Nakil yapılamaz’ denildi böbrek nakli oldu

Güncelleme Tarihi:

Nakil yapılamaz’ denildi böbrek nakli oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2008 11:44

ANTALYA'da Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) adı verilen nadir görülen bir bağışıklık sistemi hastalığı bulunan 35 yaşındaki Esra Orun, Ankara'da beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan 6 yaşındaki Muzaffer Güneş'in böbreğiyle yeniden yaşama tutundu.

Haberin Devamı

Yıllarca doktorların ‘Bu tür hastalara nakil olmaz’ dediğini belirten Esra Orun, “Ben ve doktorlarım imkansızı başardık” dedi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde beynindeki tümör yüzünden beyin ölümü gerçekleşen 6 yaşındaki Muzaffer Güneş'in organları, ailesinin bağış yapması üzerine operasyonla alındı ve nakil yapılacak hastalar belirlendi. Minik Muzaffer'in bir böbreği ile iki korneasının Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki hastalara, diğer böbreğinin Antalya'ya, karaciğerinin ise İstanbul'a gönderilmesi kararlaştırıldı. Bağışlanan böbreğin, Antalya'da SLE adı verilen nadir görülen bir bağışıklık sistemi hastalığı bulunan Esra Orun'a uygun olduğu belirlendi. Nakil öncesi Orun'a, ameliyata gireceği özel hastanede son testleri yapılırken, bağışlanan böbrek de uçakla Antalya'ya gönderildi.

Testlerin ardından Esra Orun dün saat 19.30 sıralarında Prof. Dr. Alper Demirbaş ve ekibi tarafından ameliyata alındı. 2 saat süren ameliyatta böbrek nakli başarıyla gerçekleştirildi. 15 yıldır SLE hastalığıyla mücadele ettiğini belirten Esra Orun, yıllarca doktorların ‘Bu tür hastalara nakil olmaz’ dediğini belirterek “Ben ve doktorlarım imkansızı başardık” dedi.

‘AİLEYE ÖMÜR BOYU MİNNET DUYACAĞIM’

Hastalığına teşhisin 1993 yılında konulduğunu anlatan Esra Orun, SLE'nin vücudundaki organlarında tahribata neden olduğunu söyledi. Hastalığın etkisiyle böbreklerinin iflas ettiğini ve son 1 yıldır diyalize girmek zorunda kaldığını anlatan Orun, yaşamak için organ naklinden başka seçeneği kalmadığını dile getirdi. Beklediği böbreğin bulunduğu haberiyle çok büyük mutluluk yaşadığını vurgulayan Esra Orun, şöyle dedi:

“Duyduğum zaman çok sevindim ama böbreğini alacağım kişinin 6 yaşında bir çocuk olduğunu duyunca içim sızladı. Bu kararı vermek o aile için çok zor. Bugünlerde insanlar kendi çocukları için organlarını bağışlamıyor. 6 yaşındaki bir çocuğun ailesinin organ bağışı kararı alması çok önemli ve çok güzel bir hareket. Böyle bir karar aldıkları için kendilerine çok teşekkür ediyorum. 6 yaşındaki evlatlarının organlarını bağışlayıp ölümü bekleyen hastalara umut oldukları için Güneş ailesine ömür boyu minnet duyacağım.”

Nakli gerçekleştiren ekibin başı Prof. Dr. Alper Demirbaş ise “Hastamıza Ankara'dan akşam saatlerinde gelen böbreği, yaklaşık iki saat süren başarılı bir ameliyatla naklettik. Hastamızın durumu çok iyi. Kısa sürede ayağa kalkıp normal yaşamına dönebilecek” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!