Nobel'de sürpriz

Güncelleme Tarihi:

Nobelde sürpriz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Nobel Edebiyat Ödülü'nde sürpriz sonuç. Bu yılki ödül Fransa'da yaşayan Çinli yazar Gao Xingjan'a verildi. Adı aday listesinde olmadan ödülün kendisine verildiğine inanamayan Gao bunu büyük bir sürpriz olarak yorumladı. Bu yılın favorileri olarak Güney Afrikalı JM Coetzee, Kanadalı yazarlar Margaret Atwood ve Alice Munro, İsveçli Tomas Transtromer, Arnavut İsmail Kadere ve İngiliz Doris Lessing gösteriliyordu.

ÇİNLİ yazar Gao Xingjian, 2000 yılı Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı. İsveç Akademisi Nobel Komitesi, yazarın ödüle, ‘‘Evrensel geçerlilik, keskin kavrayış ve dili kullanmadaki ustalıktan ötürü layık bulunduğunu’’ kaydetti.

60 yaşındaki yazarın, Çin edebiyatına, dramına yeni yollar açtığı da vurgulandı.

İsveç Akademisi'nin, Fransa'da yaşayan Fransız vatandaşı Gao'ya liyakat duyurusunda, ‘‘Gao'nun, bireyin içsel sonsuz mücadelesini anlatan, dünyayı anlama, açıklama iktidarı yönünde hiçbir kesin savı olmayan, apaçık kuşkucu yaklaşımı ve yazmakta, yalnız yazmakta gerçek özgürlüğü bulan kişiliğinin’’ takdire değer bulunduğu aktarıldı.

ÖDÜL 620 MİLYAR

Edebiyat Ödülü'nün bu yılki tutarı, tıp, fizik-kimya, ekonomi dallarında olduğu gibi 9 milyon İsveç Kronu (915 bin ABD doları-yaklaşık 620 milyar TL).

Geçen yılki Nobel Edebiyat Ödülü'nü Almanya'nın ünlü yazarı Günter Grass kazanmıştı.

İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf, her yıl olduğu gibi, Nobel ödüllerini sahiplerine, ödülün vasiyetle kurucusu Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta verilecek.

Dinamiti geliştiren İsveçli kimyacı mühendis ve sanayici Alfred Nobel'in (1833-1896) vasiyetnamesine göre ödül dağıtımına, Stockholm'deki İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi (Fizik-Kimya, Ekonomi Ödülleri), Karolinska Kraliyet Tıp-Cerrahi Enstitüsü (Fizyoloji ya da Tıp Ödülü), İsveç Akademisi (Edebiyat Ödülü) ve Norveç'in başkenti Oslo'da bulunan ve üyeleri Storting (Parlamento) tarafından atanan Norveç Nobel Komitesi (Barış Ödülü) karar veriyor. a.a

Gao: Duyunca şaşırdım

ÇİNLİ yazar Gao Xingjian, ödülün kendisi için ‘‘sürpriz’’ olduğunu söyledi.

Fransız uyruklu yazar ‘‘Haberi duyunca şaşırdım. Sürpriz oldu benim için. Favoriler arasında değildim. Böylesi belki daha iyi oldu’’ dedi.

Siyasi mülteci olarak 1988'de Fransa'ya gelen Gao, Paris'in Bagnolet banliyösünde yaşıyor. Gao, aynı zamanda ressam.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!