'Nemrut' kavgası bitmiyor

Güncelleme Tarihi:

Nemrut kavgası bitmiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2001 00:00


Adıyaman'ın Kahta İlçesi'nde bulunan Nemrut Dağı ören yerine ilişkin tartışmalar bitmiyor.

Malatya idari yetkilileri ve sivil toplum kuruluşları yöneticilerinin, Nemrut Dağı ören yerinin Malatya sınırlarında olduğuna dönük iddiaları ile yıllardır süren tartışmalar, Milli Park Master Planı ile iyice alevlendi.

Nemrut Dağı'nın Adıyaman tarafında yapımı öngörülen tesislerin, Master Plan ile Malatya yönüne alınmak istenilmesi, Adıyaman ve özellikle Kahta'da büyük tepkilere yol açtı.

Kahta İlçesi Tapu Müdürlüğü kayıtlarında, Karadut Köyü adına tescilli olan Nemrut Dağı, UNESCO'nun 'Dünya İnsanlık Kültür Mirası Listesi'nde de yer alıyor.

Arkeoloji çevrelerinde 'Dünyanın 8. Harikası' olarak tanımlanan ve ''Dünyada güneşin doğuşu ve batışının en iyi izlendiği yer'' kabul edilen Nemrut Dağı'nın 2 bin 150 metrelik doruğunda, Kommagene Medeniyeti'nden kalan dev piramitsel anıt mezar, tanrı heykelleri, kabartmalar, dünyanın bilinen en eski horoskopu ve yazıtlar bulunuyor.

Kommagene Krallığı'ndan kalan bu eserler nedeniyle büyük önem taşıyan Nemrut Dağı ören yeri, Türkiye'nin tanıtımına ve yöre ekonomisine de önemli katkı sağlıyor.

Bakanlar Kurulu tarafından 1988'de Milli Park ilan edilen 13 bin 800 hektarlık Nemrut Dağı Milli Parkı'nın 12 bin 300 hektarı Adıyaman,bin 500 hektarı ise Malatya sınırları içerisinde kalıyor.

GELİŞİM PROJESİ

Milli Park alanına yönelik daha önce hazırlanan master planda, otel, tatil köyü, pansiyon, giriş üniteleri ve benzeri 12 gelişim projesinden 11'i Adıyaman-Kahta, 1'i de Malatya tarafında öngörülüyordu.

Nemrut Dağı Milli Parkı Master Planı'nda yapılan son değişiklik ile Adıyaman-Kahta tarafında, giriş üniteleri dahil tüm yapılaşmaya yasak getiriliyor ve Nemrut Dağı'na girişler tamamen Malatya yönüne alınıyor.

Nemrut Dağı Milli Parkı Master Planı'ndaki bu değişiklik, Adıyaman'da her düzeydeki yetkili ve ilgilinin tepkisine yol açtı.

Vali Halil Işık, konu ile ilgili tüm kurum ve kuruluşları göreve çağırdığını belirterek, ''Bu konudaki düşüncelerimizi rapor halinde ilgili bakanlıklara sunduk, sunmaya da devam edeceğiz. Orman Bakanlığı'na Valilik olarak itirazımızı ilettim'' dedi.

Nemrut'un Adıyaman'ın en önemli gelir kaynağı ve ''tanıtım markası'' olduğunu kaydeden Işık, master planın öngörülen şekli ile uygulanmasının haksızlığa yol açacağını söyledi.

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zafer Ersoy ise Adıyaman'ın adeta ''yatırımlara yasaklı il'' haline getirilmek istenildiğini savundu.

Nemrut'a bağlı olarak yörede çok sayıda turistik yatırım yapıldığını ve böyle bir kararın bu tesislerin kapanmasına, dolayısıyla ülke kaynaklarının heba edilmesine ve yüzlerce insanın işsiz kalmasına neden olacağını anlatan Ersoy, ''Milletvekillerimizi, Nemrut Dağı Milli Park kararının iptali için yasal çalışmalarda bulunmaya çağırıyoruz'' diye konuştu. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!