Nobel'i Kayalar'a borçluyum

Güncelleme Tarihi:

Nobeli Kayalara borçluyum
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

Stockholm'de yarın verilecek Kimya Nobel Ödülü'nün sahibi Paul Boyer, Hürriyet'e yaptığı açıklamada Nobel Ödülü'nü kendisine 70'li yıllarda çalışmalarında yardımcı olan Prof. Çelik Kayalar'a borçlu olduğunu söyledi.

Kayalar'la birlikte yaptığı çalışmaların bugün Nobel ödülü almasına vesile olan araştırmaların en önemli bölümünü oluşturduğunu belirten Paul Boyer, ‘Burada bulunmamı ona borçluyum. 30 yıllık çalışmanın sonucunda ödüle layık görülmem beni mutlu etti. Ben bu mutluluğu Stockholm’de Prof. Çelik Kayalar ile paylaşıyorum. Şu anda kendisi başka konularda çalışmalar yapıyor olmasına rağmen ilişkilerimiz ve dostluğumuz en üst düzeyde devam ediyor. Ona çok şey borçluyum' dedi.

California Üniversitesi bilim adamlarından Prof. Çelik Kayalar, dün Stockholm'de Kraliyet Bilim Akademisi'ndeki toplantıda biyoteknoloji alanında yaptığı çalışmaları takdim etti. Nobel Komitesi tarafından Stockholm'e davet edilen Kayalar, son derece mutlu olduğunu belirterek şöyle konuştu:

‘Nobel Komitesi bu çalışmada benim payımın çok büyük olduğunu düşünerek beni buraya davet etti. Türk bilim adamlarının birçok değerli çalışmaya katkısı bulunuyor. Ancak onların çalışmaları her zaman bu şekilde değerlendirilemiyor. Hem Boyer’in hem de komitenin benim çalışmalarımı takdir etmesi bir Türk olarak beni mutlu ediyor. Yeni heyecan veren çalışmalarla uğraşıyorum. İnsanlar yararına yapacağım çalışmalar henüz bitmedi. Sevinçliyim' dedi.

24 YILLIK EMEK

1973 yılından 1977 yılına doktorasını tamamlayana kadar Paul Boyer'le çalışan Çelik Kayalar, daha sonra California Üniversitesi' nde profesör oldu. Kayalar, insanın güneşten ya da kimyasal gıdalardan aldığı besinleri enerjiye çeviren ATP sentezinin yapısının çözülmesine yardımcı oldu. Paul Boyer ile ödülü paylaştığı Dr John Walker, bu çalışmalara devam ederek ATP sentezi denilen bu enzimi kristalize edip üç boyutlu yapısını çözdüler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!