Nazmiye Hanım ajanlık yapmış

Güncelleme Tarihi:

Nazmiye Hanım ajanlık yapmış
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ünlü MİT'çi Hiram Abas'ın hayatı kitap oldu

Öldürülen MİT'çi Hiram Abas'ın yaşamını anlatan ‘‘Bay Pipo’’ isimli kitapta, Abas ve MİT'le iligili pekçok bilinmeyen anlatılıyor. Süleyman Demirel, 12 Mart Muhtırası'ndan bir gün önce, eşi Nazmiye Hanım'ı komutan eşlerine göndererek istihbarat toplamasını istemiş...

MİT'in gelmiş geçmiş en tanınmış simalarından Hiram Abas'ın hayatını anlatan kitap, Doğan Kitapçılık tarafından ‘‘Bay Pipo’’ adıyla yayımlandı.

Soner Yalçın ve Doğan Yurdakul'un yazdıkları kitapta 1990 yılında öldürülen Abas ve MİT hakkında şu ana kadar bilinmeyen birçok ilginç olay anlatılıyor.

DEMİREL’İN 12 MART İSTİHBARATI

Başbakan Süleyman Demirel, 11 Mart Perşembe öğleden önce, birşeylerin döndüğünü hissediyor ama bilgi edinemiyordu. İstihbarat alabilmek için ilginç bir yönteme başvurdu ve eşi Nazmiye Hanım'ı Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç'ın eşi ve kuvvet komutanlarının eşlerinin katıldığı bir yemeğe yolladı. Nazmiye Hanım, yemek dönüşünde ‘‘Hiçbir şey görünmüyor, herkes sakin ve normal konuşmalar yapıldı’’ dedi.

Ertesi gün saat 11.00'de Süleyman Demirel, Güniz Sokak'taki evinden çıkarken telefonu çaldı. Arayan MİT Müsteşarı Fuat Doğu'ydu. Doğu, Cumhurbaşkanı'nın Başbakan'ın istifa etmesini buyurduğunu söylüyordu.

MASONLUĞUN KURUCUSU

Kitapta yer alan bilgiye göre, ünlü MİT'çinin adı, mason olan dedesi Mübarek Galip Eldem tarafından verildi. Hiram, masonların piri kabul edilen Duvarcı Hiram Usta'dan geliyordu.

KAYINPEDERİNİ BİLE İZLETMİŞ

Hiram Abas'ın eşi Gülsen Hanım, 1940'lı ve 50'li yılların ünlü gazetecisi, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Karakuş'un kızı. Kitaba göre Hiram Abas, o yıllarda gazeteci kayınpederini bile izletmiş. Emin Karakuş, kendisini izlettirdiğini öğrenince damadına küsmüş ve ölünceye kadar onunla konuşmamış.

Hiram Abas, Dışişleri mensubu kimliğiyle gittiği Atina'da az kalsın yakalanıyordu. Yunan Gizli Servisi'nden K. Çangarakis adlı bir kadınla akşamları buluşup birkaç kadeh içki içen Abas, daha sonra kadından bilgi sızdırıyordu. Kadının kocası da Yunan Gizli Servisi'ndeydi.

ATİNA'DAN BAGAJDA KAÇTI

Atina'da Türk Büyükelçiliği'nin ikinci kátibine baskın yapan Yunan Gizli Servisi, Hiram Abas'ı bir başka Yunanlı'dan belge alırken yakaladı. Abas baskından son anda kurtuldu ve kendini büyükelçiliğe attı. O gece de bir diplomatın otomobilinin bagajına saklanarak Türkiye'ye kaçtı.

NAZİ GENERALİ HAYRANI

Nazi Generali Gehlen'e hayrandı. Gehlen, İkinci Dünya Savaşı bitiminde ABD'ye sığındı. Komünizme karşı, CIA ile anlaşarak Gladio'yu kurdu. Hiram Abas, Gehlen'e hayrandı. Kitabını başucundan ayırmazdı. MİT içinde hızla yükseldi. 35 yaşında, Başbakan Süleyman Demirel'e brifing verdi. Alman Dışişleri Bakanı Kinkel yakın arkadaşıydı. Alman istihbaratı Hiram Abas'ı, ‘‘Kenevir’’ adıyla bilirdi.

MİT MEKTUPLARI KARIŞTIRINCA

Muhalif Devrim Dergisi, nasıl takip edildiğini MİT'in inanılması güç bir yanlışı sonunda keşfetti. TİP'in İzmir İl Örgütü'ne 1970'te gelen bir zarfın içinden iki yerinde çok gizli damgası bulunan TC MİT Müsteşarlığı antetli bir rapor da çıktı.

Rapor Söke'den İbrahim Uzun'un Doğan Avcıoğlu'na yolladığı mektupla ilgiliydi. MİT, mektubu adresine ulaşmadan açmış, okuyup raporu yazdıktan sonra yeniden adresine yollamıştı. Ancak bir hata sonucu mektupla ilgili yazdıkları raporu da mektuba eklemişlerdi!..

Elinde piposuyla öldü

Pipo düşkünüydü. Öldüğünde bile elindeydi. Boksördü. Paris günlerinde profesyonel boksörlük yaptı. Ankara Siyasal'da öğrenciyken kendine örnek aldığı boksör, ünlü şarkıcı Muazzez Abacı'nın babası, ‘‘Sarı Bomba’’ lakaplı Oktay Altıok'tu.

Palavracı olduğu için okul arkadaşları ona ‘‘Davul’’ dedi. Daha sonra ‘‘Boksör Hiram’’. Sonra da ‘‘Bay Pipo’’ dediler. Başrolünü Marlon Brando'nun oynadığı ‘‘Rıhtımlar Üzerinde’’ filminden çok etkilendi.

DEĞİŞMEZ KOD ADI MEHMET ALİ

12 Mart'taki silahlı operasyonlarda da, yurtdışı görevlerde de hep aynı kod adı kullandı: Mehmet Ali. Ama adı örgüt içinde ‘‘Türk James Bond'u’’ olarak anıldı. MİT içindeki çatışmalarda hep taraf oldu. Adı köstebek mektuplarına karıştı.

Demirel, komutan eşleriyle yemeğe gönderdi

Nazmiye Hanım, istihbarat toplamak için Genelkurmay Başkanı Tağmaç'ın

eşiyle öğle yemeği yemiş...

Dönüşünde izlinimlerini

Süleyman

Bey'e şöyle aktarmış:

‘‘Merak etme,

orduda hareket yok...’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!