Nuh Tufanı’nı Akdeniz başlattı

Güncelleme Tarihi:

Nuh Tufanı’nı Akdeniz başlattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bilimadamlarının Marmara'daki fay araştırmaları ilginç bulgular ortaya çıkardı. Araştırma gemileri, Akdeniz’in taşarak Marmara’yı doldurduğunu belirleyerek ‘Karadeniz’de Nuh Tufanı gerçekleşti’ teoremini güçlendiriyor.

Marmara Denizi'nde fay araştırmaları yapan Fransız Le Suroit Gemisi ile Norveç Odin Finder Gemisi, Marmara'nın tarihine de ışık tuttu. Cumhuriyet Gazetesi Bilim Teknik Dergisi'nde yayımlanan röportaja göre, Marmara Denizi, yaklaşık 10 bin yıl önce büyük bir vadiydi ve en çukur yerlerinde küçük göller vardı.

Gemilerin batimetri çalışmaları sonucu oluşturulan ayrıntılı dip haritalarıyla, Marmara'nın binlerce yıllık geçmişine yönelik kesine yakın bilgiler elde edildi. Le Suroit Gemisi ilk bulgulara rastlarken, Odin Finder'ın verileri bunları doğruladı.

AKDENİZ TAŞT MARMARA’YI DOLDURDU

Bulgular, ABD'li jeologlar Walter Pittman'la William Ryan'ın ‘Nuh Tufanı’ adlı kitabında yer alan ‘‘Buzul çağı'nın sona ermesi üzerine Akdeniz sularının Marmara'yı doldurduğunu, suların Boğazlardan Karadeniz'e doğru akmaya başladığını ve bu olayın ilk başlangıcının Karadeniz'de, tarihin bilinen en büyük olayı Nuh Tufanı'na yol açtığı’’ teorisini de doğrular nitelikte.

BÖLGEDEKİ EN ÖNEMLİ AFET, NUH TUFANI

Odin Finder Gemisi'nin ‘bilim komutanı’ İtalya Bolonya Üniversitesi'nden Enrico Bonatti şunları anlattı:

‘‘Boğazların girişindeki diplerde büyük kumul oluşumlarına ve büyük kaya parçalarına rastladık. Suların nereye aktığı konusunda ilginç ipuçları yakaladık. İstanbul Boğazı ağzında ancak bir afetle oluşabilecek çökelmeler gördük. Bunlar en çok 10 bin yıl önce oluşmuş. Çok büyük kaya parçaları boğaza dökülmüş. Bu, Marmara Denizi'nin seviyesinin 10 bin yıl kadar önce çok çok düşük olduğunun işaretidir. Karadeniz üzerinden Marmara'ya doğru bir afet olayının işareti. Jeolojik düzenli olaylar oluyor tabii. Ama ani büyük olaylar da oluyor. Bu bölge birkaç büyük afete sahne oldu. Bunlardan en önemlilerinden biri de Karadeniz'in öyküsüdür, yani Nuh Tufanı olayıdır.’’

İZMİT KÖRFEZİ'NDE ESKİ YERLEŞİMLER

Büyükçekmece ile Küçükçekmece arasında, 200 metre derinliğinde kumullar gördüklerini belirten Bonatti, 10 bin yıl önce buzul çağının sonunda, Marmara'nın, Karadeniz, Ege ve Akdeniz'le bağlantısının kesildiğini ve buharlaşmanın da etkisiyle denizin kuruduğunu anlattı. Bonatti, bu kestirimlerinin henüz kesin olmadığını ve tartışılabileceğini de vurguladı.

Kuruma döneminin 1000 yıl kadar sürdüğünü ve bu dönemde kuruyan yerlerde yerleşmeler olduğunu belirten Bonatti, İzmit Körfezi'nde denizaltında saptadıkları ilginç yapılaşmaların, eski yerleşimler olabileceğini söyledi.

Geçmişte kırılan faylar da çıkacak

Araştırmalarla, dünyada ilk kez sualtı paleosismisite, yani su altında eski depremler üzerine çalışmalar yapmayı amaçlayan Enrico Bonatti, böylece geçmiş depremlerde hangi fayların kırıldığının ortaya çıkacağını anlattı. Bonatti, dünyanın en iyi sismologlarından New York Colombia Üniversitesi'nden Leonardo Seeber'in de katıldığı çalışmada, Fransız Xavier Le Pichon ve Prof. Dr. Celal Şengör'ün öncülüğündeki araştırmaların üzerinden gittiklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!