Müslüman parasına zoraki İslami banka

Güncelleme Tarihi:

Müslüman parasına zoraki İslami banka
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2007 00:00

Malezya İslam Partisi PAS, 1951’de, Malezya’nın bağımsızlığından önce kurulan İslamcı bir siyasi parti.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

1955’teki ilk seçimlerden beri faaliyet gösteriyor. 15 yıldır ana muhalefet partisi. Temel amacı Malezya’ya Şeriat’ı getirmek ve İslam’ı yaymak. 1990’den beri ülkedeki 14 eyaletten Teranganu ve Kelantan eyaletleri PAS’ın kontrolü altındaydı. Şimdi sadece Kelantan Eyaleti’ni yönetiyorlar. Bir eyalet kaybetmelerinin sebebi olarak ise iktidar partisi UMNO’nun seçimlere hile karıştırmasını gösteriyorlar. Şu anda mecliste yedi sandalyeleri var. En son seçimde oyların yüzde 30’unu aldılar. PAS’ın yönettiği Kelantan Eyaleti’nin Kota Bharu Kenti’ne gittik. Eyaletin Başbakanı ve Malezya’nın dini lideri Nik Abdülaziz’le görüştük. Bizimle çok açık konuştu.

ILIMLILIK OLMAZ Malaylar, laiklik taraftarı değildir. "Ilımlı İslam" kavramını Malezya’da iktidar partisi UMNO çıkardı. Bu İslam’ın özünden kaçmaktır. Ama biz Kelantan Eyaleti’nde İslam’ın bir devlet ideolojisi olabileceğini kanıtladık. Ilımlı olmasına gerek yok.

İSLAM BANKALARI Kelantan’da yıllardır uyguladığımız İslami program, insanların kendine güvenini ve refah seviyesini artırdı. İslam bankaları açtık ve Kelantan’daki bütün Müslümanların paralarını buraya yatırmasını zorunlu kıldık. Bu bankada faiz uygulanmaz çünkü faiz haramdır.

ÜÇ ODALI EVLER Yeni bir konut sistemi getirdik. Buna göre mimarlar her eve en az 3 oda yapmak zorunda. Biri ebeveyn için, biri erkek, biri kız çocuk için çünkü onların aynı odada kalması İslam’a aykırı.

REHİNE DÜKKANLARI Üçüncü önemli sistemimiz rehine dükkanları. Örneğin buraya altın bileziğinizi bırakıp karşılığında bir miktar para alıyorsunuz. Paranız olduğunda gelip tekrar bileziğinizi alıyorsunuz.

SİGARA GÜNAHTIR Dördüncü hareketimiz Kelantan’daki sigara fabrikasını kapatmak oldu. Çünkü sigara içmek İslam’a aykırdır.

TÜRBAN ZORUNLU Beşinci kural da devlet dairesinde çalışan bütün kadınların türban takması zorunlu. Vatandaşlar için bunu zorunlu kılmadık ama telkinlerde bulunuyoruz.

MÜSLÜMAN OLSUNLAR Şu anda direkt olarak gayrimüslim olan Çinli ve Hinduların üstünde çalışmıyoruz. Ama ben her hafta vaaz veriyorum, gayrimüslimlerin cenazelerine katılıyorum. Her yerde İslam’ın güzelliklerini anlatıyorum ki onlar da isteyerek Müslüman olsunlar.

İRAN GİBİ OLMAYIZ İran’daki İslam yönetimini destekliyorum fakat onlar Şii, biz Sunni’yiz. İran gibi olamayız. Bizim finans desteğimiz kişisel bağışlar ve özel şirketlerden gelen bağışlar...

LAİKLİK DİNE AYKIRI Erbakan’ın davetlisi olarak gelip Atatürk Stadyumu’nda konferans vermiştim yıllar önce. Siz ilk Müslüman laik devletsiniz ve bunu Mustafa Kemal Atatürk yaptı. Bana göre Atatürk’ün yaptığı İslam dinine aykırı. İslam devleti laik olamaz. İslam ve politika iç içe olmalıdır. Çünkü Hz. Muhammed aynı zamanda devlet başkanıydı.

AKP’Yİ ÖRNEK ALIYORUM Ben burada, AKP’nin uyguladığı birçok stratejiyi örnek alıyorum. Yavaş ve derinden ilerliyorlar. Orduyla ve AB’yle dengeyi kuruyorlar, kimseyi fazla sinirlendirmiyorlar. Çok iyi düşünülmüş, diplomatik bir stratejileri var. Ben onlarınkini Hz. Muhammed’in diplomasisine benzetiyorum.

