O artık ABD'li

Güncelleme Tarihi:

O artık ABDli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Meclis'te türban krizini yaratan ve seçimden kısa bir süre önce ABD vatandaşlığına geçen FP İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı, dün Türk vatandaşlığını kaybetti. Başbakan Bülent Ecevit, Merve Kavakçı'ya Türk vatandaşlığını kaybettirmesine ilişkin Bakanlar Kurulu karanının Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından imzalandığını açıkladı.

Ecevit, dün Cumhurbaşkanı Demirel ile görüşmesi sonrasında Merve Kavakçı'nın vatandaşlığının Türk makamlarından izin almadan bir başka ülkenin vatandaşlığına geçmesi dolayısıyla, Vatandaşlık Kanunu gereği kaybettirildiğini bildirdi.

Demirel de, dün kararını imzalamadan önce gazetecilere yaptığı açıklamada hükümetin tutumuna, ‘‘Hükümet üstüne düşeni yapıyor’’ diyerek destek verdi. Demirel, Kavakçı'yı eleştirerek ‘‘Kanunu askıya almaya kimsenin hakkı yoktur’’ dedi.

Demirel, dün kabullerinden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlarken, bir gazetecinin, ‘‘ABD vatandaşlığına geçmiş birkişinin TBMM'de milletvekililği görevi yapması uygun mu?’’ sorusuna şu yanıtı verdi:

‘‘Kanuni mülahaza orada. Yoksa hukukun gereği nedir? Burası bir hukuk devletidir. Bence böyle akli kurallar koymadan önce hukuki kurallara uymak lazımdır. Yani şöyle bir durum çıktı. Bu doğru mudur değil midir demeden önce o husustaki hukuk nedir ona bakmak lazım. O husustaki hukuku da uygulamak lazımdır. Başka türlü hukuk devleti olunmaz. Yani kanun böyle birşey diyorsa onu askıya almaya kimsenin hakkı yoktur.’’

Demirel, Kavakçı'nın milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili değerlendirilmesi sorulduğunda ise şunları söyledi:

‘‘Niye değerlendireyim. Bunların hepsinin mercileri var, onun gereğini yapacak makamlar var ve Türkiye Cumhuriyeti devleti bir kurumlar devletidir. YSK var, TBMM var, hükümet var. Hükümet kanunları işletmek için üzerine düşeni yapıyor.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!