Obama Asya'dan neyle dönecek?

Güncelleme Tarihi:

Obama Asyadan neyle dönecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2009 13:37

ABD Başkanı Barack Obama olası bir ticaret savaşının önüne geçmiş olabiliR

Haberin Devamı

Ünlü ekonomist Nouriel Roubini’nin Forbes dergisinde “What's Obama Bringing Home From Asia?” başlığıyla ele aldığı yazısında, geçtiğimiz hafta uzun zamandır beklenen ilk Asya ziyaretini gerçekleştiren Obama’nın küresel alanda erişim alanlarını genişletmeye çalıştığına dikkat çekiyor.

 

Yazıda ayrıca, bu gezinin küresel liderlerin savaş sonrası çağda yaşanan en kötü resesyonun geçmesine yardımcı olan ekonomi politikalarından teker teker çıkmaya başladığı bir döneme denk geldiğinin altı çiziliyor.

 

POLİTİKALAR DEĞİŞMELİ

“Asya’daki politika değişiklikleri, özellikle de ABD’nin büyük kredi verenlerinin politikalarını değiştirmeleri küresel büyümenin dengelenmesi için gerekli” yorumunu yapan Roubini, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü(APEC) üyesi ülkeler ABD ile yüzde 55’lik bir ihracat hacmine sahip olduğunu ve ABD’nin hizmet ihracatı için de büyük bir piyasa oluşturduğunu dile getiriyor.

 

Haberin Devamı

Roubini, yazısında Asya’nın ekonomik büyümesini canlandırmak için ABD’li tüketicilere ve doğrudan yabancı yatırımlara ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Obama’nın Asya kıtasına yaptığı geziyle daha önceki yönetimler tarafından göz ardı edilen ekonomik işbirliği gibi konulara dikkat çektiğini dile getiren Roubini sözlerine şu şekilde devam ediyor:  

 

“Ülke içinde sağlık reformu yasası ve işsizlik gibi sorunlarla ilgilenmesi gerekirken, Obama’nın dokuz günlük bir yurtdışı seyahatine çıkması, ABD Başkanı’nın ABD ile Asya arasındaki ilişkinin artan öneminin farkında olduğunu gösteriyor.İlk olarak, ABD’nin önemli müttefiklerinden biri olan Japonya’ya giden Obama’nın ikinci durağı Singapur oldu ve burada APEC liderlerityle bir araya geldi. Karbon ücretlendirme programı Kongre’den onay almayan Obama, karbon salınımı anlaşmasının gerçekçi olmayacağını savunan liderler arasındaydı.”

 

Haberin Devamı

KRİTİK GÖRÜŞMELER

Obama’nın APEC lideri haricinde, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile de bir araya geldiğini belirten Roubini, iki liderin ABD-Rusya ilişkisi, yeni silah kontrolü anlaşması ve İran ve Kuzey Kore’ye uygulanacak yeni yaptırımlar üzerine konuştuklarını dile getiriyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

 

“Singapur’dayken Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ile ABD’nin ilk zirvesine katıldı. Zirveye aynı zamanda Burma Başbakanı Thein Sein de katıldı. Başkanın daha sonraki durağı Çin oldu. Obama’nın en son durağı ise Güney Kore olacak. Kuzey Kore’yi silahsızlaştırma tartışmalarının ABD-Güney Kore ticaret anlaşmasına gölge düşürmesi bekleniyor.”

 

Haberin Devamı

Obama’nın Çin’e yapacağı ziyaret öncesinde ABD’li yetkililerin Çin dünyadaki etkisini artırdıkça küresel istikrarını korumak için stratejik bir güven sağlaması gerektiğine odaklandığını söyleyen Roubini, ülkeler arasında imzalanacak karşılıklı iklim anlaşmasının bu konuda atılacak iyi bir adım olabileceğine dikkat çekiyor ve “ABD’li ve Çinli liderler temiz enerji girişimleri için birçok anlaşma imzalamış olsa da henüz iki taraf da karbon salınımları azaltma konusunda ciddi iddialarda bulunmadı” diyor.

 

Obama’nın Çin ziyaretinde Afganistan, İran ve Kuzey Kore gibi konularda Çin’in desteğini istediğine dikkat çeken Roubini, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin ve ülkelerin para birimlerinin ABD-Çin toplantılarından üzerinde en fazla konuşulan konular olduğuna dikkat çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!