Norveç'te ölen Döndü Tulum toprağa verildi

Güncelleme Tarihi:

Norveçte ölen Döndü Tulum toprağa verildi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2010 14:05

63 yaşındaki Döndü tulum, Norveç'in başkenti Oslo'da kalp yetmezliği sonucu öksürük krizine girdi. Çocukları ambulans çağırdı. Ancak ambulanstaki sağlık görevlileri kendilerini defalarca arayan ailenin tehditvari konuştuğunu ileri sürerek "tehlikeli" diye gitmedi. Durum polise bildirildi. Olay yerine gelen polis, Tulum'un damadı ve kızını yere yatırıp kelepçeledi. Yaklaşık 40 dakika yardım bekleyen Döndü Tulum, göz göre göre hayatını kaybetti. Döndü Tulum'un oğlu, "Bu ırkçılıktır. Biz Türk olduğumuz için mi bunları yaşıyoruz. Kara kafa uygulamasını bize uyguladılar.'' dedi.

Haberin Devamı

CENAZE TÖRENİNDEN FOTOĞRAFLAR

 

İNSANLIK DIŞI UYGULAMA - WEB TV

 

Kalp, şeker, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği gibi çeşitli rahatsızlıkları bulunan Döndü Tulum, 6 yıl önce çocuklarının yanına Norveç'e yerleşti. 6 çocuğunun 4'ü Norveç'te olması nedeniyle daha iyi bakılmak için bu ülkeye giden Tulum'un göz göre göre ölüme terk edilmesi yakınlarını üzüntüye boğdu. Başkent Oslo'da geçen Pazar günü meydana gelen olayda Döndü Tulum, kalp yetmezliği sonucu öksürük krizine girdi. Çocukları saat 11.30'da ambulans çağırdı. Ama ambulanstaki sağlık görevlileri kendilerini defalarca arayan ailenin tehditvari konuştuğunu ileri sürerek "tehlikeli" diye gitmedi. Durumu polise bildirdi. Olay yerine ambulanstan önce polis gelerek aileye müdahale etti. Tulum’un damadı Fedai Uçarlı ve kızı Canan Uçarlı polis tarafından yere yatırılarak kelepçelendi. Yaklaşık 40 dakika yardım bekleyen Döndü Tulum ise bu sırada sağlık ekiplerinin geç müdahalede bulunması üzerine kalp yetmezliği sonucu hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

 

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/norvecnota_banner.jpgSamsunlu Döndü Tulum'un hayatını kaybetmesi ve ona yardım isteyen damadı Fedai Uçarlı, kızı Canan Uçarlı ve oğlu Kutluay Tulum'un insanlık dışı bir müdahaleyle gözaltına alınması, Türkiye ile Norveç arasında diplomatik krize de neden oldu. Türk Dışişleri, bu olay nedeniyle Norveç Büyükelçiliği'ne nota verdi. Norveç polisin Türk ailesine insanlık dışı davranışı ise gerek Norveç'te gerekse Türkiye'de büyük tepkilere neden oldu.


CENAZESİ MEMLEKETİNE GETİRİLDİ


Döndü Tulum'un cenazesi Norveç'ten İstanbul'a oradan da dün gece memleketi Samsun Çarşamba Havaalanı'na getirildi. Karayoluyla Havza İlçesi'ndeki Değirmenüstü Mahallesi'ndeki evine getirildi. Cenazesine çocukları, yakınları ve komşuları katıldı. Oğlu Kutluay Tulum, gerekli hukuki mücadeleyi başlattıklarını dile getirerek, "Norveç dünyanın en zengin ülkesi ama, insanlık adına dünyanın en geri ülkesidir. Şuanda davamızı zaten açtık. Avukatımız bu davayla ilgileniyor. En son noktaya kadar gidilecek. Biliyoruz ki devletimiz arkamızdadır. Devletimizin yardımı ile biz hakkımızı savunacağız. Tek isteğimiz insanlarımızın diğer ırktan olan insanların, aynı sorunlarla karşılaşmamalarıdır. Biz canımızı kaybettik. Başkaları da bu acıyı yaşamasın" dedi.


DÜNYAYI AYAĞA KALDIRIRLARDI

 

Haberin Devamı

Bunun bir dünya ayıbı olduğunu belirten Tulum, "Dünyanın herhangi bir yerinde bir Norveçliye bir şey olsa, dünyayı ayağa kaldırırlardı. Kısacası burada ırkçılık yapıldı. Kara kafa dedikleri sözü, kara kafa uygulamasını bize uyguladılar. Bizi kendilerinden görmediler. İkinci sınıf insan muamelesi uyguladılar. Annemi ölüme terk ettiler. 40 dakika sonra ambulans içeri giriyor. Kalp yetmezliğinden annemi kaybettik. Bu ırkçılıktır. Biz Türk olduğumuz için mi bunları yaşıyoruz" diye konuştu.

Fedai Uçarlı ise kayınvalidesine yardım edilmesi gerekirken yanındakilerin kelepçelenmesine bir anlam veremediğini belirterek, "Bu olay Türkiye'de bir Norveçlinin başına gelseydi durum ne olurdu. Devletimiz bize sahip çıkıyor. Nota vererek arkamızda olduklarını gösterdi. Bu işi sonuna kadar kovalayacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

Döndü Tulum, bugün Havza'nın Kevser Camisinde Cuma namazı sonrası kılınan cenaze namazının ardından Ladik İlçesi Başlamış Köyü'ndeki aile kabristanlığında toprağa verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!