MÜYAP Türkiye Müzik Emdüstrisi Ödülleri sahiplerini buldu

Güncelleme Tarihi:

MÜYAP Türkiye Müzik Emdüstrisi Ödülleri sahiplerini buldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2007 02:18

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen törende konuşan MÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Forta, bu yıl 5'incisi gerçekleştirilen ödül töreninin, Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nün kutlandığı 26 Nisan tarihine denk geldiğini belirtti.

Bir albümün üretilmesinin arkasında yoğun bir emek sürecinin bulunduğunu ve bütün toplumların bu yaratıcı emeğin sahiplerine haklarını teslim etmek zorunda olduğunu ifade eden Forta, şöyle konuştu:
“Ama ne yazık ki onların emeklerini korsan kaset ve CD alarak, internetten izinsiz şarkı indirerek gasp ediyoruz. Devlet olarak fikri mülkiyetin en az eşya mülkiyeti kadar önemli olduğunu fark edemiyoruz. Oysa sorun sadece müzik eserlerinin yağmalanması değildir. Fikri mülkiyetin korunma düzeyi o ülkenin aynı zamanda çağdaşlık göstergesidir. Düşünce ürünlerinin çalınmasına göz yuman toplumlar, insana gerekli değeri vermeyen toplumlardır. Bizler ülkemizin 'korsan ülke' ilan edilmemesi için, yaratıcı insanların hakkını alabilmesi için meslek birlikleri olarak bütün gücümüzle çalışıyoruz. Ve herkesi bu kavgaya omuz vermeye çağırıyoruz.”

Müzik dünyasında devrim gibi bir gelişme olan MP3 çalarların herkesin hayatında yerini aldığına işaret eden Forta, müzik endüstrisinin bu yeni duruma ayak uydurmaya çalıştığını, yaşanan krizin esas kaynağının bu olduğunu söyledi.
Bülent Forta, bunun, varlığını hep kaset, CD gibi fiziki ürün satışına bağlamış bir endüstri için zor bir durum olduğunu dile getirerek, “Ama müziğin gücüne inanıyoruz. Yeni yeni iş modelleri ve hak sahiplerinin haklarını alabilecekleri sistemler şimdiden boy vermeye başladı. Övünçle söylemek gerekirse, bu konuda dünyanın gerisinde değiliz; dijital müzik alanında Türkiye bir model ülke olarak görülmeye başladı bile. Mobil ve internet satışında dünyanın gelişmiş müzik pazarlarının hemen arkasında yer alıyoruz” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Hikmet Kaçdıoğlu da fikri mülkiyetler üzerindeki kayıt dışı korsan faaliyetlerin ekonomik kayıplara neden olduğunu, bu kayıplar dolayısıyla insanların bu alanlarda yatırım yapmaktan kaçındıklarını ifade etti.

Kaçdıoğlu, korsan faaliyetlerin engellenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığına, yasaları uygulayan birimlere ve bütün topluma görev düştüğünü söyledi.

-ÖDÜLLER-

Konuşmaların ardından, albümlerin çıkış tarihlerinden itibaren toplam satış rakamlarına göre düzenlenen “Diamond”, “Platin” ve “Altın” ödüller, aralarında sinema sanatçılarının da bulunduğu ünlüler tarafından sahiplerine verildi.
Ödüle değer görülen sanatçılar ve şirketler şöyle:

Diamond Ödüller:
-----------------
İbrahim Tatlıses-İdobay
Ferhat Göçer-Doğan Müzik
Serdar Ortaç-Emre Grafson
İsmail YK-Avrupa Müzik.

Platin Ödüller:
---------------
Kenan Doğulu-Doğan Müzik
İntizar-Boğaziçi Müzik
Mahsun Kırmızıgül-A1 Müzik
Minik Dualar Grubu-Metin Gım
Ebru Gündeş-Emre Grafson
Funda Arar-TMC
Ferhat Göçer-Doğan Müzik

Altın Ödüller:
--------------
Kayahan-Doğan Müzik
Hande Yener-Üçüncü Göz
Gülşen-Üçüncü Göz
Demet Akalın-Seyhan Müzik
Gülben Ergen-Seyhan Müzik
Hüsnü Şenlendirici-RH Pozitif
Rober Hatemo-Avrupa Müzik
Rafet El Roman-Emre Grafson
MFÖ-Doğan Müzik
Belkıs Özener-Kalan Müzik
Yıldız Tilbe-Seyhan Müzik
Nazan Öncel-Avrupa Müzik
Eylem-Dokuz Sekiz Müzik
Volkan Konak-Doğan Müzik
Ajda Pekkan-Doğan Müzik
Hüseyin Turan-Seyhan Müzik
Engin Nurşani-De-Ka Yapım
Ankaralı Namık-Süper Müzik
Orhan Gencebay-Kervan
Yaşar-Seyhan Müzik

-DİJİTAL UYGULAMALARDA KULLANILAN YAPITLAR-

Bu yıl ilk kez düzenlenen “Dijital uygulamalarda en çok kullanılan yapıtlar” ödüllerini ise “İmkansız Aşk” şarkısıyla Cem Yıldız ve TMC, “Git Hadi Git” şarkısıyla İsmail YK ve Avrupa Müzik ile “Sensiz Olmam” şarkısıyla İntizar ve Boğaziçi Müzik kazandı.
“En İyi Yabancı Kadın ve Erkek Vokali” ödüllerine de “You're My Music” albümündeki yorumuyla Natalia ve yapımcı firma Yeni Dünya Müzik ile “On an Island” albümündeki yorumuyla David Gilmour ve yapımcı firma EMI-Kent değer görüldü.
Gecede, “Yaşar Kekeva Onur Ödülü” de Kayahan'a verildi.
Törene, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Ali Rıza Binboğa'nın da aralarında bulunduğu sanat dünyasından çok sayıda davetli katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!