Ne dediyse o

Güncelleme Tarihi:

Ne dediyse o
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkan Yardımcısı Hanefi Avcı'nın, Alaattin Çakıcı hakkında 1.5 yıl önce TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu'na verdiği ifadelerin doğruluğu tek tek ortaya çıkıyor. Avcı, mafya örgütleri ve bunların devlet içindeki uzantılarıyla ilgili olarak 2 Şubat 1998'de TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu'na verdiği şok ifadesinde, ‘‘Çakıcı MİT'in adamıdır. MİT'deki en sıkı adamı Yavuz Ataç'dır’’ demişti. Avcı, o zamanki ifadesinde, Çakıcı'ya diplomatik pasaportların MİT tarafından verildiğini ortaya atmış ve ‘‘Çakıcı'nın ve kendi adamlarının bütün işlemleri eskiden beri MİT tarafından organize ediliyor. Yani yurtdışı çıkışlarına da yardımcı olunuyor. Yurtdışı Türkiye'ye girişleri takibinde de aynı şey geçerli. Hatta bu çok fazla ilerletilmiş durumda’’ demişti. Avcı, bu ifadesiyle, Çakıcı'ya MİT tarafından pasaport verilmiş olabileceğini ima etmişti. Avcı, Çakıcı'nın Erol Evcil adlı işadamıyla yakınlığını da belirtmişti. Avcı, Ticaret Bankası'nı alabilmek için Evcil'in Çakıcı'ya 2 milyon dolar verdiğini söylemişti. Avcı, ‘‘MİT'teki Yavuzgil (Yavuz Ataç) hemen devreye girip, işte Erol Evcil, Adil Öngen... Başka insanlarla toplantı yapılıp bu adama nasıl banka açarızın imkanları araştırılıyor, tartışılıyor’’ demişti.

ATAÇ-ÇAKICI İLİŞKİSİ

Avcı, ifadesinde, Çakıcı'yı koruyup kollayan üst düzey MİT yetkililerini de deşifre ederek, ‘‘Çakıcı'nın en sıkı adamı Yavuz Ataç'dır... Onlarla görüşüyor, buluşuyor, hesaplaşıyor. Çakıcı birtakım insanları tehdit ederse Türkiye'de hemen devreye oradaki insanlar girip yardımcı oluyormuş gibi...’’ demişti. Avcı, Susurluk Komisyonu'na ve daha sonra mahkemede kendisini savunmak için verdiği ifadelerinde, Yeşil kod isimli Mahmut Yıldırım ile ilgili olarak da, ‘‘Yeşil'i MİT koruyor. MİT Yeşil'e, Metin Atmaca sahte adıyla yeşil pasaport verdi’’ açıklamasında bulunmuştu.

HAPSE BİLE ATILDI

Avcı'nın bu sözlerinden sonra, Mehmet Eymür, Ankara 5 Asliye Hukuk Mahkemesi'nde, ‘‘Kişilik haklarıma saldırdı’’ diyerek kendisi hakkında 500 milyon liralık tazminat davası açmıştı. Ankara DGM ise Avcı'nın, devlet sırrı niteliğindeki bilgileri temin edip, bunları ifşa ettiği gerekçesiyle hakkında ceza davası açmıştı. Avcı açıklamaları yüzünden tutuklanmış ve yaklaşık bir ay cezaevinde kalmıştı.

Çakıcı'nın en sıkı adamı

Hanefi Avcı'nın, ‘‘Çakıcı'nın en sıkı adamı’’ dediği Yavuç Ataç, MİT'te muhtelif kademelerde görev yaptı, başkan yardımcılığına kadar yükseldi. Ataç'ın adının Türk kamuoyunun gündemine gelmesi Susurluk skandalıyla birlikte oldu. Emniyet örgütünün önde gelen istihbaratçılarından Hanefi Avcı, TBMM Susurluk Komisyonu'na verdiği ifadede Ataç'ın yeraltı dünyasıyla ilişkili olduğunu ve Alaattin Çakıcı'nın yakın dostu olduğunu söyledi. Ardından Mesut Yılmaz'ın başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin kurulmasından hemen sonra Ataç, Pekin'e MİT temsilcisi olarak atandı. İHD Genel Başkanı Akın Birdal'a yapılan suikast girişiminin soruşturması sırasında da Ataç'ın adı yeniden gündeme geldi. Suikast girişiminin azmettiricisi Mikail Sarı kod adlı Nafiz Karacan'ın sevgilisi Oya Kaya, kendisini Astsubay Cengiz Ersever ile Karacan'ın tanıştırdığını belirtmiş ve bu kişilerin patronu olarak da Ataç'ı göstermişti. Oya Kaya ifadesinde, ‘‘Nafiz Karacan, Yavuz Ataç'ı çok sevdiğini ve onun için çocuklarını bile öldürmekten çekinmeyeceğini söyledi’’ demişti. Oya Kaya, Yavuz Ataç hakkında şu bilgileri vermişti: ‘‘Ben Mikail Sarı ile Kuşadası'nda tanıştım. Her gece otelin gazinosuna gelip yüklü paralar kaybediyordu. İstanbul'daki evinde bazı belgeler buldum. Onları sorduğumda, fazla meraklı olmamamı ve devletten bazı kişilerle çalıştığını söyledi. Yavuz Ataç diye bir istihbarat görevlisinden bahsediyordu. Ataç ile bir yemekte tanıştım. 1.65 boylarında kilolu, esmer, gözlüklü, siyah saçlı, kahverengi gözlü, yuvarlak yüzlü bir kişiydi. Çok alkol alıyordu. Sonra bu kişi Çin'e tayin oldu.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!