Nargin şehitlik olsun

Güncelleme Tarihi:

Nargin şehitlik olsun
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2007 00:00

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e bir mektup gönderen AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, 1. Dünya Savaşı'nda 10 bine yakın esir Türk askerinin Ruslar ve Ermeniler tarafından şehit edildiği Bakü açıklarındaki Nargin Adası'nın şehitlik yapılmasını önerdi.

Tayyareci Vecihi Hürkuş'un da kaçana kadar adada esir kaldığını belirten Çömez, "Pek bilinmeyen bu trajedi gün ışığına çıksın" dedi.

AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e mektup göndererek, Birinci Dünya Savaşı’nda esir kampı olarak kullanılan ve 10 bine yakın Türk askerinin şehit edildiği Nargin Adası'na şehitlik yapılmasını önerdi. Çömez mektubunda, Hazar Denizi'nde, Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'nün karşısında, 45 dakikalık bir mesafede Nargin Adası bulunduğunu belirtti. Çömez, Ruslar tarafından ağır suçluların konulduğu bu adanın Birinci Dünya Savaşı sırasında, Prens Oldenburg'un talimatıyla esir kampına dönüştürüldüğünü bildirdi. Çömez, 1914-1915 yıllarında, Anadolu köylerinden esir alınan yaşlı insanlar, kadınlar, çocuklar ile sayıları 10 bini bulan Türk askerinin buraya getirildiğini ve çoğunun şehit olduğunu kaydetti.

YÜRÜYEREK ERZURUM'A GELDİ
/images/100/0x0/55ea7b3bf018fbb8f882c92f


Çömez, adaya getirilen Türk esirlerin çoğunun, susuzluktan, yılanların zehirlemesiyle ve Rusların kurşuna dizmesi ile şehit olduğuna dikkati çekti. Turhan Çömez, o dönemde Ruslarla işbirliği içinde olan Ermeni askerler ve subayların da Türklere işkence yaptığını bildirdi. Çömez, uçak düşüren ilk tayyareci Vecihi Hürkuş'un uçağının Ruslar tarafından düşürülünce esir alınarak Nargin Adası'na getirildiğini belirtti. Çömez, adadan yüzerek kaçan Hürkuş'un, Azeri Türklerinin yardımıyla kurtulduğunu, yaya olarak Erzurum'a kadar geldiğini anlattı.

BU TRAJEDİYİ PEK BİLENİMİZ YOK

1918'de bölgeye giden Osmanlı askerlerinin, sağ kalan esirleri kurtardığını kaydeden AKP'li Çömez, mektubunda şunlara yer verdi: "Sarıkamış'ta donarak şehit olan 90 bin askerimizin trajedisini hepimiz biliyoruz. Ancak Nargin Adası'na getirilen ve çoğu şehit olan 10 bin askerimizi pek bilmiyoruz. Nargin Adasına bir şehitlik ya da anıt yapılması, tarihi gerçeklerin daha fazla bilinmesine ve anlaşılmasına katkı sağlayacaktır."

YILANLARIYLA MEŞHUR BİRADA

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün karşısında, Hazar Denizi'nde bulunan Nargin Adası, 3.1 kilometre uzunluğu ve 900 metre eni ve yaklaşık 900 dekarlık yüzölçümüyle bölgenin en büyük adası. Su kaynağı ile bitki örtüsü bulunmayan ada, yılanlarıyla ünlü. Bu yüzden tarihte Yılan Adası olarak da anılır. Rusların uzun yıllar "hapishane ada" olarak kullandığı Nargin'de ilk yapılaşma, 1814'te yapılan bir deniz feneriydi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!