Nusaybin sınırdaki mayın temizliği sona erdi

Güncelleme Tarihi:

Nusaybin sınırdaki mayın temizliği sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2008 10:27

Türkiye-Suriye arasında açılacak yeni sınır kapısının yapımı için 200 dönümlük mayınlı arazinin temizlenmesi çalışması sona erdi.

Haberin Devamı

Mardin'in Nusaybin ilçesinden Suriye'ye açılacak yeni sınır kapısının inşa edileceği bölgeyi mayınlardan temizlenmesi amacıyla açılan ihaleyi kazanan TÜSAN Yapı Sanayi A.Ş'nin Alman ortağı TAUBER Firmasından Detlef Jungfermann başkanlığındaki 6 kişilik teknik ekip, “Mayın Faresi” olarak tanımladıkları mayın tarama cihazıyla, Mohris Tepesi ile 2. Hudut Taburu'na bağlı Demirtepe Karakolu arasında bulunan 200 dekarlık mayınlı bölgeyi 26 günde sahayı mayınlardan tamamen arındırdı. Çalışma kapsamında 310 antipersonel, 35 antitank mayını ile bir 1 bombası bulunarak imha edildi.

Tauber Firması Türkiye Genel Müdürü Sıddık Özdemir, yaptığı açıklamada, ortaklarıyla birlikte yaklaşık 4 ay önce ihaleyi aldıklarını anımsatarak, aralarında bir doktorun da bulunduğu 6'sı teknik, toplam 7 kişiyle çalışmalarını başarıyla tamamladıklarını söyledi.

50 SANTİMETREYE KADAR METAL CİSİMLERİ TESPİT EDİYOR

“Mayın Faresi” adı verilen temizleme cihazının eklentileri sayesinde 25 metre kadar uzayarak araziyi taradığını, cihazın yer altında 50 santimetreye kadar metal olan her türlü cismi tespit edebildiğini ifade eden Özdemir, belirlenen mayınların 25'er metre aralıklarla temizlendikçe diğer alanlara geçildiğini belirtti.

Özdemir, daha sonra tespit edilen mayınların uzmanlarca topraktan çıkarıldığını belirterek, cihazın Türkiye'de hiçbir sivil firmada olmadığını söyledi.

Mayın faresi dizel yakıtla çalışıyor, dört tekerli ve 2 personel tarafından kullanılıyor. Üzerinde personel ve bilgisayarların bulunduğu bir kabin bulunuyor. Genişliği 15, uzunluğu ise 25 metre olan ve dört bir yana dönebilen dedektöre sahip. Bulunduğu noktadan mayın sahasının içine kadar metal tespiti yapabiliyor. Mayın faresi, Alman Tauber firmasının, son 5 yılda sadece ihtiyacı için gerektikçe ürettiği, yaklaşık 1 milyon 200 bin avro değerinde bir araç.

Aracın kabinindeki bilgisayar donanımı, dedektörün uzandığı arazideki her türlü metal nesneleri yansıtıyor. Arazideki antipersonel, antitank mayınlarını, bunların kaç metre aralıklarla ve toprakta ne şekilde durduğunu aracı kullanan personele iletiyor.

Aracın üzerindeki kabinde bulunan kişiler, çevredeki mayın patlamasından herhangi bir zarar görmüyor. Çünkü dedektörler hem 25 metre mesafeye uzandığından hem de personel aracın arka kısmında bulunduğundan zarar görme ihtimali düşük.

"SINIRDAKİ TÜM MAYINLAR 5 YILDA TEMİZLENEBİLİR"

Firma olarak yaklaşık 45 yıldır bu alanda çalışma yürüttüklerini, Almanya'da 2. Dünya Savaşı'ndan kalan bombaları topladıklarını, Türkiye'de ise ilk kez sınırda mayınlı bir arazinin temizlediklerini anlatan Özdemir şöyle konuştu:

“Firma olarak 45 yıla dayanan bir tecrübemiz var. Nusaybin'deki işi 26 günde başarıyla tamamladık. Suriye sınırdaki mayınların temizlenmesi için ihale yapılırsa sınırdaki tüm mayınlar 5 yılda temizlenebilir. Mayınlı arazilere 60 yıldır el değmemiş. Tarıma açıldığında Türkiye için çok yararlı olacak. Mayınlı arazide 310 antipersonel, 35 antitank mayını ile bir 1 bombası çıkardık. Tüm alanı birkaç kere taradık. Alan tertemiz.”

“MAYIN TEMİZLERKEN KORKMUYORUZ”

Ekip sorumlusu Detlef Jungfermann da daha önce orduda 15 yıl mayın temizleme işinde çalıştığını, 10 yıldır da başta Almanya olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde kara mayınlarını temizleme çalışması yaptığını söyledi.

Yaptığı işe çok saygı duyduğunu ifade eden Junfermann, “mayın temizlerken korkmuyoruz. Almanya'da yıllarca 1. ve 2. Dünya Savaşlarından kalan mayın ve bombaları topladık. Hala da zaman zaman devam ediyoruz. Türk insanı müthiş konuksever. Havanın sıcak olmasının dışında hiç bir sıkıntımız olmadı. Yöre halkı bize çok sıcak davrandı” dedi.

TÜRK YEMEKLERİNE ÖVGÜ

Ekibin doktorluğunu yapan 85 yaşındaki Dr. Alfred Reinhold Gerlach da tatil amacıyla bir kaç Türkiye'ye geldiğini, dünyanın bir çok ülkesinde mayın temizleme ekibiyle çalıştığını ifade ederek, “eğer insanlar elini, gözünü yüzünü kaybetmişse mayınları temizlemenin zamanı gelmiş demektir” diye konuştu.

Nusaybin'de 52 yıldır gömülü olan mayınları çıkardıklarını, yaptıkları işin zor ancak araçlarının güvenli olması nedeniyle sıkıntı çekmediklerini ifade belirten Gerlach “benim görevim olası bir durumda ekibe müdahale etmek. Türkiye'de bulunmaktan dolayı hiçbir sıkıntımız yok. Türk yemekleri ve konukseverliği müthiş. En çok beyaz ekmeğinizi sevdim. Yaptığımız işten korkmuyoruz”dedi.

SINIR BOYUNDA BURUK SEVİNÇ

Bu arada kimi sınırdaki kaçakçılık yaparken kimi de yerde buldukları cismin ellerinde patlaması sonucu çeşitli uzuvlarını kaybeden mayın mağdurları ve yakınları mayın temizleme çalışması nedeniyle buruk sevinç yaşıyor. Mayın mağdurları başka acıların yaşanmaması için sınırdaki tüm mayınların biran önce temizlenmesini istiyor.

Sınırın bitişiğindeki tarlada 1994 yılında 13 yaşındayken oyun oynadığı sırada, konserve kutusu sandığı bir cisimi kurcalarken mayının elinde patlaması sonucu sağ bileği, sol elindeki 3 parmağı ile 2 gözünü kaybeden ve yüzü tanınmaz hale gelen Ömer Ay, sınırdaki mayınların temizlenmesinde dolayı mutlu olduğunu söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!