Obama bütçe açığına çözüm için maaşları dondurdu

Güncelleme Tarihi:

Obama bütçe açığına çözüm için maaşları dondurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2010 15:02

ABD Başkanı Barack Obama, bu mali yıl içinde federal yönetim için çalışan iki milyon kişinin maaşlarını iki seneliğine donduracaklarını açıkladı. Washington'un bu hamlesi, dev bütçe açığını kapatmak için atılmış bir ilk adım olarak değerlendiriliyor.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor              
Haberin Devamı

  

Yürürlüğe girmesi için ABD Kongresi’nin onayını alması gereken tasarının 30 Eylül 2012’de sona erecek mali yılın sonuna kadar, önümüzdeki iki yılda 5 milyar doların üzerinde tasarruf getirmesi bekleniyor.

        

Washington yönetimi, o zamana kadar ABD’nin bütçe açığının toplam 2.3 trilyon dolara ulaşmasını bekliyor.

 

Washington’da konuşan Obama ise, “Bütçe açığını kontrol altına almak için, geniş çaplı fedakârlıklarda bulunmamız gerekiyor… Federal hükümet çalışanlarının da bu fedakârlıklara dâhil olması şart” dedi.

 

Haberin Devamı

Bugün Kongre liderleriyle, uygulamaya konulması hedeflenen planlar üzerine yapacağı görüşme öncesinde konuşan Obama, Kongre üyelerinden bütçe kesintisine yardım edecek öneriler sunmalarını istedi.

 

ABD Kongresi’nin eski bütçe danışmanlarından Stan Collender, “Bütçe açığının büyüklüğü ve özel sektör çalışanlarının maaşlarındaki sınırlı artışlar göz önüne alındığında, ödemelerin dondurulması kaçınılmazdı” dedi.

Collender, ek olarak “Bu önlemlerden yalnızca hükümet çalışanlarının etkileneceğini düşünenler yanılıyor” dedi.

 

CUMHURİYETÇİLER DESTEKLEDİ

Kongre’nin Cumhuriyetçi üyeleri, hükümet çalışanlarının maaşlarının dondurulmasını öngören tasarıyı desteklediklerini açıkladı.

 

Ocak’ta Temsilciler Meclisi’nin yeni başkanı olacak olan Ohio’nun Cumhuriyetçi Temsilcisi John Boehner da geçen ay federal yönetimin işe alımları ve maaşları dondurması gerektiğini söylemişti.

 

FEDERAL MAAŞLAR

ABD’li bir araştırma şirketi, ülkede hükümet çalışanlarının 2008’de maaşlarının yüzde 3.5, 2009’daysa yüzde 3.9 artıktan sonra 2010’da yüzde 2’lik bir artış yaşadığını ortaya çıkardı. ABD Çalışma Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, noterden, hasta bakıcıya ve ekonomiste kadar farklı kategorilerde çalışan federal çalışanların 2009’da ortalama yıllık 74 bin 403 dolar kazandığını gösteriyor.

 

Haberin Devamı

ABD’de toplamda 600 bin çalışanı temsil eden Kamu Çalışanları Federasyonları Başkanı John Gage, “Bu, hükümet tarafından maliyetleri azalmak için atılması gereken zorlu adımların ilkiydi. Kamu çalışanlarını daha az parayla daha fazla çalışmaya zorlayacaklar” dedi.

 

*Bu yazı Bloomberg'de "Federal Employee Pay Freeze Proposed by Obama in Effort to Control Deficit" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:              

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                          

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:            

http://twitter.com/HurriyetEkonet   

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!