NASA, Side'den canlı yayın yapacak

Güncelleme Tarihi:

NASA, Sideden canlı yayın yapacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2006 12:08

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), resmi internet sitesinde 29 Mart tam güneş tutulmasına ilişkin hazırladığı sayfada Side'ye geniş yer verdi. Sitede, tutulma görüntülerini Side'den naklen yayınlayacak Exploratorium Müzesi ekibinin beldeyi “mükemmel altyapısı” sayesinde seçtiği vurgulandı.

Tüm dünyanın gözü, 29 Mart'ta gerçekleşecek tam güneş tutulmasına çevrildi. Türkiye'de güneş tutulması için hazırlıklar sürerken, ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi-NASA, resmi internet sitesinde güneş tutulmasına ayırdığı sayfada Türkiye hakkında bilgilere yer verdi.

“sunearthday.nasa.gov” adresinde, Dünya ile Güneş'in arasına giren Ay'ın gölgesinin Brezilya'nın batı kıyıları, Atlantik Okyanusu, Afrika'da Gana, Nijer'in kuzeybatısı, Nijerya, Libya, Mısır, Akdeniz ve Türkiye'ye düşeceği belirtildi. Sitede, ABD'nin San Francisco kentinde bulunan “Exploratorium Müzesi”nden gelecek ekibin Side'de güneş tutulması görüntülerini dünyaya naklen ileteceği kaydedildi.

NASA'nın internet sitesinin bağlantı sağladığı Exploratorium Müzesi'ne ait sitede ise “Neden Side, Türkiye?” başlığı altında, Ay'ın gölgesinin düşeceği diğer merkezlerden canlı yayın yapılamamasının sebepleri anlatıldı. Sitede, Exploratorium ekibinin canlı yayın için yer seçiminde tutulma süresi, iklim ve konaklama koşulları, temiz gökyüzü, teleskop ve diğer cihazların güvenli transferi gibi kriterlere baktığı vurgulandı.

Ekibin, yaptığı incelemede, Libya'daki iklim koşullarının değişken olduğu ve kum fırtınalarının yaşanabileceği belirlendi.
Ekibin, yüzde 60 görüş açısına sahip Mısır'ı ise altyapı yetersizliği ve seyahat zorluğu yüzünden seçmediği kaydedildi.
Sitede, güneş tutulması süresinin Side'de 3 dakika 41 saniye olacağı, tutulmanın gözlenme açısının ise yüzde 48 olacağı belirtildi.

Exploratorium ekibinin Side'yi “altyapısının mükemmelliği” ve havaalanına yakın oluşu sayesinde seçtiği kaydedilirken, Side Belediye Başkanı Osman Delikkulak için de övgü dolu ifadelere yer verildi. Sitede, Delikkulak'ın fotoğrafı konularak, “Belediye başkanı çok destekleyici” ifadesi kullanıldı.

Sitede ayrıca Manchester Astronomi Birliği, Malezya Uzay Ajansı ve Pasifik Astronomi Birliği'nin de arasında bulunduğu düzinelerce grubun Side'ye geleceği vurgulandı.

2 TONLUK CİHAZ

Exploratorium Müzesi'nin internet sitesinde, Side'ye teleskoplar, filtreler, kameralar, mikrofon ve bilgisayarların içinde bulunduğu 29 sandıkla gelineceği, bu cihazların toplam ağırlığının ise 2 tonu bulacağı belirtildi.

Side'den gerçekleştirilecek canlı yayında elde edilecek verilerin önce uydu aracılığıyla Londra'ya, buradan fiber optik bağlantıyla Atlanta'ya gönderileceği, buradan da yine uydu aracılığıyla görüntülerin Exploratorium Müzesi, diğer müzeler, televizyon istasyonları ve internet sitelerine verileceği bildirildi.

İnternet sitesinde, uydu yayınının çok sayıda müze ve basın ajansı tarafından kullanılacağı da vurgulandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!