Nükleer çubuk şovu

Güncelleme Tarihi:

Nükleer çubuk şovu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2012 00:00

İsrailli diplomatlara saldırı planlamakla suçlanan İran asıl bombayı patlattı. Tahran dördüncü nesil santrifüjler ve yerli üretim yakıt çubuklarıyla gözdağı verdi. Ahmedinejad, İsrail’in Stuxnet virüsüyle kilitlediği Natanz’da üretilen yakıt çubuğunu yükleyip şov yaptı.

Haberin Devamı

İRAN nükleer programı nedeniyle İsrail ve Batı ile oynadığı satrançta hafta başından bu yana üstüste kritik hamleler yaptı. Ahmedinejad cumartesi günü İslam Devrimi’nin 33’üncü yıldönümü kutlamaları sırasında yaptığı konuşmada, çok kısa bir süre içinde nükleer alanda elde edilen çok büyük başarıları dünyaya duyuracaklarını söylemişti. Herkes açıklamayı merakla beklerken pazartesi ve salı günü İsrail’in 3 ayrı dünya başkentlerindeki elçilikleri tıpkı dört İranlı nükleer bilimci ile aynı şekilde yani motosikletle yerleştirilen bombalı saldırılarla öldürülmek istendi. Ve dün İran asıl bombayı patlattı. İran’ın Natanz’daki tesislerde ürettiği yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyumdan elde edilen nükleer yakıt, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın da katıldığı törenle Tahran’daki Araştırma Reaktörü’ne yüklendi. Törene bombalı saldırılarda hayatını kaybeden dört İranlı bilim adamının aileleri ile Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Ümit Yardım’ın da aralarında bulunduğu bazı ülkelerin büyükelçileri katıldı. Törende bazı uzmanların yüzlerinin maskeli olduğu dikkati çekti. İranlı bilim adamları geçtiğimiz dönemde suikast ve suikast girişimleriyle karşı karşıya kalmıştı.

Haberin Devamı

AHMEDİNEJAD'DAN GÖVDE GÖSTERİSİ / FOTO GALERİ

Nükleerde süper hız

Yeni gelişme İran’a önemli avantaj sağlayacak. Çünkü dördüncü nesil yerli yapım santrifüjler karbon fiberden. Dolayısıyla uranyumu sesten hızlı zenginleştirecek, daha hızlı, daha az atık üretecek ve daha az yer kaplayacak. İran ayrıca Arjantin’den 1990’larda aldığı nükleer yakıt çubuklarının tükendiği ve yenisini alamadığı bir anda kendi yakıtını üreterek önemli bir ilerleme sağladı.

Öte yandan El Alem televizyonuna göre Tahran AB Dış Politika Şefi Catherine Ashton’a nükleer müzakerelere devam etmeye hazır olduklarını belirten bir mektup sundu. İran dün altı AB ülkesine petrol ihracını durduracağı haberini yalanladı ancak “konuyu gözden geçireceğini” bildirdi.

Bangkok bombacıları

Son üç günde İsrail’in Hindistan, Gürcistan ve Tayland’daki diplomatik elçiliklerinin bombalı saldırıların hedefi olması Tahran ile arasındaki tansiyonu had safhaya çıkardı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu “Dünya İran’ın terörist faaliyetlerini gördü” dedi. İran suçlamayı reddetse de AFP’ye konuşan üst düzey Taylandlı istihbarat yetkilisi Bangkok’ta önceki gün meydana gelen ve biri kadın 5 kişinin yaralandığı olaylarla ilgili olarak, “Patlamalarda yaralanan üç kişilik İranlı ekip suikastçıydı ve hedeflerinde, büyükelçi de dahil olmak üzere, İsrailli diplomatlar vardı. Bu ekip, diplomatik araca bomba yerleştirmeyi planladı” diye konuştu. Tayland polisi de patlamalardan sonra İran uyruklu bir kişinin kaçmaya çalışırken Bangkok uluslararası havaalanında yakalandığını açıkladı. Kaçan üçüncü İranlının da dün Malezya’da gözaltına alındığı belirtildi. İsrail basınında “Savaş artık gölgelerden çıktı. Açık savaş haline geldi” yorumu yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!