Mutant virüs ne demek? Covid testine ek mutant testi yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Mutant virüs ne demek Covid testine ek mutant testi yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2021 07:58

Türkiye’de de mutant virüsün tespit edilmesi ardından Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Sağlık Bakanlığı, COVID-19 testi yapan hastanelere, İngiltere kökenli mutant virüsü tespit için yeni bir kit yolladı. Testi pozitif çıkan herkese mutant testi yapılacak. Peki, mutant virüs ne demek?

Haberin Devamı

İngiltere'de bilim insanları, mutasyon geçirmiş yeni koronavirüs türünün, salgının seyri ve yeni geliştirilen aşıları nasıl etkileyeceğini anlamaya çalışıyor. Bir virüsün genetik kodunda meydana gelen değişiklikler sonucu ortaya çıkan yeni türe mutant virüs deniyor.
Salgın döneminde çok sayıda genetik mutasyon ve çok sayıda viral varyant ortaya çıktı.

Mutasyon geçirmiş virüsün, özellikle İngiltere'de vaka sayılarının hızla artmaya başladığı bölgelerde tespit edilmesi, virüsün son mutasyonla birlikte daha bulaşıcı hale geldiği endişesini de doğurmuş durumda.

İngiltere'de hastalananların temaslarını izleyen sistemde toplanan veriler, yeni varyantın enfekte ettiği kişilerin, hastalığı, virüsün eski versiyonlarına kıyasla çok daha fazla insana bulaştırdıklarını ortaya koydu.

Bir kişinin viral yükü ne kadar yüksek ise genellikle çevreye bulaştırma kapasitesi de o kadar yüksek oluyor.

Mutant virüs ne demek

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın mutant virüse 17 ilde görüldüğünü açıklaması ardından vaka sayılarının da artış gözlemlendi. Ülkemizde şu anda İngiltere kökenli olan mutasyonun 17 ilde 128 kişide görüldüğü bildirilmişti. Sağlık Bakanlığı COVID-19 testi yapan hastanelere, İngiltere kökenli mutasyonu tespit edebilecek kitler yolladı. Bu hafta içinde artık testi pozitif çıkanlara mutant virüsü tespit eden kit ile ikinci bir test yapılacak. Bu yapılmaya başlanınca da mutant kökenli virüsün Türkiye’de yüzde kaç görüldüğü netleşmiş olacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!