Ne iş olsa yaparım diyen telefon

Güncelleme Tarihi:

Ne iş olsa yaparım diyen telefon
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2008 00:00

iPhone 3G bir cep telefonu olmanın ötesinde wireless özelliği sayesinde internete hızla bağlanan, youtube’da rahatlıkla video izlenen, yüksek kapasitesiyle müzik ve film arşivi sağlayan bir cihaz.

Tasarım harikası iPhone 3G, sonunda satışa sunuldu. İlk iPhone’lar çeşitli sürprizlerle, İstanbul Bağdat Caddesi Vodafone Store ve Kanyon Apple Premium Reseller Troy’da Türkiye’deki meraklılarıyla buluştu. 11 Haziran’dan beri ön kayıt alan Vodafone’a 100 bine yakın talep geldiği öğrenilmişti. iPhone 3G’nin tamamen yasal olarak piyasada olmasının cep telefonu sektörünü hareketlendirmesi ve kıyasıya bir rekabet yaratması da bekleniyor.

Apple’ın yeni nesil cep telefonu iPhone hakkında teknoloji dergilerinde yapılan açıklamalar, internet sitelerinde ve bloglardaki yorumlar, her ülkedeki operatörlerin arasındaki rekabet, bu telefona ilgisiz kalmayı onu görmezden gelmeyi imkansız hale getirdi. Tanıtımları yapıldığı andan itibaren bir arzu nesnesine döndü.

ABD’de telefonun piyasaya çıktığı 2007’de bayilerin önünde kuyruklar oluştu. Pek çok teknoloji meraklısı iPhone’a ilk kez dokunan kişi olmak için birbiriyle yarıştı. Avrupalılar ve Asyalılar ise bu yeni konsept telefonla tanışmak için yılın sonuna kadar beklemek zorunda kaldı.

Peki bu telefon ne zaman Türkiye’ye gelecekti? Geldiğinde teknoloji artık demodeleşmiş mi olacaktı? Bu sorular sonunda cevaplandı. Apple iPhone’un yeni nesil modeli iPhone 3G’yi piyasaya sürdü. Ve bu yeni nesil tasarım harikası, dünyayla yakın zamanda Türkiye’deki meraklılarıyla bu hafta buluştu.

TEKNOLOJİ MUCİDİ APPLE’IN SON NUMARASI

Bir çok özelliğe sahip telefonu tasarımı ve üstün özellikleri kadar çekici kılan bir diğer yanı da bilgisayarlarıyla tüm dünyada bilinen Apple firmasına ait olması. İPhone aslında estetik ve teknolojik alanda mucizeler yaratmış bir seri ürünün son halkası. Yaratıcısı Apple da her zaman teknolojiyi estetikle birleştiren ve arzu nesneleri yaratan firma olarak bulundu. 1 Nisan 1976’da Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne tarafından kurulan Apple, bugüne kadar Macintosh, iPod ve iPhone gibi bilinen önemli teknolojik ürünleri yarattı.

Apple, iPod’u yaratarak müzik dinleme alışkanlıklarımızı tamamen değiştirdikten sonra, cep telefonuna el attı ve iPhone’u piyasaya süreceğini ilk olarak 9 Ocak 2007’de duyurdu. Bu, müzik çalan, internet bağlantısı olan, dokunmatik ekrana sahip çok fonksiyonlu bir cep telefonuydu. Apple, dünya cep telefonu pazarına bununla girmiş olacaktı.

DOKUNMATİK EKRANI ÇOK İLGİ ÇEKTİ

29 Haziran 2007’de ABD’de, 2007’nin son çeyreğinde de Avrupa’da satışa çıktı iPhone. Apple umduğundan büyük bir başarı elde etti. Kablosuz ağ, edge, ağ tarayıcısı ve dört bant sistemlerini barındıran, flaş bellek tabanlı, kameralı bu telefon, sadece bir cep telefonu değildi. Aynı zamanda fotoğraf makinesi, cep bilgisayarı, müzik dinleyebileceğiniz bir ipod ve ortam oynatıcısıydı.

