenci affı konusunda gündem saptırmak ve CHP üzerinden siyaset yapmakla suçladı.

 

Topuz, hükümete, sorunun muhatabı olan üniversitelerle ve YÖK’le tartışıp mutabık kaldıktan sonra kalıcı bir çözüm önerisi getirmeye çağırdı.

 

Ali Topuz, Milli Eğitim Komisyonu üyesi CHP milletvekilleriyle parlamentoda bir basın toplantısı yaptı.

 

Öğrenci affı konusunun sıradan bir olay olmadığını dile getiren Topuz, 1980 sonrasında konunun popülist yaklaşımlarla dokuz kere Meclis gündemine getirildiğini ve af çıkarıldığını anımsattı.

 

Haberin Devamı

"EĞİTİME DÖNÜK ÇÖZÜM GETİRİLMELİ"

 

Konunun siyasi çözümlerle değil, eğitime dönük çözümler ile getirilmesinin en doğru yaklaşım olacağını dile getiren Topuz, son günlerdeki tartışmaların da gündem saptırmaya dönük olduğunu savundu.

 

Topuz, bazı AKP yöneticilerinin ve Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç’ın konuyu CHP ile mutabakata vardıktan sonra gündeme getirecekleri yolundaki açıklamaları da eleştirdi.

 

"AKP, HANGÄ° YASADA CHP Ä°LE MUTABAKAT ARADI?"

 

Topuz, "Şimdiye kadar hangi yasada, daha yasa hazırlanmadan CHP ile bir mutabakat aradılar?" diye sordu. Topuz, AKP’yi CHP’nin üzerinden siyaset yaparak, şık olmayan, siyasi etikle bağdaşmayan bir tutum sergilediğini söyledi.

 

Haberin Devamı

Topuz, sorunun hükümetle üniversiteler ve YÖK arasında tartışılarak bir mutabakatla çözülmesi gerektiğini vurguladı.

 

"ÖĞRENCİ AFFINA TÜRBAN MESELİSİ OLARAK BAKMIYORUZ"

 

Topuz, varılacak mutabakatın ardından çıkarılacak bir yasayla sorunun YÖK’ün ve üniversitelerin kendilerinin çözeceği bir noktaya getirilmesi gerektiğini kaydetti.

 

Topuz, öğrenci affı konusuna hiç bir zaman "türban" meselesi olarak bakmadıklarını, böyle bir ön yargıları olmadığını, konuya sadece sınav hakkı olarak baktıklarını da söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!