Müşteri fişleten, meyhane kapattıran içki yasağı kalktı

Güncelleme Tarihi:

Müşteri fişleten, meyhane kapattıran içki yasağı kalktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

O kafa Kordon'a çarptı

Ege'nin incisi İzmir, çağdışı bir yasakla çalkalandı. Fuar'ın açılmasına bir gün kala restoran ve lokantaların açık kısımlarında içki servisi yapılması Valilik kararıyla yasaklandı. Ancak, gelen yoğun tepkiler üzerine Valilik, çağdışı yasaktan dün akşam saatlerinde çark etti.

EGE'nin incisi, Türkiye'nin 3'üncü büyük kenti İzmir'de Fuar'ın açılmasına bir gün kala restoran ve kafeteryaların dışarıya içki servisi yapmasının yasaklanması ortalığı karıştırdı. Valilik kararıyla konulan yasak, dün akşam saatlerinde yoğun tepkiler nedeniyle kaldırılmak zorunda kalındı. Emniyet Müdürlüğü yasağı tebliğ ettiği günün akşamında denetimlere başladı, kaldırım ve bahçelerine koyduğu masalara servis yapan işletmeler için müşterilerin kimlik kaydını da alarak tutanak yaptı. Bu uygulama şaşkınlık ve tepkiyle karşılandı. Yüzlerce yıldan beri meyhaneleri ile ünlü Kordonboyu'ndaki restoran ve kafeteryaları işletenler neler olup bittiğini anlamaya çalışırken, bazıları eylem yapmayı önerdi. Bazıları da masaları toplayıp uygulamayı protesto etti. Akşam saatlerinde Kordonboyu'na gelip dışarıya içki servisi yapılmadığını gören İzmirliler de duruma tepki gösterdi. Uygulamanın yanlış olduğunu belirten vatandaşlar, ‘‘Bu sıcakta İzmir gibi turistik bir yerde kim kapalı yerde yemek yer? Yasakçı zihniyeti protesto ediyoruz’’ dediler.

ÇAĞDIŞILIK

Polis gündüz tebliğini yaptığı kararı gece de denetledi. Polis ekipleri İzmir'in dört bir yanında içki satışı yapan yerlere giderek yasağa uyulup uyulmadığına baktı. Kordon'da yasağa uyulurken Alsancak'ın meyhaneler sokağı başta olmak üzere birçok yerinde yasağa uyulmadığı görüldü. Polis burada da dışarıda oturup içki içen müşterilerin kimliklerini tek tek toplayıp kayda geçirdi. İşletme sahipleri hakkında da tutanak yapıldı. Uygulamayı şaşkınlıkla karşılayan müşteriler ve işletmeciler zaman zaman polislerle tartıştı. İzmir Emniyet Müdürü Hasan Yücesan, ‘‘Açılması izne bağlı yerlerle ilgili yönetmelik’’i gerekçe gösterdi.

KORDON'U GÖRMEMİŞ

Emniyet güçlerine özellikle gençlerin korunması için talimat verdiğini hatırlatan İzmir Valisi Alaattin Yüksel, yasak kalkmadan önce şunları söylemişti: ‘‘Kordonboyu denilen saha (ki ben o bölgeyi görmedim) dün ve bugün aldığım bilgiler doğrultusunda bir düzenlemenin yapıldığı, lokantaların bu bölgede bulunduğu ve içkili yerlerin topluca faliyette olduğu alan olduğunu öğrendim. Bugün asayiş toplantısında emniyet birimlerine talimat verdim. Bu konunun bir kez daha incelenmesini İzmir'i taşıyan, İzmir'i temsil eden bu yerde (Kordonboyu) kanuna uygun olmak kaydıyla yeniden bir uygulama yapılacaktır. Bana hiç kimse diyemezki; ‘buranın adeti böyle biz buradan para kazanıyoruz.' Devlet adetlerle yönetilmez.’’

SON ANDA ÇARK

Vali Alaaddin Yüksel, makamında saat 14.30’da gazetecilere bu açıklamayı yapmasına karşın, akşam saatlerinde tepkilere dayanamayıp geri adım attı ve İzmir genelinde açık havada içki servisi yasağını kaldırdı. Valiliğin akşam saatlerinde Emniyet Müdürlüğü'ne verdiği talimatın ardından, karakoldaki polisler, içki satan işyerlerini telefonla aradı. Polisler, işletme sahiplerine, halkı rahatsız etmeden ve kendilerine gösterilen yerleri taşmamak kaydıyla açık havada da içki servisi yapabileceklerini duyurdu.

