Nüfusu 2 binin altında 340 belde köy oluyor

Güncelleme Tarihi:

Nüfusu 2 binin altında 340 belde köy oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2004 01:47

İçişleriBakanı Abdülkadir Aksu, yerel yönetimlerle ilgili 3 yasada değişiklik yapmak amacıyla yeniden düğmeye bastı. Yeni tasarıya göre kent içi trafik hizmetleri polisten alınarak belediyelere devredilecek.

Nüfusu 2 binin altındaki beldeler, eskisi gibi köy olacak.Aksu'nun Bakanlar Kurulu Toplantı Salonu'nda açıkladığı reform taslağı özetle şöyle:

Belediye kurulması için gerekli olan nüfus şartı 2 binden 5 bine çıkartılacak.

Nüfusu 2 binin altına düşen 340 belde eskisi gibi köye dönüştürülecek. Önümüzdeki yerel yönetim seçimlerinde bu beldelere belediye başkanı seçilecek, ancak daha sonra bu 340 beldenin belediye başkanlığı kaldırılınca yeniden muhtar seçimi yapılacak.

İl, ilçe ve nüfusu 50 binin üzerindeki belediyelerin sınırlarına 5 bin metreden daha yakın hale gelen belediyelerin tüzel kişilikleri, genel imar düzeni veya temel altyapı hizmetlerinin gerekli kılması halinde kaldırılacak.

Personel kadrolarının ihdası, iptali ve değiştirilmesi, teşkilat yapısının belirlenmesi konusunda, merkezi hükümet tarafından kullanılmakta olan yetkiler, yerel yönetim meclislerine bırakılacak.

Belediyeler, mali işlem ve kararlar açısından Sayıştay'ca denetlenecek.

Büyükşehir belediyelerinin, ilçe belediyeleri üzerindeki imar denetim yetkisi daha etkin hale getirilecek.

Büyükşehir olabilmek için gereken nüfus 1 milyona çıkarılacak.

Yerel yönetimler, sokak ve cadde adı ile şehrin sembolünü değiştirebilmek için belediye meclisinden üçte iki çoğunlukla karar alacak.

Kent içi trafik hizmetleri polisten alınacak ve belediyelere devredilecek.

Belediyelerin gelirlerinden merkezi idareye kesilen paylar kaldırılacak. Belediye gelirlerinin artırılmasıyla ilgili yasa daha sonra düzenlenecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!