Numara taşıma savaşı kızışıyor

Güncelleme Tarihi:

Numara taşıma savaşı kızışıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2007 10:29

Turkcell'in Danıştay'a götürdüğü numara taşınabilirliğini Avea da Rekabet Kurulu gündemine taşımaya hazırlanıyor. Turkcell'i suçlayan Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan bu konuda Telekomünikasyon Kurulu ve Vodafone ile birlikte hareket edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Referans Gazetesi'nde Begüm Gürsoy imzasıyla yer alan habere göre Turkcell'in numara taşınabilirliği ile ilgili olarak Telekomünikasyon Kurulu'nun (TK) hazırladığı yönetmeliğin iptali için Danıştay'a başvurmasına karşılık Avea da Rekabet Kurulu'na gidecek. Avea'nın Genel Müdürü Cüneyt Türktan, abonelere kullandıkları telefon numaralarını başka bir operatöre taşıma imkânı veren numara taşınabilirliğinin sağlanması için hukuki yolları araştırdıklarını belirtti. Avea'nın görüş için Rekabet Kurulu'na (RK) başvurma hakkı bulunuyor. RK'nın böyle bir durumda rekabetin gelişmesi amacıyla olumlu görüş vereceği öğrenildi.

Türktan, bir grup gazeteci ile yaptığı sohbet toplantısında, hukuki açıdan Turkcell'in açtığı davaya karşı bir başvuruyu tek başlarına değil, TK ve Vodafone ile birlikte yapabileceklerini kaydetti. Türktan, ileride bu sürece Türk Telekom ile RK'nın da girebileceğine dikkat çekerek RK'ya başvurabileceklerini belirtti. Türktan, ticari anlamda numara taşınabilirliğinin kolay olacağını belirterek "Aslında dünya örneklerine baktığımızda bir günde milyonlarca abonenin bir başka operatöre geçtiği görülmemiştir. Bazı geçişler olacak, bazı dengeler olacak. Birkaç senede yüzde 10 değişim olabilir. Örnekler bunu gösteriyor. Hâkim konumdaki bir operatörün böyle bir şey yapması bence yanlış" dedi.

Haberin Devamı

3G İHALESİNDE TIKANIKLIK OLABİLİR

Türktan, kendilerinin önce numara taşınabilirliği olması, ardından da 3G'nin gerçekleştirilmesi gerektiğini savunduklarını vurgulayarak "Biz 3G ihalesine ortaksız olarak girip alacağız" dedi. Türktan, numara taşınabilirliği ile ilgili yaşanabilecek bir sorunun 3G'yi de etkileyeceğini belirterek dava süreci bitmeden 3G ihalesine başlanmasının süreçte bir tıkanıklığı ortaya çıkarabileceğine dikkat çekti. Türktan, 3G'de ayrı bir numara ve frekans verileceğini belirterek "2G imtiyaz sözleşmesi ayrı, 3G ayrı demek doğru değil. Bence bunlar birbirine bağlı, birbirinin bütünleyicisi. Numara taşınabilirliği olmadan 3G olduğu zaman, 2G ile 3G arasındaki görüşmelerde de sorunlar yaşanacak" dedi.

Haberin Devamı

TURKCELL'DEN FAZLA ÖDEDİK

Türktan, Turkcell'in rekabeti sınırlamaya çalıştığı yönünde eleştiride bulunarak "2005’e kadar özelleştirme yapılmamış ve Telsim’in sorunları vardı. Turkcell pazarda tek başınaydı. Bugün bu tablo değişmeye başladı. Şimdi ben eskisi gibi kalmak istiyorum, diyor" diyerek Turkcell'i eleştirdi. Turkcell'in 532 numarası için 500 milyon dolar ödemiş olmasını ve bu dava ile kendisine tahsis edilen kullanım hakkının diğerlerine açılmasını istememesi ile ilgili olarak Türktan, "Ben Avea olarak, yani Aycell ve Aria olarak 5 milyar dolar ödedim. Ben bu kadar parayı ödedikten sonra numara taşınabilirliğini istiyorum, 500 milyon ödediği için o kabul etmiyor. Bu dava ben monopol olarak kalmak istiyorum, rekabeti sevmiyorum ve istemiyorum açıklamasıdır" dedi.

Haberin Devamı

Bu arada Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Altaş, 3G imtiyaz sözleşmesinde numara taşınabilirliği şartı olduğunu belirterek "Eğer 3G’yi alırsan otomatik olarak 2G’de de numara taşınabilirliğini kabul etmiş oluyorsun. İstemiyorsan 3G lisansı almayacaksın demektir. Bunu Turkcell yapabilir mi?" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!