Nazlıaka envanterde bulunan TOMA sayısını sordu

Güncelleme Tarihi:

Nazlıaka envanterde bulunan TOMA sayısını sordu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2014 11:36

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya 2002, 2007, 2011 ve 2014 yıllarında Bakanlıklarınıza bağlı birimlerin envanterinde bulunan TOMA sayısı nedir? Hangi birimlerin elinde ne kadar TOMA bulunmaktadır?" diye sordu.

Haberin Devamı

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, her iki bakanın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM'ye sunduğu soru önergesi şöyle;

"Toplumsal Olaylara Müdahale Araçları (TOMA), toplumsal olaylar ve demokratik gösterilerde orantısız ve aşırı güç kullanımının simgesi haline gelmiştir. Bu araçlar baskı ve şiddet araçlarından biri olarak algılanmaya başlanmıştır. Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın 25 adet yeni TOMA için 6 Milyon 245 bin dolar ödediği haberleri medyada yer almıştır. Ülkemizde işsizlik, yoksulluk ve yoksunluk her geçen yıl artmakta, evine ekmek götüremeyen vatandaşlarımızın intihar ettiğine dair iddialar bilinmektedir. 25 adet TOMA'ya harcanan bu kaynakla 861 kişiyi bir yıl boyunca istihdam edilebilirdi, 11 bin 976 ailenin bir yıllık ekmek ihtiyacı temin edilebilirdi, 1366 ailenin bir yıllık mutfak gideri karşılanabilirdi. Yine TOMA'ya ödenen bu rakamla 21 bin 857 ailenin yıllık su gideri, 15 bin 612 ailenin yıllık elektrik gideri karşılanabilirdi. Bu da 60 bin nüfuslu bir kentin yıllık elektrik tüketimi demektir. TOMA alımına ayrılan kaynakla, SOMA'da hayatını kaybeden 301 madencimizin 2 yıl 3 aylık net maaşları ödenebilmektedir.
Bu bağlamda;

Haberin Devamı

1- 2002, 2007, 2011 ve 2014 yıllarında Bakanlığınıza bağlı birimlerin envanterinde bulunan TOMA sayısı nedir? Hangi birimlerin elinde ne kadar TOMA bulunmaktadır?
2- 2011, 2014 yıllarında bakanlığınıza bağlı birimlere alınan TOMA sayısı nedir? Bu alımlar için yıllar itibariyle toplam ne kadar harcama yapılmıştır?
3- En küçük bir toplumsal gösteride veya hak arayışında TOMA'ların kullanılması ve bu durumun yaygınlık kazanması nedeniyle ülkemizin uluslararası arenadaki itibarının zedelendiği iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
4- Kızılay ve civarında sürekli olarak TOMA'lar beklemektedir. Bu durum iç karışıklıkların olduğu, demokratik kurumların işlemediği ülkeleri andıran bir manzaraya neden olmaktadır. Ayrıca bu araçlar toplumda baskı ve korkuya neden olmaktadır. Başkent Ankara son iki yıldır olağan hale gelen bu manzaradan ne zaman kurtulacaktır?"

BAKMADAN GEÇME!