Öğlen Şam'dayız

Güncelleme Tarihi:

Öğlen Şamdayız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bir süre önce ordunun zirvesinde bulunan bir komutan, ‘‘Savaş çıkarsa Suriye'nin bu sınırından girer, öbür tarafından çıkarız’’ dedi. Geçen haftaki MGK toplantısında aynı yorumu yapan askerler de, ‘‘Sabah sınırdan geçeriz, öğleden sonra Şam'dayız. Havadan ve karadan yıldırım gibi ezer geçeriz’’ diye konuştular.

Yakın bir geçmişe kadar ordunun zirvesinde bulunan bir komutan, ‘‘Eğer savaş çıkarsa Suriye'nin bu sınırından girer, öbür tarafından çıkarız’’ dedi. Üst düzey komutan, ‘Suriye elindeki füzelerle, Atatürk ve Keban Barajı’nı vurabilir mi?'' sorusunu da şöyle yanıtladı:

‘‘Suriye'nin elindeki füzeler hassas değil. Ateşlendikten sonra dağınık ve geniş bir alana düşüyor. Sadece rastlantı olarak duyarlı hedeflerimize birkaç isabet olabilir. O da büyük ya da onarılmayacak zarar vermez.’’

Askerler aynı yorumu geçen haftaki MGK toplantısında da yaptılar, ‘‘Emir verilirse, sabah sınırdan geçeriz, öğleden sonra Şam'dayız’’ dediler.

EZER GEÇERİZ

Bölgede görev yapan üst rütbeli bir komutan da, Türk Ordusu'nun, Suriye Ordusu üzerinde başta asker sayısı, silah, malzeme olmak üzere her alanda büyük üstünlüğü olduğunu belirterek, ‘‘Hazırlıklar tamam. Emir verildiği an, havadan ve karadan ezer geçeriz. Yıldırım gibi Suriye topraklarına dalarız ve Suriye neye uğradığını şaşırır’’ dedi.

TANKLARI ÇALIŞMIYOR

Bir başka komutan ise Suriye Ordusu'nun çok eski teknoloji ürünü silahlara sahip olduğunu belirterek, ‘‘4 bin 500 civarında tankları var, ancak bu tankların yarısına yakını çalışmıyor ve depo seviyesinde bekletiliyor’’ diye konuştu. Suriye'nin Sovyet yapımı silahlarına yedek parça temin etmekte büyük zorluklar çektiğini belirten aynı komutan, ‘‘Suriye'nin 300 kadar savaş uçağının önemli bir bölümünü uçuramadığını öğrendik. Kısacası hem hava, hem karada ezici bir üstünlüğümüz var’’ değerlendirmesini yaptı.

Askeri kaynaklar, Türk Ordusu'nun Suriye topraklarında yapacağı bir askeri harekatta, ateş gücü ve manevra yeteneği açısından büyük başarı sağlayacağını kaydederek, bunun nedenlerini şöyle sıraladılar:

SAVAŞ DENEYİMİ

Türk Ordusu terörle mücadele sırasında müthiş yetenek kazandı. Birlikler sürekli operasyon halinde ve gerçek savaş ortamında görev yapıyorlar. Mehmetçik, olağanüstü şartlara, psikolojik olarak hazır. Suriye ise birliklerini, tatbikat ortamında eğitimli tutmaya çalışıyor.

TAKTİK BALİSTİK FÜZELER

Suriye'nin Scud ve benzeri taktik balistik füzeleri kör atış yapıyor. Baraj, askeri birlik gibi stratejik hedefleri vurması tesadüfe bağlı. Ayrıca bu füzeler ateşlenmeden önce F-16 uçakları tarafından imha edilmesi için planlar hazır.

SABOTAJ TİMLERİ

PKK ile mücadelede gerilla tarzı çatışma konusunda büyük yetenekler kazanıldı. Gerilla yöntemiyle, Suriye'nin stratejik birimleri çok rahat imha edilir.

UÇAR BİRLİK

Türk Ordusu 1 saat kadar kısa sürede bir tugay büyüklüğündeki komando birliğini, uçar birlik harekâtı ile Suriye'ye indirilebilir.

ÇELİK BENZERİ

Çelik Operasyonu'nda tüm dünya ordularını kıskandıracak bir çabuklukla 35 bin kişi Kuzey Irak'a taşındı. Aynı başarı bu kez daha çok motivasyon sağlanarak çok daha üst çizgiye çekilebilir.