En dikkat çeken özelliklerinden biri olan dokunmatik ekranı da çok sayıda fiziksel algılayıcıyla donatılmıştı. Tüm dünya bu yeni telefonu konuşmaya, hakkında iyisiyle kötüsüyle tartışmaya başladı. Rakip firmalar bu teknolojiyi yakalayabilmek için çalışmalara başladı.

ŞİMDİ SIRA ÜÇÜNCÜ NESİLDE

Geçtiğimiz günlerde de Apple, iPhone hayranlarını 3. nesil şebekelerin sağladığı yüksek data hızıyla mobil iletişimde yeni bir dönem başlatan iPhone 3G ile tanıştırdı. Türkiye’de de bu hafta satışa sunulan bu yeni model, bir mobil cihazda yaşanan internet ve multimedya deneyimini en ileri noktalara taşıyor. Teknolojiye ilgisi olan olmayan herkesin dikkatini çekiyor.

iPhone 3G, iPhone’un tüm özelliklerine sahip. 3. nesil teknolojilerinin gelmesiyle diğer telefona göre de iki kat hızlı. iPhone 3G’nin içine entegre edilmiş GPS özelliği genişletilmiş yer bazlı mobil hizmetler sağlıyor, iPhone 2.0 yazılım destekleyicisi ise Microsoft Exchange Active Sync’in ve Apple mağazalarından temin edilebilecek yüzlerce üçüncü parti uygulamaların kullanımını mümkün kılıyor.

KAYBOLMANIZ MÜMKÜN DEĞİL

iPhone 3G ile trafikte kaybolmanız mümkün değil. Çünkü GPS özelliği sayesinde, gitmek istediğiniz yeri uydudan alınan bilgiler sayesinde kolayca buluyorsunuz. Bunun için gitmek istediğiniz yeri haritadan öğrenebilir, size çizilen rotayı kullanabilirsiniz. Ayrıca yeni nesil telefonda sadece Mac bilgisayarlar ile değil PC’ler ile de rahatlıkla uyum sağlayarak kolaylıkla çalışıyor.

MÜZİK ARŞİVİNİZİ YANINIZDA TAŞIYIN

Telefon yüksek hafızası sayesinde yanınızda müzik arşivinizi taşımaya olanak sağlıyor. Yüzlerce şarkı yüksek ses kalitesiyle cebinizde taşınıyor. iPhone 3G’de bulunan wireless özelliği sayesinde kablosuz internet bulunan her yerden ücretsiz internet bağlantısı sağlanıyor. Üstelik 2.4 kat daha hızlı olarak. Kısaca istediğiniz zaman müzik indirecek, film veya klip izleyecek, arkadaşlarınızla sohbet edip maillerinizi kontrol edebileceksiniz. Telefon için dokunmatik kontrollere ve ileri medya özelliklerine sahip geniş ekranıyla, web tarama, haritalar, YouTube için en iyi uygulamalara sahip gelişmiş bir internet cihazı da diyebiliriz.

HANGİ POZİSYONA GETİRİRSENİZ RESİM DE O TARAFA DÖNÜYOR

Yeni iPhone 3G ekrandaki görüntüye duyarlı. Telefonu yatay konuma getirdiğinizde görüntü sizinle dönüyor ve 480 x 320 piksel çözünürlüklü ekranı kaplıyor. 2G şebekesi ile 10 saat konuşma ve 300 saat bekleme süresi sunan yeni telefonda 3G şebekesi üzerinden 5 saat konuşma yapabiliyorsunuz. 5-6 saat arası internette gezinip 7 saat video izlemeniz de mümkün. Müzik tutkunları da 24 saat müzik dinleyebiliyor.

