Ödemiş’te artan intiharlar alarm veriyor

Güncelleme Tarihi:

Ödemiş’te artan intiharlar alarm veriyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2009 19:39

İZMİR’in Ödemiş İlçesi’nde son iki yılda büyük bölümünü gençlerin oluşturduğu 11 kişinin intihar etmesi ve 214 kişinin de intihar girişiminde bulunması yetkilileri harekete geçirdi.

Ödemiş Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çil, intihar edenlerin ve intihara kalkışanların çoğunun 18 yaş altındaki gençler olduğuna dikkati çekerek, “Ödemiş’te gerçekten intihar olayları bizleri düşündürmektedir. Bu gerçekten ürkütücü bir tablodur” dedi.

Ailede en ufak bir tartışmanın intiharla sonuçlandığını kaydeden Başsavcı Mehmet Çil, “Bu konuda ciddi çalışmaların yapılması gerekir. Psikologlar, eğitimciler, doktorlar bu konuda kime görev düşüyorsa herkes taşın altına elini koymalıdır. Çünkü bu insanlar ve gençler bizim insanlarımız onlara sahip çıkmak hepimizin görevidir. Bu konuda acil çalışmaların yapılması ilçemiz için büyük önem taşımaktadır” dedi.

Başsavcı Çil, köylerle birlikte nüfusu 130 bin olan Ödemiş’te halkın geçiminin tarıma dayalı olduğunu, İzmir'e 120 kilometre uzaklıktaki ilçede sanayi tesisi bulunmadağını ve işsizliğin büyük sorun olduğunu söyledi. Gençlerin okulu bitirdiklerinde uzun süre işsiz gezdiğini kaydeden Mehmet Çil, “Şanslılar ya aileleri gibi çiftçi, ya da esnaf oluyor. Ancak işyeri sayısı doyum noktasında. Sadece gıda konusunda 9 bin esnaf var. Yeni işyeri açanlar bir süre sonra kapatıyor. Ekonomik kriz, işsizlik, umutsuzluk, baskı gibi etkenlerin ruhsal çöküntüye yol açtığı, bunun da insanları intihara sürükleyebildiği biliniyor. Kapsamlı bir araştırma yapıldığında intiharların gerçek nedeni ortaya çıkabilir” diye konuştu.

Ödemiş Devlet Hastanesi uzmanlarından Psikiyatır Dr. Cafer Türkeş de bugün en yaygın intihar nedeninin ekonomik zorluklar olduğunu kaydetti. Dr. Türkeş, “Bunun yanında aile geçimsizliği, işsizlik, akrabalar arası çatışmalar, ailelerin ergenlik çağındaki gençleri anlayamamaları da intihar nedenleri arasında sayabiliriz. Bu dönemde ailelerin çocuklarını anlamaları, buna göre davranmaları gerekmektedir. Onları aşağılayıcı, suçlayıcı davranışlara bulunmak kişiyi daha çok bunalıma iter. Ödemiş'teki intihar olayları üzerinde gerekli araştırmaların yapılması uygun olur” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!