Kavak'ta bile O kafa

İzmir Kordon'da son anda kaldırılan çağdışı anlayışın bir benzeri de İstanbul'da yaşanıyor. Anadolu Kavağı'nda 1969 yılından beri çalışan 6 içkili restoran, Beykoz Kaymakamı Coşkun Ertürk'ün emriyle kapatıldı. Maliye kayıtları ve içki ruhsatı olmadığı gerekçesiyle kapatılan restoranların esnafı, ‘‘Evrakımız tamam. Bizi Rumelikavağı İlköğretim Okulu'na 100 metreden daha yakın olduğumuz için kapatıyorlar. Bu durumu şifaen söylediler ama kayda geçirmiyorlar’’ diye isyan etti. Kapatılan Mercan, Doğanay, Sempati, Altınbalık ve Gözde Restoran'ın sahipleri, aynı mesafe içinde dört içkili restoran daha bulunduğunu, ancak bu iş yerlerinin, müsamaha gösterilerek kapatılmadığını ileri sürdüler. Doğanay Restoran'ın sahibi Fikri Çavdar, kapatılan işyerlerinin evrak eksiği olmadığını belirterek, ‘‘Burayı 1969'dan beri çalıştırıyorum. Bu güne kadar hiçbir yerel yönetimle böyle bir problem yaşamadık. Bu uygulamayla ilgili defalarca görüşme talebinde bulunduk ama kaymakam bey bizimle görüşmedi. Uygulama keyfi ve siyasidir. Okulun tam yanında orduevi var. Okulun bahçesine 1-2 metre uzakta içki içiyorlar. Kaymakam'ın gücü bize yetiyor’’ dedi.

Olmadı Vali Bey

Vali Alaaddin Yüksel'in Balıkesir'den İzmir'e atanmasının ilk ayında İzmir'de ilginç bir yasak yürürlüğe kondu. Valiliğin talimatıyla harekete geçen Emniyet Müdürü Hasan Yücesan'ın emri ile İzmir'de içkili restoran ve kafeterya çalıştıran tüm işletmeciler geçen Perşembe günü öğleden sonra karakollara çağırıldı. İşletmecilere sadece içki ruhsatı aldıkları kapalı mekana içki servisi yapmaları gerektiği hatırlatılan bir kağıt imzalatıldı. Aksi halde para ve kapatma cezaları uygulanacağı açıklandı. Vali Yüksel yasağın ikinci gününde, geri adım atıp yasağı kaldırmasından saatler önce basına şunları söyledi: ‘‘Sosyal hayatımızın ayrılmaz parçası olan umuma açık içkili yerlerin hangi kurallara uyacağı yasalarla belirlenmiştir. İlde kanun ve yönetmelikleri uygulamakla yükümlü olan İzmir Valisi elbetteki gençler ve çocukların uyuşturucu içki ve sigara gibi her türlü zararlı alışkanlıklardan korunmasını sağlamak en önemli görevidir. 11 Eylül'de yeni öğretim yılı başlıyor. Bunun öncesinde ben de İzmir'in tamamında her akşam geç saatlerde vatandaş Alaaddin Yüksel olarak şehre çıkıp gözlemlerde bulundum ve gördüm ki açıkta içki satmaması gereken büfeler özellikle gençlerin bulunduğu mekanlarda içki satışı yapıyor. Bu kesinlikle bizim kabul edeceğimiz bir hadise değil’’ dedi.

Şaşırıp kalmıştı

Yasaktan haberi olmadan önce Kordon'u gezen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Priştina şaşırıp kalmıştı. Yasak kalkmadan önce yeniden düzenlenen ve Paris'deki örneklerini aratmayan Kordonyolu Projesi'ni incelemek üzere buraya gelen Piriştina işletmecilerin şikayetleri ile karşılaşınca, ‘‘Konuyu yeni öğrendim. Bizim dışımızda gelişen bir olay. Ancak Emniyet Müdürlüğü'nün bizim Kordon'da yaptığımız çalışmalara engel olacak bir uygulama içine gireceğini düşünmüyorum. En kısa zamanda bizim de Kordonyolu Projesi'ndeki amacımızla çelişmeyen bir yöntem bulunması için Emniyet Müdürü ve Vali'yle görüşeceğim’’ demişti.

Şarkıların Kordon'unda uygarlığa dönüş

İzmir'in Kordonboyu her dönemde gençlerin, aşıkların buluşma yeriydi. ‘‘Belki de saat 10'da. Buluşalım Kordon'da’’ dizeleriyle şarkılara konu olan Kordonboyu'nda özellikle gün batarken soğuk biralarını yudumlayan gençler Avrupa'daki yaşıtları kadar özgür bir ortamda sohbet edip, günün yorgunluğunu çıkarma şansına sahipti. İlginç yasağın başlamasıyla birlikte fotoğraftaki gençler, bir anda bu keyiflerinden oldular, ancak iki günde yeniden bu şansı yakaladılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!