Teknolojinin bir numaralı tasarımcısı JONATHAN IVE

Jonathan Ive, Apple’ın Tasarım Gurusu veya teknolojinin Armani’si olarak tanınıyor. İngiliz tasarımcı (41) Apple’da Endüstri Tasarımı Başkan Yardımcısı. Apple’da Powerbook G4, iMac, Mac Mini, iPod ve son olarak iPhone gibi ürünleri o tasarladı. İngiltere’de Nothumbria Üniversitesi’nde endüstri tasarımı okudu, Londra’da bir tasarım ajansında çalıştıktan sonra 1992’de ABD’ye taşınıp Apple’da çalışmaya başladı. Onun şirkette endüstri tasarım ekibinin başına gelmesiyle, Apple ürünleri minimalist formlara kavuştu ve büyük başarı kazandı. Jonathan Ive, endüstri tasarımı alanında pekçok ödül aldı, İngiliz Sunday Times tarafından dünyada en etkili İngilizler listesine konuldu, ancak tüm röportajlarında bir takım çalışması yaptığını vurguladı. Tarihçi eşi Heather ve ikiz çocuklarıyla birlikte San Francisco’da yaşıyor.

iPhone 3G

ÖZELLİKLER


E-Posta (Microsoft Exchange, Yahoo, Gmail...)

Safari (Google, Yahoo Search)

iPod

Youtube

GPS’li haritalar, Google Earth

iTunes

App Store

Hisse Senetleri, Hava Durumu, Notlar

Takvim, Ajanda

SMS

Konuşma süresi: 10 saate kadar, 3G’de 5 saate kadar

Bekleme süresi: 300 saate kadar

2 yıl Garanti

BOYUTLAR

62.1 x 115.5 x 62.1 mm (En-Boy-Derinlik)

Ağırlık: 133 gram

KAPASİTE

8GB veya 16GB flaş bellek

KABLOSUZ BAĞLANTI

3G , UMTS/ HSDPA (850, 1900, 2100MHz)

GSM / EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)

Wi-Fi (802.11b/g)

Bluetooth 2.0 + EDR

GÖRÜNTÜ / MEDYA

2.0 megapiksel kamera

MP3, AAC, WAV çalar

MPEG-4, H.264 video oynatıcı

İŞLETİM SİSTEMİ

OS X iPhone

İKİ FARKLI MODEL VAR

Apple iPhone 3G’nin 8 GB ve 16 GB olmak üzere iki farklı modeli var. 8 GB’lık modelde siyah renk bulabilirsiniz. 16 GB’lık modelde ise siyah ve beyaz renk seçenekleri var. Telefonun 32 GB’lık yeni bir modeli de bekleniyor.

2007’NİN CİHAZI SEÇİLDİ

Teknoloji dergisi Stuff’ın okuyucularına yaptığı anket sonucuna göre Apple iPhone 3G, 2007 yılının cihazı seçildi. İphone 3G oylama sonucu PlayStation 3, Nintendo Wii Fit, Microsoft Xbox 360 ve B&W Zeppelin iPod arasından birinciliği aldı. Dergi iPhone 3G’yi "Daha hızlı, akıllı ve dikkate değer bir telefon" olarak tanımladı.

KAÇAĞIN ÖNÜNE GEÇECEK

Vodafone, şu ana kadar iPhone 3G’yi Avustralya, Yeni Zelanda, İtalya, Portekiz, Yunanistan, Hindistan ve Çek Cumhuriyeti’ndeki cep telefonu kullanıcılarıyla buluşturdu. Vodafone Türkiye de, iPhone için 11 Haziran’da hem internet sitesinden, hem de mağazalarından ön kayıt almaya başlamıştı. Ön kayıtlardan beklentilerinin üzerinde bir rakama ulaşıldığı söylendi. Telefonun resmi olarak piyasaya sürülmesinin aynı zamanda kaçak telefon pazarının ortadan kalkmasına yardımcı olacağı da düşünlüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!