TARİHİ BİLİYORLAR Müslümanlar ve gayrimüslimler Hudeybiye Antlaşması’nı imzalarken, Hz Muhammed ilk önce ’Bismillahirrahmanirrahim’ kelimesini kullanmak istemiş. Fakat gayrimüslimler itiraz edince, antlaşma ’Tanrı’ın adıyla’ diye başlamış. İmzasını da ’Muhammed Resulallah’ diye değil, ’Muhammed’ olarak atmış. AKP bu tarihi biliyor, çok iyi özümsemiş ve aynı diplomatik yöntemi izliyor. Umarım Türkiye’de AKP sayesinde alevlenen İslam bilinci, laikliği yok eder.

Müslüman parasına zoraki İslami banka
Elaine, Marylin, Jaz, Sui... Dört süper güzel genç Çinli kadın. Bir yandan üniversiteye gidiyor, bir yandan da modellik ajansında çalışıyorlar. Bütün Malay arkadaşlarının artık türban taktığını gözlemlediklerini söylüyorlar: "İslamlaşma henüz biz Çinlilerin hayatını etkilemiş değil. Ama bir gün gittiğimiz bir restoranda domuz eti yiyemez, içki içemez olursak, buna tepkimizi koyarız. Malezya bugüne kadar her ırkın yaşam biçimine saygı gösteren bir ülke oldu, öyle de kalmalı."

Michelle (26) ve Sandita (32), bir halkla ilişkiler şirketinde çalışan iki Hindu. Öğlen vakti şehrin
Müslüman parasına zoraki İslami banka
merkezindeki pizzacıda, yemekle birer kadeh şarap içerken bize Malezya’yı anlattılar: "Ülkede İslam’ın etkilerinin arttığının farkındayız ama din polisi sadece Malaylara benzeyenlerin yanına yaklaşır, bize bulaşmaz. Fakat şöyle bir komik durum var: Hintlilerle Çinlilerin evliliğinden doğan çocuklar da tip olarak Malay’a benzer. Bazen onlara da gidip ’Niye böyle giyiniyorsunuz’, ’Niye oruç tutmuyorsunuz’ diye soruyorlar. Müslüman olmadıklarını anladıklarında ise uzaklaşıyorlar."

Duvar afişinde mecburi kıyafet

KUALA Lumpur’dan karayoluyla 400 km, uçakla bir saat sürüyor Kelantan Eyaleti. Kuala Lumpur’dan sonra burası başka bir cumhuriyet. Şehrin belediye başkanı Takuyyiddin Hassan, bizi önce şehrin övünç kaynağı, Asya’nın da en eski camisi olan Kampung Laut’a götürdü. Minaresi ve kubbesi olmayan, çivi kullanılmadan, bambularla yapılmış 18. yüzyıla ait bir yapı. Zaten şehirdeki Şeriat mahkemesinin ve din polisinin binaları da bu cami örnek alınarak inşa edilmiş.

RAMAZAN YASAĞI Şehirde, Ramazan’da restoranlar saat 15.00’te açılıyor ve sadece gayrimüslimlere hizmet edebiliyor. Aksi halde para cezası ve bir günlük gözaltı var.

BİR İSLAM ŞEHRİ Şehir, 2005’te resmi olarak İslam şehri ilan edilmiş. Bunu kutlamak için de merkeze devasa 4 rahlenin içine Kuran heykeli yapılmış. Meydanın adı da Kuran Meydanı olarak değiştirilmiş. Belediye Başkanı Hassan, gururla ’Burada hiç başörtüsüz kadın göremezsiniz, görürseniz o Çinli ya da Hindu’dur’ diyor.

HER YER AFİŞ DOLU Şehrin caddelerini ruhani lider Nik Abdül Aziz’in dev posterleri ve ’Sayangilah Kota Bharu Bandar Raya İslam’ afişleri süslüyor. Yani, İslam şehrinizi sevin. Hassan’a göre tüm bunlar son birkaç yılda değişti ve Kota Bharu, muntazam bir İslam şehri oldu.

Müslüman parasına zoraki İslami banka
Aloha’da bir gece

İzzet Çapa, Kuala Lumpur’a gelse herhalde Aloha gibi bir yer açardı. Burada sakil durmamak için cebinizde fazla para olmalı. Ayrıca abartısız ama modaya uygun giyinmelisiniz. Sahnede Malay, Çinli ve Endonezyalı müzisyenlerden oluşan Outrageous grubu muhteşem şovlar yapıyor. Herkesin eşlik edebildiği kült parçaları bir kabare havasında söylüyorlar. Buradan çıkıp Petronas Kuleleri’ni gören Perak Caddesi’nde gittiğinizde de hayat 21.00 sularında başlıyor. Işıkları ve fedaileri kaldırımlara taşan barlardan avaz avaz müzik sesi geliyor. Gece hayatında Çinlilerin bariz hákimiyeti var. En ünlü mekanları ise Beach Club... Genelde Batılı turistlerin gittiği, silikonlu, ağır makyajlı Çinli kadınların da sırayla yanlarına gidip bir öpücük karşılığında 50 ringit, yani yaklaşık 20 dolar aldıkları bir kulüp.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!