Obama’nın cazibesi Ankara’yı ikna eder

Güncelleme Tarihi:

Obama’nın cazibesi Ankara’yı ikna eder
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2009 01:00

NATO zirvesine, ittifakın Genel Sekreterliği için adaylığını resmen açıklayan Danimarka Başbakanı Rasmussen’e, Başbakan Erdoğan’dan gelen şok yanıt damgasını vurdu.

Erdoğan, PKK’yı destekleyen ve karikatür krizinde İslam aleminin tepkisini çeken Rasmussen’i Türkiye’nin veto edeceğinin sinyalini verdi. İngiliz The Times Gazetesi şu yorumu yaptı: "Obama’nın, Ankara ziyareti sırasında Türkiye’yi ikna için tüm cazibesini kullanması bekleniyor."

KUZEY Atlantik İttifakı NATO’nun 60’ıncı kuruluş yıldönümü nedeniyle gerçekleşen NATO zirvesi, Fransa’nın Strasbourg ve Almanya’nın Kehl ve Baden Baden kentlerinde dün başladı.

Zirveden hemen önce, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, NATO Genel Sekreterliği’ne adaylığını resmen açıkladı. Buna karşın, Türkiye hariç önde gelen NATO üyelerinin tamamının desteğini alan Rasmussen, Strasbourg’a dün gelen haberle yıkıldı. G-20 Zirvesi için bulunduğu Londra’da, Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde yaptığı konuşmanın ardından Danimarkalı bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Rasmussen’in adaylığına karşı olduğunu vurguladı.

NATO’nun güç kaybetmemesini istediğini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"NATO’nun barışı güvence altına alma durumunda olan bir kurum. Fakat, benim ülkemdeki terör örgütünün yayın organı Danimarka merkezli olarak yayın yapıyor. 4 yıl önce Rasmussen’den ricada bulundum. ’Bunu durdurun’ dememize rağmen, durdurmamıştır veya durduramamıştır... Bir karikatür krizi yaşadık. Kendilerinden ricada bulundum. Ülkenizdeki İslam ülkelerinin büyükelçilerini davet edin, onlara durumu anlatın, durumu nasıl aşacağız, bunları konuşun dedik. Olumlu yaklaşılmadı. Bu tür barış sürecine katkısı olamayanlar acaba bundan sonra nasıl olacak? Bu bizde soru işareti meydana getiriyor. Doğrusu kişisel kanaatim, olumsuz bakıyorum."

Veto sinyali veren Erdoğan’ın ardından daha önce Rasmussen konusunda "ılımlı" mesajlar veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, "Türkiye’nin görüşü tektir" açıklaması yapınca, yeni Genel Sekreter’in NATO zirvesinde açıklanması ihtimali neredeyse kayboldu. İngiliz The Times Gazetesi, ABD Başkanı Barack Obama’nın Ankara ziyareti sırasında Türkiye’yi ikna için "tüm cazibesini kullanmasının beklendiğini" öne sürdü. The Independent gazetesi ise, sorunun aşılması için "hummalı" müzakerelerin yapıldığını, NATO Daimi Temsilcileri’nin "acil" görüşmelerde bulunduğunu belirtti.

Almanya’da haftalık yayımlanan Die Zeit Gazetesi, en büyük NATO ülkelerinin, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in NATO Genel Sekreteri olması konusunda anlaştığını, ancak Türkiye’nin buna "haklı olarak karşı çıktığını" yazdı.

Gazete, 2001 yılından bu yana muhafazakarlarla ülkeyi yöneten ve sağcı Halk Partisi’nin dışarıdan desteklediği Rasmussen’in, ülkesini 2 savaşa sürüklediği ve Avrupa’daki en katı yabancılar yasasını hazırladığı ifade edildi.

Yorum yazısında şöyle dendi: "NATO’yu günümüz dünyasında temsil etmek için doğru kişinin Rasmussen olmadığını Merkel, Sarkozy, Brown ve Obama’ya göstermesi için neden Türkiye’nin müdahalesine gerek vardı?... Sadece Türkiye’nin bir başbakanının bunu engelleyecek olması bile şaşırtıcı bir olasılık. Yeni dünya düzenine hoş geldiniz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!