HAVADAN KIYAMET İNER

Yıllardır PKK'ya havadan bomba yağdıran Türk savaş uçakları bölgeyi çok iyi biliyor. Vurulacak hedeflerin koordinatları tek tek çıkarıldı.

ARAZİ KOŞULLARI

Bölge, yıldırım baskın için çok elverişli, dümdüz arazi. 2 ay önce Suriye'ye geçiş bölgelerindeki mayınlar temizlenip, geçiş yolları oluşturuldu.

8 bakanla MGK'da savaş toplantısı

Suriye ile ortaya çıkan kriz tırmanışını sürdürürken, dün Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği'nde yatırımcı bakanlarla ‘‘Savaş hazırlığı’’ toplantısı yapıldı. Devlet Bakanları Hüsamettin Özkan, Mustafa Yılmaz, Hikmet Sami Türk, Mustafa Taşar, Salih Yıldırım, Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu, Maliye Bakanı Zekeriya Temizel ve Sanayi Bakanlığı Müsteşarı Ömer Yıldız, Genel Sekreterliğin çağrısı üzerine MGK'da bir araya geldiler. Bakanlıklar arası Koordinasyon Kurulu üyeleriyle TSK temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, Suriye ile tırmanan kriz bütün detaylarıyla ele alındı. ‘Gizli’ kaydıyla yapılan toplantıda, ağırlıklı olarak Suriye sınırındaki yerleşim birimleri ve bunların şu an ve muhtemel bir savaş halindeki acil ihtiyaçları masaya yatırıldı. Bu konuda ilgili bakanlıkların alması gereken önlemler üzerinde duruldu. Toplantıda, Suriye sınırına yakın bölgelerdeki sanayi yatırımlarının durumu gözden geçirildi. Özellikle fabrikaların ve bazı yatırımların bugünkü üretim durumu ve bir savaş halinde nasıl bir yapıya dönüştürüleceği konusu da gündeme geldi. Toplantıda, Suriye'nin sınır ve iç bölgelerindeki Türk yerleşim birimlerinde yaşayanlar üzerinde uzun süredir uygulamaya koyduğu politikalar da gündeme geldi. Toplantıda ayrıca, Suriye ile yapılan ticaretin boyutu ve bundan sonra alınacak önlemler görüşüldü.

Füzeye füze...

Türkiye ile Suriye arasında doruğa çıkan gerginlikte ‘füze satrancı’’ başladı.

Şam yönetiminin Ankara'ya gözdağı vermek amacı ile sınıra yerleştirmeye başladığı füzelere, Türk Silahlı Kuvvetleri de, ‘‘mütekabiliyet ilkesi’’ çerçevesinde taktik bazda karşı tedbirler alıyor.

Suriye'nin Türk sınırına yakın bölgelere Kuzey Kore yapımı Scud-C füzelerinin yerleştirildiği istihbaratının alınması üzerine, Türk ordusu da karadan karaya ATACM tipi füzeleri sınırlarındaki hassas noktalara caydırıcılık unsuru olarak yerleştirdi.

Sınır bölgelerine 150 kilometre menzilli ATACM füzelerinin kaydırma işleminin dün tamamlandığı, Suriye'den gelecek herhangi bir saldırı durumunda Türkiye'nin bu füzelerle en sert mesajı verebileceği belirtildi.

Üst düzey bir askeri yetkili, bu füzelerin çevremize bir tehdit değil bir caydırıcılık unsuru olarak yerleştirildiğini belirtti.

Dünyada sadece ABD, Türkiye ve Güney Kore'de bulunan ATACM füzelerinin, Suriye'nin yanısıra, füze tehdit algılamasında üst sıralarda yer alan İran sınırına yakın yerlere yerleştirildiği de öğrenildi.

ABD'den geçen hafta ulaşan ve tanesi 700 bin dolar olan bu füzeler kara hedeflerini beş metre sapma açısıyla vurabiliyor.

Eller tetikte

Kulağı verilecek emirde olan Mehmetçik, eller tetikte bekliyor. Uzunluğu 618 kilometreyi bulan Türkiye-Suriye sınırında gerekli her türlü önlem eksiksiz alınmış durumda. Sınırın geçiş noktalarını tutan birlikler, Suriye'ye olası bir müdahale için alarmda bekliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!