Nisanda Gazze mayısta Amerika

Güncelleme Tarihi:

Nisanda Gazze mayısta Amerika
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2013 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, Konya-Eskişehir yüksek hızlı tren hattının açılışı için Eskişehir’e giderken trende gazetecilere, ‘Akil Adamlar Komisyonu’nun kurulması, İsrail’in özür dilemesinden, Nevruz’un ardından başlayan barış sürecine kadar önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Nisan ayında Gazze’ye, mayısta da ABD’ye gidebilirim” diyerek, özetle şunları söyledi

Haberin Devamı

MUTLAKA ‘ÖZÜR OLACAK’ DEDİK

Yaklaşık 3 yıllık süreçte birçok görüşme yapıldı. Biz özür, tazminat ve ambargonun kaldırılması olmadan normalleşme sürecine giremeyeceğimizi ilettik. Özür ifadesi yerine üzüntü beyanını gönderdiler, ‘Olmaz kesinlikle apology/özür olacak’ dedik.

(Kerry’nin metninde üzüntü mü yazıyordu?) Öyleydi, özür için çalışacağını söyledi. Bu arada metinler geldi gitti, tüm hassasiyetlerimizi dile getirdik, son olarak ambargo üzerinde durdular. Hayır, o da olacak dedik. Yoksa biz sadece kendimize çalışmış gibi oluruz ki, biz böyle bir şey yapmayız. Tarihi sorumluluğumuz var.

OBAMA DA TELEFONDAYDI

(Obama’nın seyahatinden önce size söylendi mi?) Evet kısa bir süre önce. En son anda yazılı olarak istedik. En son metin geldi, böyle olacaksa telefonla görüşebileceğimizi söyledik. Obama da hattaydı. Görüşme üçlü yapıldı. Önce Obama’nın sesini duydum. Bitirince tekrar Obama’yı istedim, karşılıklı ailelerimize selam ilettik. Mayısın ilk haftası ABD seyahatim sözkonusu. Amerika’ya dönünce de telefonlaşacağız. Görüşme yarım saat sürdü. Biz sitemize konuşmanın hem İngilizce, hem Türkçe metnini koyduk, dünyaya mesajı bu şekilde verelim dedik. İsrail’in deklarasyonu oldu malum. Metinde zaten mutabık kalmıştık. Aynı şekilde Türkiye’nin de deklarasyonu oldu, aynı şekilde onu da kayda geçtik.

DİK DURARAK BU NOKTAYA GELDİK

Haberin Devamı

Tazminat içeriğine gelince, bu içerik yetkililer tarafından görüşülmek suretiyle bir neticeye bağlanacaktır. Hep birlikte bu süreci kararlı bir şekilde, bir dikleşmeye gitmeden, ama dik durarak bu noktaya getirdik. Temennim odur ki, bu sürece bir aklıselim hakim olsun ve bir yanlışa düşülmeden de bu bölgenin yıllarca çekmiş
olduğu sıkıntıyı sonunda da 67 sınırlarına çekilme suretiyle daha kalıcı bir hale getirmiş olalım.

(İsrail’e ne zaman büyükelçi atanacak?) İsrail’den geri çekilen büyükelçimiz şu anda başka bir ülkede görevde. Büyükelçilerin atamaları anlık değil, hemen böyle bir haftada yapılacak şeyler değil. Yeni bir hazırlığın yapılması gerek. O da bu uygulamayla alakalı bir süreç. Sağlıklı yürüdüğü sürece, yani uygulama sağlıklı yürüdüğü sürece inanıyorum ki hızla, süratle o da bitecektir.

Haberin Devamı

(Mavi Marmara baskınıyla ilgili davalardan vazgeçildi mi?) Daha, henüz böyle bir şey söz konusu değil, bu süreç içerisinde uygulamaları görelim,
uygulamalar sağlıklı yürüdükten sonra bu uygulamalara yine olumlu katkı sağlamayı arzu ederiz. Yeter ki süreç olumlu yürüsün, olumlu yürüdükten sonra biz taş koymayı arzu etmeyiz.

HAMAS MASADA BULUNMALI

Gazze seyahati nisan ayı içinde olabilir. Hem uygulama hem adımların atılması belli bir zaman alacak. Uygulamayı görmemiz lazım. Mısır kapısından istifade ediliyor. Biz tüm kapılardan Filistin’e girilebilmeli diyoruz. Sükunet devam ettiği sürece notunu koyduk. Bu konuyu Mısır Cumhurbaşkanı, Katar Emiri ve Mahmud Abbas, Hamas Lideri Halid Meşal ile konuştum. Hamas’ın olmadığı bir masadan güçlü bir barış çıkmaz. Hamas’ı bir terör örgütü olarak görmek yanlıştır. Hamas bir terör örgütü değildir. Bush’a da Obama’ya da söyledim. Zannediyorum bu kapılar da açılacak.

Haberin Devamı

(NATO’da bazı vetolarımız vardı onlar kalkacak mı?) O ayrı bir konu. Birbirine karıştırmamak lazım. O olayların hiçbiri olmadığı zaman da bizim NATO ile ilgili tavrımız vardı İsrail’e. Burada şu anda mutabık kaldığımız anlaşma devam ettiği sürece sözümüzde dururuz. Buna uyulmazsa tekrar eski tavrımızı alırız.

