O generale Obama ve ben çok güveniyoruz

Güncelleme Tarihi:

O generale Obama ve ben çok güveniyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2010 00:00

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Süleymaniye’de Türk askerlerinin başlarına çuval geçirilmesinin sorumlularından olan Irak’taki ABD Kuvvetleri Komutanı Ray Odierno’nun hem kendisinin, hem de Başkan Obama’nın en güvendiği isimlerden biri olduğunu söyledi. Gates, “Türkiye ile işbirliğine en yüksek önemi veriyor ve Türk askerine de çok saygı duyuyoruz” dedi.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, 2003’de Süleymaniye’de Türk askerlerinin tutuklanıp başlarına çuval geçirilmesinin sorumlularından olduğundan adı ‘Çuvalcı General’e çıkan Irak’taki ABD Kuvvetleri Komutanı Ray Odierno’ya destek verdi. Lakabını bilemem ama Ankara’da bir grup gazeteciyle bir araya gelen, görevinde 4’üncü yılına giren Gates, bu konuyla ilgili soruya şu yanıtı verdi: “O sırada Texas’ta bir üniversiteyi yönetip futbol antrenörü aramakla meşguldüm. Olayın detayını da bilmiyorum. Kendisinin buradaki lakabının ne olduğunu bilemem ama Orgeneral Odierno hem benim, hem de Başkan Barack Obama’nın en güvendiği isimlerdendir. Bununla birlikte Türkiye ile işbirliğine en yüksek önemi veriyor ve Türk askerine de çok saygı duyuyoruz.” Ankara’da Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile görüşen Gates, temasları hakkında özetle şunları söyledi:

Herkesi öldürmek çözüm değil
/images/100/0x0/55ea43faf018fbb8f874da18


- Türk Genelkurmay Başkanlığı’ndaki görüşmemde bana Orgeneral’in de (İlker Başbuğ’u kast ediyor) söylediği gibi terörle mücadelede nihai çözüm herkesi öldürmek değildir. Zaten Barzani’yle (Kuzey Irak’taki Bölgesel Yönetimin Başkanı) görüşmemizde onların PKK’ya şiddete son vermesi yönünde baskı kurmasının önemine işaret ettim.
- Washington’a dönünce terörist PKK ile mücadelede yeni ve ileri imkanlara bakacağım.
- Afganistan için Türkiye’den yeni asker istemedik, Türkiye’nin Afganistan’daki ortaklığından çok memnunuz.
- Füze savunma sistemi ile ilgili Türkiye’yle görüştük. Ancak Ankara’nın bu konuda önceden bazı soruları olmuştu. Türkiye’nin NATO kapsamında neler yapabileceği konusunda diyalog sürüyor. İki radarın Türkiye’ye yerleştirilmesi ele alınıyor.
- İran başka bir ülkeyi yok etme arzusunu ilan etmiş bir ülkedir. Nükleer Silahları Önleme Antlaşması’nı çiğnedi. İran’la ilerleme görmüyorum. Bunun için zenginleştirilmiş uranyumu Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na teslim etmeliler.
- Türkiye, İran konusunda değerli, çünkü bizim için zor olabilecek şekilde İran’la konuşabiliyorlar. Bundan fırsatlar doğabilir. İran’ın sürmekte olan programlarına dair Birleşmiş Milletler nezdindeki endişeler konusunda ortak anlayışa sahip olmamız lazım. Türkiye’de o anlayışın da olduğu izlenimini aldım.
- (Türkiye’nin eksenini değiştirdiği iddiaları hatırlatılması üzerine) Türkiye coğrafi olarak çok özgün bir pozisyonda ve her alandaki çabaları alkışlanmalı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!