O madde gitti

Güncelleme Tarihi:

O madde gitti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2016 21:39

Meclis Genel Kurulu’na perşembe günü bir önergeyle gelen ve toplumda tepkiyle karşılanan, cinsel istismar faillerine ceza ertelemesi öngören düzenlemeden vazgeçildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Anadolu Ajansı’ndan önceki gece verdiği “hükümetin, toplumun değişik kesimlerinden gelen eleştiri ve önerileri dikkate alması” yönündeki mesajla hükümet tavır değiştirdi. Önce komisyona geri çekilen ‘geçici 1. madde’den daha sonra tamamıyla vazgeçildi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da “Konu kapanmıştır” dedi.

Haberin Devamı

CİNSEL istismar suçlarında failin mağdurla evlenmesi durumunda cezasının ertelenmesini öngören düzenleme, 4 gün süren tepkilerin ve yoğun tartışmaların ardından geri çekildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gece Anadolu Ajansı (AA) aracılığıyla verdiği mesajda, “Hükümetin, toplumun değişik kesimlerinden gelen eleştiri ve önerileri dikkate alarak, geniş bir mutabakat içerisinde bu sorunu çözmesinde büyük fayda görüyorum” dedi. Başbakan Binali Yıldırım da, dün sabah saatlerinde Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında kararı açıkladı. Başbakan Yıldırım özetle şunları söyledi:

O madde gitti

YILDIRIM: GÖRMEZDEN GELEMEYİZ

Haberin Devamı

“Meclis’e bir kanun teklifi verdik. Birden bire ne olduysa oldu, kıyamet koptu. Neymiş? ‘Efendim tecavüzcüye af geliyor.’ Böyle bir şey yok. Muhalefet partilerine bu konuda uzlaşma çağrıları yaptık ve hatta dedik ki ‘Teklifiniz varsa, teklifinizi de getirin, bu meseleyi halledelim.’ Ne yazık ki bu çağrımız gerektiği gibi kabul görmediği gibi, aynı zamanda bunu bir siyasi rant olarak kullanma yolunu tercih ettiler ve çok önemli bir problemi yine ıskaladılar. Ayrıca bu yönde toplumda da bir kafa karışıklığı oluşturmayı kısmen başardılar. Gerek toplumdaki mutabakatın tam anlamıyla sağlanması, gerek Cumhurbaşkanımızın bu konudaki geniş mutabakat çağrısı, gerekse de muhalefet partilerine kendi önerilerini geliştirmeleri için zaman tanınması bakımından Meclis’teki bu tasarıyı komisyona alıyoruz ve komisyonda etraflıca bütün tarafların görüşleri de dikkate alınarak değerlendirilip bu sorun mutlaka ve mutlaka çözüme ulaştırılacaktır. Bunu görmezden gelemeyiz. 3 bin 800 bu şekilde vaka var, bunların binlerce çocukları var.”

BAKAN TWITTER’DA AÇIKLADI

Aynı dakikalarda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, tartışmalara neden olan ‘geçici 1. maddenin’ komisyona çekileceğini açıkladı. Twitter’dan, “Tasarının kalan kısmı yasalaşacak. Yaş engeli nedeniyle evlenemedikleri için mağdur olan aileler, dertlerini daha iyi anlatarak siyasi ve toplumsal desteği artırmalıdırlar” mesajını paylaşan Bozdağ, ilerleyen saatlerde geri çekme önergesini Meclis Başkanlığı’na gönderdi.

Haberin Devamı

MECLİS’TE OYLAMA YAPILMADI

Bazı derneklerin önerileri doğrultusunda yeni bir metin hazırlayan AK Parti yöneticileri, bunu komisyon gündemine getireceklerini belirttiler. AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, “Toplumsal dertleri bu tür provokasyonlara konu etmemek gerekir. Öneri geri çekilmiştir. Yarın bu çalışmalar yapılırken, klişe eleştirileri değil, yapıcı itirazları, bu toplumsal problemi çözmeye dönük önerileri almaya hazırız. Zaten komisyonun çalışma usulü çerçevesinde bunlar değerlendirecektir” dedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Kaya da “Biz, erken yaşta evliliklere kesinlikle karşıyız. Kamuoyunda oluşan rahatsızlıkları dikkate alarak söz konusu düzenlemeyi toplumsal mutabakatla hayata geçirmek istiyoruz” açıklamasını yaptı. Bir maddesi geri çekildiği için tasarının tümü üzerindeki oylama da dün yapılamadı. Komisyonda maddenin çıkarılmasının ardından tasarının Genel Kurul’daki oylaması öncelikli olarak yapılabilecek. Anayasa Mahkemesi’nin, çocuğun cinsel istismarı konusunda geçen aylarda verdiği iptal kararı uyarınca, yasal boşluk doğmaması için tasarıdaki diğer hükümlerin 11 Aralık’a yetişmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

CHP’Lİ GÖK: ELLERİNDE PATLADI

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “Bir gece operasyonuyla, herkesten gizleyerek, anlaşılıyor ki birilerine diyet borcu var, onları kurtarmak için getirdikleri bu yasa ellerinde patladı. Biz, mücadelemizi Meclis’te vermeye devam edeceğiz ta ki bu utanç yasası, çöplüğe atılana kadar” dedi. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ise Meclis’te muhalefet boşluğunu gören Cumhurbaşkanı’nın istismar yasasına karşı gece devreye girdiğini savundu. Bilgen, “Yöntem Meclis’in itibarı açısından onur kırıcı olsa da sonuç sevindirici. Keşke Cumhurbaşkanı’nın gece yarısı Meclis’e talimatıyla değil, halk iradesine duydukları saygıyla bunu geri çekebilselerdi. Ama biz biliyoruz ki ve kadınlar bize öğrettiler ki bütün kazanımlar toplumsal mücadelelerin eseridir” dedi. CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen de, “Bu ülkemizdeki kadınların birlikte yürüttüğü mücadelenin zaferidir, bu kadınların zaferidir” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

BAKAN BOZDAĞ: KONU KAPANMIŞTIR

Ve sonunda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ dün bütçe konuşmasında çocuğa cinsel istismara ilişkin düzenleme ile ilgili tartışmayı noktaladı. Bozdağ, “önerinin bugün (dün) komisyonda çıkarılıp, TCK’nın çocuğa cinsel istismarı ağır şekilde cezalandırılan 103 maddesinin bu fıkra olmaksızın yasalaşacağını” açıkladı. Bozdağ, “Artık bu konu kapanmıştır. Toplumumuz bu konuda farklı bir yaklaşım ortaya koyduğu için milletin sesine kulak verdik. Tasarı metninden bu fıkra çıkacak ve kalan haliyle geçecek. Bu konu artık kapanmıştır. İyi niyetle yapılan işlerden çok olumsuz sonuçlar çıktı. Adalet Bakanı olarak erken evlilikleri de savunan bir bakan değilim” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!