SURİYE SÜRECİ HIZLANACAKTIR

(Yeni süreç Esad’ın gidişini hızlandırır mı?) Ben etkiler diye düşünüyorum. Çünkü atacağımız çok farklı adımlar olabilir. Nitekim Amerika’nın açıklamaları da farklı. Ürdün seyahati boşuna değil. Onun için bölgede Suriye süreci bence olumlu istikamette çok daha hızlanacaktır.

(Davos’a ilişkin ambargonuzu kaldıracak mısınız?) Onun bir değerlendirmesini yaparız. Şimdi nasıl olsa Davos Türkiye’ye gelmeye başladı.

Haberin Devamı

(Ambargonun denetimi için uluslararası bir mekanizma kurulacak mı?) Bu işin şahidi Amerika. Bu zaten uluslararası camiaya deklare edildi.

‘Akil adamlar’a 7’li grup

YARGISIZ İNFAZA GİRMEYİZ

(Çözüm sürecinde akil adamlar nasıl oluşacak?) Gelinen nokta  çok önemli bir nokta. Eğer bu işi taçlandıracaksak bunu medya ile birlikte taçlandıracağız. Bunun benzinle değil, hep suyla gelmesi lazım. İnşallah bu ateşi söndürelim. Hiçbir eyleme bulaşmamış olanların ana ocaklarına dönmek isteyenlere kapı açık. Diğerleri de zaten çözümün yolunu gayet iyi biliyorlar. Benim sözüm şudur, geçmişteki bazı yargısız infazlara bizim iktidarımız girmez. Hakikatleri araştırma komisyonu ifadesi bizim kabul edeceğimiz yaklaşım değil. Ama ‘akil adamlar’ın oluşması toplumsal psikoloji için önemli.

İŞ DÜNYASI, STK, MEDYA

Haberin Devamı

(Çekilmeyi denetleme ile ilgilisi olmayacak mı?) Böyle bir şey olmaz. Böyle bir yetkiyi neyle vereceksiniz? Bu işin muhatabı Meclis değil, hükümettir. Hükümet bu adımı atar. Biz de diyoruz ki, siyasi coğrafyamızı özellikle bilgilendirme, hazırlama noktasında arkadaşlarla üzerinde çalışıyoruz. Burada yani 7’li bazı gruplar oluşturabiliriz. Bu 7’li grupların içinde akademisyenler, iş dünyası, STK’lar, medya olabilir. Halkı buna hazırlamak önemli. Eskiden o psikolojik harekât denen ifadeler vardı ya. Bu toplumsal algıyı ‘akil adamlar’ın hazırlaması lazım. Bu eğer hazırlanırsa birisi Meclis’te kürsüye gelip bayrak açmaz, mikrofona bayrak asmaz. Bunların hepsi tahriktir, şovdur.

(Aklınızda isim var mı?) Tabii, havuzumuzu oluşturduk.

(Pişmanlık yasası dışında yasal düzenleme olur mu?) O yasa zaten çok verimli güzel bir yasa. Bazıları Meclis diyor ama zaten var.

(Çekilme ile ilgili bir yasa söz konusu olabilir mi?) Şu anda gündemimizde yok ama konuşulabilir. Bu terör meselesini inşallah çözecek, geleceğe onurla gururla, şerefle, yürüyeceğiz.

Seferleri başlattı

BAŞBAKAN Erdoğan, Eskişehir Garı’ndaki törenle Eskişehir-Konya hızlı tren seferlerini başlattı. Erdoğan’ın sinyalizasyonla hareket işareti verdiği törende Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile eski Başbakanlardan Yıldırım Akbulut da yer aldı. Trende Erdoğan’a Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de eşlik etti. Başbakan bir süre makinist koltuğuna oturarak kızı Sümeyye Erdoğan’la trenden vatandaşları selamladı.

Kan yerde kalmadı Filistin’e selam

BAŞBAKAN Erdoğan, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti programındaki konuşmasında şunları söyledi: “Hak yerini bulmuştur. Mavi Marmara şehitlerinin kanı evel Allah yerde kalmamıştır. Saldırıyı sineye çekmedik, boyun eğmedik, örtbas edilmesine müsaade etmedik. Filistin’in haklı mücadelesi bir kez daha yücelmiştir. Şehitlerimizi rahmetle anıyor, Filistinli kardeşlerimize de selam yolluyorum.”

4 bölgede 28 gözlemci

BAŞBAKAN’ın “7’li gruplar oluşturabiliriz” dediği Akil Adamlar Komisyonu’nun çalışma biçimine ilişkin ayrıntılar ortaya çıktı. 7’şer kişiden oluşacak 4 grup, bölgede sınırdan geri çekilmenin yapılacağı 4 ayrı noktada görev yapacak. Hükümet yaptığı ön çalışmada ilk olarak 25 isimden oluşan ‘akil adam’ havuzu belirledi. Bu kişilerin, farklı fikir yapılarına sahip olmalarına özen gösterildi. BDP, bu komisyonda olmasını istediği kişilerin isimlerini hükümete bildirdi. Bir hafta içinde liste açıklanacak. Komisyonun yasal zemini ise başka bir tartışma konusunu oluşturuyor. Hükümet, oluşturulacak ‘gönüllüler esasına dayanan’ komisyona ilişkin bir yasal düzenleme yapmayı istemiyor. BDP ise çalışmaları sırasında risk alacak bu kişilerin, yetkilerinin belirlenmesi, çalışmalarının kamu görevlileri tarafından tanınması için ‘görev tanımlarının’ olması gerektiğini belirtiyor. Nuray BABACAN/ ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!