Namus bekçisi kaymakama bak

Güncelleme Tarihi:

Namus bekçisi kaymakama bak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Eşi rüşvet alırken suçüstü yakalanan, kendisine de işten el çektirilen Beşiktaş Kaymakamı Naim Dalkılıç, Alanya'da kaymakamken bir numaralı ‘‘namus bekçisi’’ydi. Turistlerin kent içinde mayo ile dolaşmasını yasaklayan Dalkılıç'ın adı, ‘‘mayo düşmanı’’na çıkmıştı.

Eşi Ayten Dalkılıç, polisin süresiz olarak kapattığı bir barı açtırmak için 1000 dolar rüşvet alırken suçüstü yakalanan Beşiktaş Kaymakamı Naim Dalkılıç, 1985 yılında Alanya'da kaymakamlık yaparken namus bekçiliğine soyunmuştu. Kaymakam Dalkılıç, turistlerin kent merkezinde mayo ile dolaşmasını yasaklayarak, gazetelere konu olmuştu. Bu olay yüzünden Dalkılıç'ın adı da o zamanlar ‘Mayo düşmanı kaymakam’a çıkmıştı. Alanyalılar'ın namusunu koruma bahanesine sarılan Kaymakam Naim Dalkılıç, o dönem yaptığı açıklamalarda, örf ve adetleri koruduğunu, yetkiyi de yasadan aldığını söylemişti. Aradan tam 13 yıl geçtikten sonra bu kez istanbul'da Beşiktaş Kaymakamı olarak gündemin vitrinine yerleşen Naim Dalkılıç, adı rüşvete karıştığı için görevden oldu. Mayo düşmanı kaymakamın meslek namusu, eşine yöneltilen rüşvet iddiasıyla gölgelendi.

TUTUKLANDI

Dalkılıç'ın eşi Ayten Dalkılıç ise ‘resmi nüfuz’ kullanarak bar sahibi Günhan Aygen'den 1000 dolar aldığı iddiasıyla tutuklandı. Ayten Dalkılıç, suçüstü hükümleri uyarınca hakkında derhal iddianame hazırlanıp 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'ne çıkarıldı. Mahkeme savcısı TCK 278/1'e göre ‘Resmi Nüfuz Ticareti’nden 5 yıla kadar hapsi istenen sanık Dalkılıç'ın ikametinin sabit olduğu gerekçesiyle tutuksuz yargılanmasını istedi. Mahkeme yargıcı savcının aksine Dalkılıç hakkında ‘suçun vasıf ve mahiyeti ile toplumda infiale neden olmak’ gerekçeleriyle tutuklama kararı aldı. Polisle anlaşarak suçüstü yaptıran müşteki Günhan Aygen, ‘‘Vatandaşlık görevimi yaptım’’ derken, sanık Dalkılıç, ‘‘Borç vermiştim. Ruhsat alamayan bar sahibi komplo kurdu’’ iddiasında bulundu. Ayten Dalkılıç, şunları söyledi:

‘‘Komplo kurbanıyım. Ruhsat alamayan ve işi bozulan bar sahiplerinin komplosuna kurban gittik. Günhan Aygen'in ablasıyla 3 yıldır tanışırım. Eskiden müdürlük yaptığım özel ilkokulda çocuğu okuyordu. Taksitleri ödeyemediği için kendisine borç para vermiştim. Olay günü bar sahibinin eşi ödeme yapacağını söyledi. Alacağımı teslim almak için gittim. Kimseden rüşvet almadım.’’

Duruşma ertelenirken, Dalkılıç çok sayıda polis eşliğinde cezaevine götürüldü. Ayten Dalkılıç'ın avukatı Haluk Bozovalı ise olayı ‘Komplo’ olarak niteleyip, müvekkilinin daha önce verdiği borcu teslim alırken tuzağa düşürüldüğünü iddia etti.

Kaymakam Naim Dalkılıç hakkındaki iddialarla ilgili dosya ise 3628 sayılı Mal beyanı yasasının 17/2 maddesine göre ifadesinin alınması ve soruşturma yapılması için İstanbul Valiliği'ne gönderildi.

Vatandaşlık görevimi yaptım

Polisle anlaşarak suçüstü baskınını gerçekleştiren ve dün sabah erken saatlerde savcılığa ifade veren On The Rocks adlı barın sahibi Gülhan Aygen, 1000 dolarlık rüşveti zanlı kaymakam eşine verdiğini kabul ederek, ‘‘Vatandaşlık görevimi yaptım’’ dedi. Aygen, önceki gün savcılığa verdiği dilekçede, barını açtırmak için Beşiktaş Kaymakamı Naim Dalkılıç'ın eşi Ayten Dalkılıç'ın kendisinden para istediğini bildirdi. Etiler'deki Kapkara adlı barın da ortaklarından olan Aygen, dilekçesinde, ‘‘Beşiktaş Kaymakamı Naim Dalkılıç'ın eşi Ayten Dalkılıç benden 5 bin dolar istedi. Pazarlık sonucu parayı 1000 dolara indirdim. Ayten Dalkılıç, kocasına rica edip işyerimi açtırabileceğini söyledi’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!