Ne yaptınız be kardeş

Güncelleme Tarihi:

Ne yaptınız be kardeş
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2011 15:16

15. yüzyılda Osmanlı tarafından inşaa edilen, bölgenin en önemli ve tarihi alanı olan Başçarşı bugünlerde büyük bir değişim yaşıyor. En önemli özelliği olan arnavut kaldırımları yerini sıradan düz taşlara bırakıyor.

Haberin Devamı

Bosnalı gazeteci Emine Şeçeroviç'in sosyal paylaşım sitesinde paylaştığına göre tarihi arnavut kaldırımları sökülen Başçarşı'ya düz taşların döşenmesinin maliyeti ise 800 bin TL.

Saraybosna'nın kalbinde yer alan, dünyaca ünlü Başçarşı, Mimar Sinan tarafından inşaa edilen Gazi Hüsrev Bey Camii'si ile aynı bölgede yer alıyor.

Yugoslavya'daki iç savaşın ardından harabeye dönen Saraybosna acı günlerin ardından hızla toparlandı. Başta Başçarşı olmak üzere Türkiye tarafından restore edilen ünlü Mostar Köprüsü ile yeniden Avrupa'nın Türk izleri taşıyan önemli turizm merkezi olmuştu. Saraybosna bugünlerde tartışılan bir değişim yaşıyor. İşte bu değişime tepki gösteren Oslobodjenje Gazetesi Türkiye temsilcisi Emine Şeçeroviç, Twitter'daki sayfasında şunları paylaştı; Sarayevo'nun en güzel,en değerli yeri Başçarşısıdır. O Başçarşının da en değerlisi o güzelim tarihi arnavut kaldırımıdır.Ve onu yok ediyorlar. Benim için bundan sonra doğup, büyüdüğüm, ilk adımlarımı attığım ve 26 yıldır yürüdüğüm Başçarşı ölü gibidir. O taşlardan padişahlar geçti, sultanlar geçti, Osmanlı atlarıyla geçti, savaşta bombalar düştü, şehitler düştü... Tarihi yok ediyorlar.Ah ağlarım ben o Başçarşıma... Bu nasıl bir zihniyettir, nasıl bir modern anlayışıdır... Sarayevo'yu öldürüyorlar."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!