O ağaç bakımsızlıktan kuruyor

Güncelleme Tarihi:

O ağaç bakımsızlıktan kuruyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2013 00:00

Uşak’ın Eşme ilçesine bağlı Takmak köyündeki, Kurtuluş Savaşı yıllarında Atatürk ve silah arkadaşlarının karargâh kurup, gölgesinde tarihi kararları verdikleri 185 yaşındaki, ‘anıt ağaç’ tescilli meşe ağacı, bakımsızlık ve ilgisizlikten kurumaya başladı.

Haberin Devamı

Uşak Orman İşletme Müdürlüğü 16 metre boyunda, gövdesi 58 santimetre, tepe tacı ise 27 metre olarak ölçülen meşe ağacının anıt ağaç olarak tescil edilmesi için 4 yıl önce rapor hazırladı. Rapor İzmir 2’nci Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunuldu. Kurul, Atatürk ve silah arkadaşlarının 3 Eylül 1922’de, karargâh kurdukları bölgedeki ağacı 13 Şubat 2009’da anıt ağaç olarak tescil etti. Ağacın bulunduğu hazineye ait 5 bin 400 metrekare arazi de rekreasyon alanı olarak kullanılmak üzere Uşak İl Özel İdaresi’ne tahsis edildi. 2008’de yıldırım düşmesi sonucu zarar gören ağacın korunması için paratoner kuruldu. Ağacın kurumaması için de etrafında su havuzu oluşturuldu. Ancak ağaç koruma çemberine alınmayınca gölgesi alkol ve uyuşturucu madde bağımlılarının mekânı oldu. Havuz zamanla yok oldu. Çevre çöplüğe döndü.

Haberin Devamı

Korunmaması manidar

CHP Uşak İl Başkanı Bülent Horasan, şunları söyledi: “Mustafa Kemal Paşa savaşın son kısmıyla ilgili önemli kararları burada vermiştir. Uşaklılar için tarihsel önemi olan, anılarda yer eden Atatürk Ağacı’na ilgisizlik kabul edilemez. Ağacın tescil edilmesine rağmen korunmayıp, kaderine terk edilmesi manidardır. Konuyla ilgili olarak gerekli mercilere müracaatta bulunarak ağacın eski günlerindeki heybetine kavuşması için konunun takipçisi olacağız.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!