Nükleeri soğutacak dev pompa ABD’den geldi

Güncelleme Tarihi:

Nükleeri soğutacak dev pompa ABD’den geldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2011 00:00

Japonya, Fukuşima nükleer santralının Pasifik Okyanusu sularını daha fazla zehirlememesi için 120 metre uzunluğunda demir perde inşa ediyor. Bu amaçla, dünyanın en büyük su ve beton pompası, ABD’den dev Rus nakliye uçağı Antonov AN-124’e yüklendikten sonra Japonya’ya gönderildi.

Haberin Devamı

DEV POMPA UÇAĞA BÖYLE YÜKLENDİ / FOTO GALERİ

FUKUŞİMA nükleer santralını işleten TEPCO yönetimi Fukuşima’nın okyanusa bakan tarafına toplam 120 metre uzunluğunda bir demir perde inşa etmeye başlandığını dün sabah duyurdu. 2’nci reaktörün denize en yakın olduğu bölgede inşasına başlanan yapıda, dev demir levhalar kaynakla birleştirilerek kıyı bölgesinde büyük bir havuz oluşturulacak. Geçtiğimiz hafta bu reaktörün tabanında meydana gelen çatlak yüzünden okyanus suyuna normalden 63 bin kat fazla radyasyon karışmıştı.

Dev pompa görev başında

Japonya’da tsunaminin vurduğu Fukuşima nükleer santralında önce soğutma, daha sonra da beton dökme faaliyetlerinde kullanılması planlanan, dünyanın en büyük su ve beton pompası, ABD’nin Atlanta kentinde dev Rus nakliye uçağı Antonov AN-124’e yüklendikten sonra Japonya’ya nakledildi. Bugün yıkılmış reaktörler bölgesine yerleştirilecek bu dev pompa ilk aşamada reaktörleri soğutmak için gereken suyu verecek. Aynı pompa durumun daha ciddi ve tehlikeli boyut alması halinde reaktörleri metrelerce beton altına gömmeye başlayacak.

Haberin Devamı

Mucize kurtuluş

Japonya’da meydana gelen depremden haftalar sonra, nükleer santralın yanıbaşında yalnız başına yaşam savaşı veren 75 yaşında bir kişi bulundu. Ölüm tehlikesi sebebiyle boşaltılmış bölgede elektrik, su ya da ısınma imkanları bulunmayan yıkık evinde hayatta kalmayı başaran Kunio Shiga’yı gazeteciler buldu. Günlerdir aç olan yaşlı adam gazetecilere, ‘felaketten sonra konuştuğum ilk insanlar sizsiniz’ dedi. Gazetecilerin kendisine verdiği su ve çikolataları alan Shiga daha sonra polisler tarafından bir sığınma evine nakledildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!