Obama Türkiye'ye küstü mü

Güncelleme Tarihi:

Obama Türkiyeye küstü mü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2009 00:27

Obama’nın Erdoğan’a 29 Ekim’e randevu vermesi kafaları karıştırdı. İşte bu haberin detayları ve dünyanın önde gelen basın organlarının bugünkü manşetleri...

Haberin Devamı

<ımg> <ımg>

DIŞ BASINDA TÜRKİYE        

<ı style="mso-bidi-font-style: normal">FOREIGN AFFAIRS

--Obama Türkiye’ye küs mü yoksa tarihlerle arası mı kötü?

Obama’nın Erdoğan’a 29 Ekim’e randevu vermesi kafaları karıştırdı. 

 

Türkiye Başbakanı Recep tayyip erdoğan şu an “arkadaşı” Mahmud Ahmedinecad’la Tahran'da. İki lider, ülkeleri arasındaki ilişkilerin nasıl güçlendirilebileceğini tartışıyor. Her ne kadar Türkiye’nin iran ve Suriye’yle yakınlaşmasında gizli bir şey olmasa da Obama yönetimi bu son gelişmeler yüzünden sinirlenmiş olabilir.

 

Obama geçtiğimiz günlerde Erdoğan’a 29 Ekim tarihinde washington’da görüşmek için bir davet göndermiş, Erdoğan da Cumhuriyet Bayramı’nda Türkiye’de olması gerektiğini belirterek Obama yönetimini görüşmenin tarihini değiştirmeye zorlamıştı.

 

Bu durum “Obama diyalog politikasını sürdürüyormuş gibi görünmekle birlikte Erdoğan’ın kabul edemeyeceğini bildiği bir davet mi gönderiyor” sorularını akıllara getirdi.Gerçekten de abd Dışişleri Bakanlığı’nın daveti göndermeden önce Türkiye uzmanlarıyla takvimi teyit etmemiş olmaması tuhaf görünüyor.

 

<ı style="mso-bidi-font-style: normal">THE LOS ANGELES TIMES

--Ahmedinecad ve Erdoğan nükleer konusunda hemfikir

iran’ın tartışılan seçimlerinin ve hükümet şiddetinden sonra aylar süren diplomatik yalnızlaştırmanın ardından iran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, aradığı dostu Türkiye Başbakanı Recep tayyip erdoğan’da bulmuş gibi görünüyor.

 

<ı style="mso-bidi-font-style: normal">TEHRAN TIMES

--İran ve Türkiye arasında ortak havayolu teklifi yapıldı

iran’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi iki ülke arasındaki ticaretin güçlendirilmesi adına ortak bir havayolu şirketi kurulmasını teklif etti.

 

<ı style="mso-bidi-font-style: normal">TODAY.AZ

--Türk milletvekili: Hiçbir ülkenin arasında Azerbaycan ve Türkiye gibi bir kardeşlik ilişkisi yoktur

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Murat Mercan, Azerbaycan Meclis sözcüsü Ogtay Asadov’a “Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşlik ilişkileri başka iki ülkenin arasında hiçbir zaman olmamıştır” dedi.

 

<ı style="mso-bidi-font-style: normal">PRESS TV

--Türkiye iran’ın Ortadoğu barışındaki rolünün altını çizdi

Batı iran’ı Ortadooğu’da istikrarı bozmakla suçlarken, Türkiye Başbakanı Tahran’ın  bölgesel barışa her zaman katkıda bulunduğunu ifade etti.

 

DÜNYA BASINI

--Aşı yetersizliği Obama’nın siyasi sınavı oldu

Obama yönetiminin aylardır süren hazırlıklarına karşın domuz gribi aşısında yaşanan yetersizlikler halkın hükümete desteğini zayıflatıyor.

 

--FBI kurallarının gevşetilmesi mahremiyet kaygılarına yol açtı

FBI’ın operasyon el kitabının açığa çıkması 11 Eylül sonrası dönemde gücünü nasıl artırdığı konusunda bugüne kadar bilinmeyenleri ortaya koydu.<

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!