O silahlar bize dönmesin

Güncelleme Tarihi:

O silahlar bize dönmesin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2012 00:00

6 Kasım seçimleri öncesinde ABD başkan adayları Obama ve Romney, teledüelloda kozlarını paylaştı. Obama, Suriyeli muhaliflerin silahlandırılmasıyla ilgili önerilere “Kime yardım ettiğimizden, silah verdiğimiz insanların sonra o namluları bize ve müttefiklerimize karşı çevirmeyeceğinden emin olmalıyız” dedi.

Haberin Devamı

ABD’de seçimlere iki hafta kala Demokrat Partili Başkan Obama ve Cumhuriyetçi Mitt Romney, önceki gece üçüncü ve son kez bir başkanlık münazarasında kozlarını paylaştılar. Bob Schieffer’ın moderatörlüğünde yapılan tartışmada, iki adayın nüanslar dışında Pasifik’ten İran’a temelde aynı çizgide oldukları gözlenirken, gecede Türkiye’nin de adı üç kez geçti.

Obama, Romney’nin muhalif grupların silahlandırılması önerisini eleştirerek şöyle dedi: “Kime yardım ettiğimizden, silah verdiğimiz insanların sonra o silahları bize ve müttefiklerimize karşı çevirmeyeceğinden emin olmalıyız. Esad’ın günlerinin sayılı olduğundan eminim. Ama Vali Romney’nin defalarca dile getirdiği gibi Suriye muhalefetine ağır silah vermenin uzun vadede bizi daha güvenli kılacağı yönünde basit bir öneride bulunamayız.”
Obama, Suriyelilerin kendi geleceklerine kendilerinin karar vermek zorunda olduğunu belirterek, Türkiye dahil bölge müttefikleriyle koordinasyon içinde olduklarını ifade etti.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea1110f018fbb8f86938ad

SURİYE BİR FIRSAT

Romney ise “Suriye bizim için bir fırsat” diyerek şöyle konuştu: “Suriye’de askeri bir çatışmaya çekilmek istemeyiz. Ama Suudiler, Katarlılar ve Türkler durumdan endişeliler. Bizimle çalışmak istiyorlar” dedi. Obama, İran’ın nükleer silah elde etmesine izin verilmeyeceğini belirtirken hiçbir ihtimalin masadan kalkmadığını kaydetti. Moderatörün “İsrail’e yapılacak bir saldırıyı ABD’ye yapılmış bir saldırı olarak görür müsünüz” sorusuna ise Obama, “İsrail’e saldırılırsa, İsrail’in yanında oluruz” cevabı vedi. Türkiye’nin adının geçtiği son bölüm, Romney’nin Obama’nın dünyada özür turuna çıktığı ülkeleri saydığı kısımdı. Romney, “Mısır’a, Suudi Arabistan’a, Türkiye’ye ve Irak’a uçtunuz. İsrail’i atladınız” dedi. Obama ise “özür turu” suçlamasının Romney kampanyasının en büyük palavrası olduğunu savundu.

Obama Bin Ladin

Gecenin çarpıcı bölümlerinden biri ise münazaranın moderatörlüğünü üstlenen 75 yaşındaki  CBS anchor’ı Bob Schieffer’in “Usame bin Ladin” diyeceğine “Obama Bin Ladin” demesiydi. Schieffer, Romney’ye Pakistan konusunda bir soru sorarken, “Pakistan’ın Obama Bin Ladin’i yakalamamıza yardım eden doktoru gözaltına aldığını biliyoruz” dedi. Schieffer’ın gafı Twitter’da trend konular arasına girdi.

Haberin Devamı

MODERATÖR SCHIEFFER'IN SÖZLERİ OBAMA VE ROMNEY'NİN ÖNÜNE GEÇTİ / WEB TV

Anketler Obama dedi

Münazaranın ardından yapılan CNN anketinde Obama yüzde 48 ile Romney’nin 8 puan önünde çıktı. CBS anketinde ise yüzde 53 Obama’nın daha iyi olduğunu yüzde 23 ise Romney’nin kazandığını söyledi. Seçimde kritik önem taşıyan 11 kararsız eyalette de Obama’ya destek yüzde 53, Romney’ye yüzde 42 çıktı.

Düelloda süngü tartışması

MÜNAZARADA yaşanan atışmalar arasında sosyal medyada en çok ön plana çıkan, “süngü tartışması” oldu. Cumhuriyetçi aday Romney, savunma yatırımlarının azlığından şikayet ederken, donanma envanterindeki savaş gemisi sayısının 1910’lardan bile az olduğunu söyledi. Bunun üzerine Obama, “Ona bakarsanız at ve süngümüz de daha az. Artık uçak gemisi adını verdiğimiz şeylerden var. Bunlara uçaklar iniyor. Bir de şu suyun altından giden gemilerden var, nükleer denizaltılar” yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!