New York Türk Filmleri Festivali yapılıyor

Güncelleme Tarihi:

New York Türk Filmleri Festivali yapılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2006 08:58

Sekizinci New York Türk Filmleri Festivali başladı.

Haberin Devamı

Manhattan'da “The Village East” sinema salonlarında 28 Ekim tarihine dek 19 filmin gösterileceği festivalin bu yılki teması “İstanbul”...

Festivalin düzenlenmesine başından beri destek veren Arif Mardin'in anısına ”Arif'i Beklerken” adlı kısa filmle başlayan festivalin ilk filmi ise dört milyondan fazla izleyiciye ulaşarak Türkiye'de gişe rekorları kıran, Çağan Irmak'ın yönettiği “Babam ve Oğlum” oldu.

Babam ve Oğlum'un gösteriminden sonra düzenlenen açılışa, geçtiğimiz aylarda vefat eden müzik adamı Arif Mardin'in eşi Latife Mardin ve kızı Judie de katıldı.

Festival, ABD ile Türkiye arasında karşılıklı kültürel etkileşimi geliştirmek amacıyla New York'ta faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu Moon and Stars Project tarafından geleneksel olarak düzenleniyor.

Haberin Devamı

Uluslararası başarılara imza atmış sinemacıların eserlerinin yanı sıra yeni yeteneklerin yapımlarını da ABD'nin kültür ve sanat başkentine getiren New York Türk Film Festivali'nde bu yıl “Karşı Pencere”, “İki Genç Kız Yolda”, “Anlat İstanbul” ve “Organize İşler” gibi geçen yılın dikkat çeken filmleri seyircilerin beğenisine sunuluyor.

Festivalin “Ustalara Saygı” bölümünde bu yıl, senaryosunu Yavuz Turgul'un yazdığı ve başrolünde usta oyuncu Şener Şen'in oynadığı Nesli Çölgeçen klasiği ”Züğürt Ağa” gösterilecek. Türkiye ve Türk kültürüyle ilgili yabancı filmlerin sunulduğu “Sınırlar Ötesi” bölümünde ise Tassos Boulmetis'in, çocukluğunu İstanbul'da geçiren Yannis'in terk ettiği şehre yıllar sonra dönüşünü konu alan ”Bir Tutam Baharat” adlı eserine yer verilecek.

“Belgeseller” bölümünde ise “Duvara Karşı” filmiyle dünya çapında ün kazanan Fatih Akın'ın izleyenlere müziksel bir şölen vaadeden “İstanbul Hatırası” ile Pelin Esmer'e bu sene Tribeca Film Festivali'nde “En İyi Yeni Belgesel Yönetmeni” ödülünü kazandıran, bir tiyatro oyunu yazıp sahnelemeye çalışan dokuz köylü kadınının öyküsünü anlatan “Oyun” gösterime sunulacak.

Yeni sinemacıların yapımlarını içeren sekiz kısa film de festival kapsamında sinemaseverlerle buluşacak.
Bu seneki programda İstanbul temasının ağırlıklı olduğuna dikkati çeken festival yetkilisi Mevlüt Akkaya, İstanbul'un Avrupa Birliği tarafından 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti seçildiğini hatırlattı. Akkaya, “İstanbul Hatırası, Bir Tutam Baharat, Anlat İstanbul, İki Genç Kız ve Organize İşler gibi filmlerle New York'un kozmopolit seyirci kitlesine İstanbul'un muhtelif simalarını tanıtmayı amaçlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

New York'ta “Art&News”, “The Villager”, “The Reeler”, “The Ticker”, ”USA Turkish Times”, “The L-Magazine”, “Time Out New York”, “Downtown” gibi dergi ve gazetelerin yanı sıra NY 1 televizyon kanalı ve çeşitli internet siteleri festivale geniş yer verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!