New York-İstanbul hattında 'Şinanaylı' Led Zeppelin

Güncelleme Tarihi:

New York-İstanbul hattında Şinanaylı Led Zeppelin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2007 00:00

ABD'deki Carnegie Hall, ilkini Türkiye ile başlattığı "Küresel Karşılaşmalar" programı çerçevesinde önemli bir projeye imza attı.

Haberin Devamı

Dünyanın en saygın müzik vakıflarından ABD'deki Carnegie Hall, ilkini Türkiye ile başlattığı "Küresel Karşılaşmalar" programı çerçevesinde önemli bir projeye imza attı. Sunuculuğunu ünlü spiker Jülide Ateş'in üstlendiği proje kapsamında, A Aralık günü "Claudia Quintet" adlı ABD'li caz grubu İstanbul'da konser verirken, aynı anda Hüsnü Şenlendirici de New York'ta sahnedeydi.
New York ve İstanbul'daki bazı liselerde okuyan toplam 1000 kişilik öğrenci grubu, kapalı devre canlı yayınla sunulan konserlerle kenetlendi. New York'ta Carnegie Hall'daki konserde Hüsnü Şenlendirici "New York Gypsie

New York-İstanbul hattında Şinanaylı Led Zeppelin
All-Stars" isimli grupla müziğini yaparken aynı anda İstanbul'da Şehremini Anadolu Lisesi, Terakki Liseleri, İstanbul Atatürk Anadolu Lisesi ve Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri Jülide Ateş'in sunduğu programla Amerikalı caz müzisyeni John Hoolenbeck'in "The Claudia Quintet" isimli grubuyla sunduğu müziği dinledi.
New York'un ünlü konser salonu Carnegie Hall'a bağlı "The Weill Music Institute" ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın girişimiyle gerçekleştirilen bu anlamlı buluşmada Türk ve Amerikalı öğrencilere kapalı devre canlı yayın sayesinde sunulan müzikler hakkında görüşleri soruldu ve birbirlerine sorular yönelterek Türk ve Amerikan öğrencileri arasındaki benzerlikler tartışıldı.
New York konserinde Hüsnü Şenlendirici, "Şinanay" şarkısını klarneti ile sundu. Aynı anda İstanbul'da ise Amerikalı müzisyen John Hollenbeck ve grubu, "Şınanay"ı kendilerine özgü yorumlayıp ritimlerin üzerine Led Zeppelin müziği mix etti. "Şinanay"ın bu versiyonunu Türk öğrenciler ayakta alkışladı. New Yorklu öğrenciler Hüsnü Şenlendirici'nin yorumunu daha çok beğendiklerini dile getirdiler.
New York'taki konserde geleneksel Türk müziği ve caz müziğinden örnekler çalınırken doğaçlama, ritm ve melodik süslemelere vurgu yapılarak iki müzik türünün ortak özelliklerine odaklanıldı. Çalınan eserlerin ardından, öğrencilerin eserler hakkındaki düşünceleri soruldu. Türk müziğine büyük ilgi gösteren Amerikalı öğrencilerin, çalınan parçaları 'Ipod'larına yükleyip yükleyemeyeceklerini sormaları ve konserin sonunda Türk bayrağı açmaları, Türk öğrencileri çok mutlu etti.

Organizasyonun Türkiye'deki ayağını ünlü spiker Jülide Ateş sundu.
Hüsnü Şenlendirici, New York Gypsie All-Stars grubuyla çıktığı sahnede Amerikalı öğrenciler tarafından dakikalarca alkışlandı.
Hüsnü Şenlendirici ve New York Gypsie All-Stars grubu, Türk müziği ve caz müziğinden örnekler sundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!