NATO tatbikatı tartışma yarattı

Güncelleme Tarihi:

NATO tatbikatı tartışma yarattı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2000 00:00

Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in, meslektaşı Papandreu ile görüşmesinin ertelenmesi farklı yankılara neden oldu. Marmaris ve Rodos'ta yapılacak toplantının Ortadoğu krizi nedeniyle Türkiye'nin isteği üzerine ertelendiği açıklanırken Yunan basını "Erteleme, Türkiye'nin NATO tatbikatındaki tutumundandır" yorumu yaptı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Panayotis Beglitis, bugün düzenlediği basın toplantısında dün yapılması planlanan Papandreu-Cem görüşmesinin, Türkiye'nin isteği üzerine ertelendiğini söyledi.

Beglitis, Türk tarafının Rodos ve Marmaris'te yapılacak toplantının ertelenmesini Ortadoğu krizi nedeniyle talep ettiğini, ancak Atina'nın da daha önce Türk tarafını NATO tatbikatı Destined Glory 2000'de yaşanan sorun nedeniyle erteleme talep edebileceği yolunda bilgilendirdiğini açıkladı.

Cem ile Papandreu'nun dün akşam bir telefon görüşmesi yaptıklarını da açıklayan Beglitis, görüşmede Ortadoğu krizinin ele alındığını belirtti. Cem ve Papandreu'nun, NATO tatbikatında ''Türk tarafının Limni ve İkaria adaları üzerindeki hava koridorlarını kullandırmaması nedeniyle'' yaşanan sorunu ele alıp almadıkları yolundaki soruları yanıtsız bırakan Beglitis, bu konunun ikili bir sorun olmadığını NATO çerçevesinde ele alındığını söylemekle yetindi.

Yunan basını ise, Cem-Papandreu görüşmesinin NATO tatbikatında yaşanan kriz nedeniyle ertelendiğini öne sürdü. Gazeteler, görüşmenin ertelenmesinin Atina'da bundan sonra Türk-Yunan yakınlaşması alanında atılacak adımlar konusunda endişe yarattığını da iddia etti.

Yunanistan NATO Tatbikatından çekiliyor

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitri Reppas da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de yapılan tatbikatta, daha önce üzerinde anlaşılan orijinal plana dönülmediği takdirde Yunanistan'ın tüm birliklerini geri çekeceğini kaydetti.

Reppas, ''NATO tatbikatında üzerinde anlaşılmış olan planın uygulanmaması nedeniyle yaşanan bu sorunun NATO tarafından bügün çözümlenmesini bekliyoruz. Orijinal tatbikat planının uygulanmaması halinde yarın tatbikattan çekileceğiz'' dedi.

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı, geçtiğimiz Perşembe günü bir açıklama yaparak, tatbikata katılan Yunan hava birliklerinin harekatlara katılmayacağını bildirmişti. Açıklamada, Türk tarafının, daha önce üzerinde anlaşılmış olmasına rağmen, Limni ve İkaria adaları üzerindeki hava koridorlarının kullanılmasına itirazının bu kararın alınmasına yol açtığını ve Atina'nın NATO'ya başvurduğu vurgulanmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!